Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟΣ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΜΕΡΟΣ 1ον

        1.  ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η Παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει σήμερα, την μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου.1 Όλες οι χώρες είναι υπερχρεωμένες σε δανειστές (τράπεζες, ομίλους, κλπ) και δεινοπαθούν οι περισσότερες φανερά, από αδίστακτους δανειστές και οι υπόλοιπες με  προνομιακήν ανεκτικότητα των δανειστών (ΗΠΑ, Γερμανία, κλπ).
Αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, (η πλέον υπερχρεωμένη χώρα στον κόσμο, αλλά μη καταρρεύσασα ακόμη, λόγω του ειδικού υπερπρονομιακού καθεστώτος της δανειστικής προς το κράτος, υπερπρονομιακής Ομοσπονδιακής τραπέζης αποθεμάτων). Στην συνέχεια επεκτάθηκε ταχύτατα στις αναπτυγμένες χώρες και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο, με δραματικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, τις οικονομίες των κρατών, τις επιχειρήσεις, το βιοτικό επίπεδο των λαών.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υπερδιπλασιάστηκε. Η ακρίβεια εξελίχθηκε σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα για όλες τις χώρες. Η ανεργία απειλεί σοβαρά τις κοινωνίες. Η σχεδιασμένη και βιαία εισβολή των λαθρομεταναστών επιδεινώνει την ήδη κακή οικονομική κατάσταση, εκτός των άλλων προβλημάτων που προξενούν οι λαθρομεταναστευτικές εισβολές. Οι ρυθμοί αναπτύξεως της Ε.Ε. μειώθηκαν σημαντικά, οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί κλονίζονται και οι οικονομίες των χωρών της Ευρώπης και όλου του κόσμου απειλούνται με κατάρρευση.
Όσοι έχουν ανοικτά τα μάτια τους, το βλέπουν και για τον λόγον αυτόν, ανησυχούν και τρέμουν για τα χειρότερα! Βεβαίως, οι κυβερνήσεις των χωρών καθησυχάζουν τους πολίτες τους, αλλά όσοι έχουν τους οφθαλμούς στην κεφαλήν τους και όχι στον στόμαχόν τους, τα βλέπουν, ανησυχούν και προειδοποιούν..
Στην δίνη αυτής της διεθνούς οικονομικής κρίσεως εισήλθε την τελευταία δεκαετία και η Ελλάδα, σε μία κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της, καθώς οι οικονομικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών την έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ή πιθανώτα να έχει χρεοκοπήσει ήδη, και διανύομεν το τελευταίο στάδιον προ του οικονομικού θανάτου της (επιθανάτιος ρόγχος).
Ακούμε συχνά κάποιους να ισχυρίζονται ότι για την σημερινή οικονομική κρίση της χώρας μας υπεύθυνοι είναι οι εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις και άλλους να κραυγάζουν ότι πταίουν οι αδίστακτοι τοκογλύφοι δανειστές μας. Αυτή είναι μία γενική διαπίστωση που περιέχει σπέρματα μόνον της αληθείας, καθ’ όσον η οικονομία, γενικώς, δεν αποτελεί μεμονωμένη υπόθεση.
2. ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ.
Συνεκτιμώντες τις απόψεις των οικονομικών αναλυτών και εμπειρογνωμόνων επί των οικονομικών κρίσεων, καθώς και πληροφορίες για την δράση των «οικονομικών δολοφόνων»2 στις διάφορες χώρες, τα αίτια της υφισταμένης Ελληνικής οικονομικής κρίσεως, εντοπίζονται στα εξής:3
1ον/ Στην ίδια την ύπαρξη του ευρώ που, πριν την κρίση, διευκόλυνε την μεταφορά πόρων προς τις χώρες που αναπτύσσονταν ταχύτερα.
Οι κεφαλαιακές αυτές εισροές ισοσκέλιζαν το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, δηλαδή επέτρεπαν πριν την κρίση στην Ελλάδα και άλλες χώρες της λεγόμενης «ευρωπαϊκής περιφέρειας», να διατηρούν ένα σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Με το ξέσπασμα της κρίσεως, η δυνατότητα αυτή εξανεμίσθηκε, καθώς συρρικνώθηκαν οι κεφαλαιακές εισροές.
2ον/ Στην κρίση της στρατηγικής του ευρώ.
Παρά την αρχική αναιτιολόγητη αισιοδοξία, οι οικονομικές εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές, έπληξαν τον πυρήνα του ευρώ και οδήγησαν σε κρίση τις στρατηγικές εξουσίας που συνδέονται με αυτό. Τα κατευθυνόμενα σκαμπανεβάσματα στις ισοτιμίες Ευρώ-δολλαρίου, κυρίως, αποδεκνύουν ότι, τα χρηματοπιστωτικά «παιγνίδια» των διεθνών τραπεζιτών, είναι αποκλειστικά για «μεγάλους παίκτες», χωρίς την συμμετοχή κυβερνήσεων (αθύρματα και αχυράνθρωποι των μεγαλοτραπεζιτών) και λαών (αδιάφορων, απροστάτευτων και αδύναμων μπροστά στα μεγέθη και τα «όπλα» των διεθνών παικτών/μεγαλοτραπεζιτών).
3ον/ Στις σαθρές πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικές δομές και τα διαρθρωτικά προβλήματα.
Οι δομές και τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας μας,4 διατηρούνται και καθημερινά γίνονται μεγαλύτερα και οξύτερα, αντί να αμβλύνονται, κάτω και από τις συνθήκες της διεθνούς κρίσεως. Έτσι η παρούσα κρίση στην χώρα μας, η οποία δεν φαίνεται από όλους, λόγω της πρόσφατης πολιτικής αλλαγής φρουράς (εθνικές εκλογές 2019) και αναθέσεως της διαχειρίσεως σ’ ένα άλλο «χαϊδεμένο» υπηρέτη του Συστήματος, όπως και ο νεομπολσεβίκος Τσίπρας, αναμένεται να έχει βάθος και διάρκεια, ίσως μεγαλύτερο, από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
4ον/  Στην  φούσκα του χρηματιστηρίου το 1999.
Η ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, σημαδεύτηκε από το κραχ του '99 (ή γεγονότα του '99), στο οποίον ενεπλάκη μεγάλο μέρος των Ελλήνων. Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου εκατό (100) δισεκατομμύρια ευρώ, άλλαξαν χέρια, μεγάλο μέρος από τα οποία έχασαν οι λεγόμενοι μικροεπενδυτές.5
5ον/ Στην ραγδαία εξάπλωση στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, την δεκαετία 2000-2010 και τον ανεξέλεγκτο δανεισμό από τις τράπεζες, καταναλωτικών δανείων.
Από  το 9% των συνολικών στεγαστικών δανείων το 2003, εφθάσαμε στο 24% το 2007, δηλαδή είχαμε μια αχαλίνωτη πιστωτική επέκταση σε κατηγορίες νοικοκυριών που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να έχουν δανειοδοτηθεί.
Οι τράπεζες παρείχαν δάνεια με μόνη εγγύηση την αναμενόμενη αύξηση στην τιμή της κατοικίας, ενώ διευκόλυναν τα νοικοκυριά με ελκυστικά χαμηλά επιτόκια στα πρώτα χρόνια, τα οποία όμως θα αναπροσαρμόζονταν στην συνέχεια. Πολλές φορές οι τράπεζες αναλάμβαναν να πληρώσουν το δάνειο του νοικοκυριού από άλλη τράπεζα, επειδή το νοικοκυριό είχε πρόβλημα αποπληρωμής.
Με την εμφάνιση της πιστωτικής κάρτας, ο Έλληνας άρχισε να ξοδεύει ανεξέλικτα από ψυγεία και κουζίνες μέχρι αυτοκίνητα πολυτελείας και σκάφη. Ως αποτέλεσμα, δισεκατομμύρια χάθηκαν από αυτούς τους δανεισμούς, εφ’ όσον πολλοί αδυνατούσαν να πληρώσουν τις δόσεις. Χιλιάδες αυτοκίνητα και σπίτια κατασχέθηκαν από αδυναμία αποπληρωμής των δανείων.
6ον/ Στην μεταφορά του ρίσκου από τους ισολογισμούς των τραπεζών στο κοινό και τους επενδυτές μέσω τιτλοποιήσεων.
Πολλοί από τους επενδυτές,  αγνοούσαν το ύψος του κινδύνου και υπήρξαν επιρρεπείς στις τότε υψηλές αποδόσεις. Η μεταφορά αυτή του ρίσκου επέτρεπε στις τράπεζες να δανείζουν άφοβα, σε αφερέγγυους δανειολήπτες και στην συνέχεια να αποκτούν ρευστότητα για επιπλέον δανειοδοτήσεις, χωρίς να χρειάζεται να βρουν νέους καταθέτες.
7ον/ Στις πολιτικές δραστικής μειώσεως των φορολογικών εσόδων, προς όφελος, κυρίως, των μεγαλο-οφειλετών, και «μεγαλοκαρχαριών», που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, για πάνω από μια δεκαετία πριν και λίγο μετά την κρίση.
8ον/ Στην οικονομική (νεοφιλελεύθερη) στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που απέκλειε την στήριξη των δημόσιων οικονομικών της Ευρωζώνης, με απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η πολιτική αυτή της Ε.Ε. υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να αντλούν δάνεια, μόνο από τις εμπορικές τράπεζες και γενικότερα τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού στην συγκυρία της κρίσεως.6
9ον/ Στον αλόγιστο δανεισμό των Ελλαδικών κυβερνήσεων από διεθνείς τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οίκους, με υψηλό επιτόκιο δανεισμού.
10ον/ Στις απατηλές και καταστροφικές ανακεφαλαιοποιήσεις των Ελληνικών τραπεζών
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει πραγματοποιηθεί τέσσερις φορές, τα έτη 2009, 2013, 2014 και 2015. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις αυτές, άλλες φορές πραγματοποιήθηκαν μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ άλλες φορές με συμμετοχή κυρίως του κράτους. Για παράδειγμα: Το 2013, το ελληνικό δημόσιο, μέσω του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο είχε λάβει δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατέβαλλε 28,6 δις και αγόρασε περίπου το 90% των νεοεκδοθέντων μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha και Πειραιώς). 
Συστημικές χαρακτηρίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος εκείνες οι τράπεζες που κρίθηκαν κατάλληλες για δημόσια στήριξη, καθ’ ότι μία χρεοκοπία αυτών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το (χρηματοπιστωτικό) σύστημα. Το 2014 οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποήθηκαν από τις εισφορές 8,3 δις, από διεθνείς επενδυτές.7
Ο τραπεζικός τομέας , ήταν ο βασικός αν όχι αποκλειστικός υπαίτιος για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια. Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις περί φερεγγυότητας των τραπεζών που έδιναν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΕΕΤ, στην Βουλή των Ελλήνων, είναι πλέον απολύτως βέβαιο ότι οι τράπεζες ήταν η Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας.
Οι τράπεζες σύμφωνα με  την τοποθέτηση τ. υπουργού Σαχινίδη την 27.06.2013, λειτουργούσαν χωρίς κρατική εποπτεία, από την πρώτη στιγμή που η χώρα μπήκε στην ΕΟΚ, γεγονός που συνεχίστηκε και όταν η χώρα μπήκε στην ΟΝΕ. Η ανεξέλεγκτη αυτή λειτουργία ήταν η μόνη αιτία που οδήγησε στην ανακεφαλαιοποίηση, με χρήματα που δανείστηκε το Ελληνικό Δημόσιο και τα οποία επιβάρυναν τους Έλληνες πολίτες.8
Στο σημείο αυτό, χρειάζεται να τονισθεί ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης μιας τράπεζας ή του τραπεζικού συστήματος μιας χώρας, αποφασίζεται πρώτα και κύρια από τον επόπτη (δηλ. την ΕΚΤ και τον SSM στην περίπτωση της Ευρώπης) και δευτερευόντως από τους μετόχους. Η εκάστοτε «κυρίαρχη» κυβέρνηση, προερχομένη μάλιστα από νωπή εντολή του …κυρίαρχου λαού, παρακολουθεί…εκ του «μακρόθεν» τις εξελίξεις και διαδικασίες ανακεφαλαιοποιήσεως. Τυπικώς αλλά όχι ουσιαστικώς, έχει λόγο μόνο όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες κρίσεως και μόνο για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η (όποια) ανακεφαλαιοποίηση.
Όλα τα παραπάνω έγιναν και γίνονται προς δόξαν της…δημοκρατίας, της…δικαιοσύνης, της…λαϊκής κυριαρχίας και όλων των παραμυθητικών όρων και «αρχών» που μας επιβάλλουν, προπαγανδίζοντας το πολιτικό σύστημα των Διεθνών Τραπεζιτών (Κοινοβουλευτική Δημ(ι)οκρατία), που κρατά σε ομηρία κυβερνήσεις και λαούς.
11ον/ Στην κακή διαχείριση τις Εθνικής οικονομίας από τα τρία (3) κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα εναλλάξ, μετά την μεταπολίτευση το 1974 μέχρι σήμερα.
Η οικονομική κρίση της Ελλάδας, που άρχισε να εκδηλώνεται εμφανώς πριν από δέκα (10) περίπου χρόνια, έχει βαθιές ρίζες. Το πρόβλημα πολλοί λένε ότι ξεκινά από την κακή διαχείριση τις οικονομίας από τα 3 κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα εναλλάξ μετά την μεταπολίτευση το 1974, με τελευταίο το «αμαρτωλόν» ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χωρίς να σημαίνει πως τα υπόλοιπα κόμματα είναι άμοιρα ευθυνών.9
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ότι «ρύθμισε το ελληνικό χρέος». Αλλά από την προεκλογικώς διακηρυγμένη διαγραφή μεγάλου μέρους του, και κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο, καταλήξαμε στην ρύθμιση του, που σημαίνει μόνο αναστολή δόσεων, με όλους τους τόκους να «τρέχουν», μετατρέποντας το ελληνικό χρέος σε πραγματική εκρηκτική ύλη, όταν θα έλθει η στιγμή της αποπληρωμής του.
Προβληματική είναι επίσης και η αναφορά για μείωση της ανεργίας, όταν κοντά ο ένας στους τρεις εργαζόμενους, δουλεύει με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και δε θεωρείται άνεργος.
Καμιά αναφορά δεν έγινε στην εγκατάλειψη της διεθνιστικής προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ πριν την συνθηκολόγηση με τους δανειστές, και στους λόγους για τους οποίους αυτή εγκαταλείφθηκε.
Για ελληνική χρεωκοπία μίλησε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία, κατά τους ισχυρισμούς της, απλά ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Βεβαίως και έχουν ευθύνη οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την οικονομική κρίση, που  δεν μπορεί να εστιαστεί, όμως, στο ότι απέτυχαν να διαχειριστούν τον ελληνικό καπιταλισμό, κάτι που διατυμπάνιζε προεκλογικώς, ότι μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικώς απεδείχθη ότι τον εξυπηρετούσαν, και μαζί με αυτόν και τον διεθνή καπιταλισμό, απόλυτα υποταγμένες στην θέληση του.
Το πρόβλημα επιδεινώθηκε ραγδαίως την περίοδο 1981-1990, όπου η τότε κυβέρνηση, ακολούθησε πελατειακή πολιτική προσλήψεως στο δημόσιο τομέα (μάλλον διηύρυνε και «εθεσμοθέτησε» την ήδη υπάρχουσα από δεκαετιών, πελατειακή πολιτική των κυβερνήσεων) και της πληρωμής τους με δανεικά, με τοκογλυφικό επιτόκιο.
Χιλιάδες κομματικά στελέχη και μη, προσλαμβάνονται σε όλες της δημόσιες υπηρεσίες του κράτους, πολιτική που βρήκε άξιους μιμητές σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Μια τακτική γνωστή σε όλους μας από την εποχή της Οθωμανοκρατίας, το λεγόμενο ρουσφέτ, που συνεχίστηκε με απαράμιλλο ζήλο και από τα πρώτα κόμματα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους (μετά την δολοφονία του εθνάρχου Ιωάννου Καποδίστρια).
Το ρουσφέτι είναι απλά ο διορισμός σε δημόσιες υπηρεσίες, στελεχών, συγγενών, φίλων και ψηφοφόρων, του κυβερνώντος κόμματος. Με μια μεσολάβηση όχι απαραίτητα από υπουργό, αλλά ακόμα και από κάποιο κατώτερο στέλεχος του κόμματος, μπορούσε κάποιος να διοριστεί μόνιμος ή προσωρινός υπάλληλος, σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.
12ον/ Στην αλλοπρόσαλλη, αν όχι σκοπίμως κακή διαχείριση του Ελληνικού κρατικού χρέους, απ’ όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.
Η περίοδος μετά το 1974, υπήρξε περίοδος μεγάλου δανεισμού για την Ελλάδα με συνέπεια την ταχεία διόγκωση του χρέους. Μεταξύ του 1980  και 1993 το χρέος εκτινάχτηκε από 28,6% σε 111,6% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα την ίδια περίοδο ήταν επίσης υψηλό. Μετά το 1993, η οικονομία μπήκε σε έναν «ευρωπαϊκό» δρόμο, με στόχο να ικανοποιήσει τα κριτήρια συγκλίσεως της συνθήκης του Μάαστριχτ.
Χάρη στην επίτευξη υψηλότερων ρυθμών αναπτύξεως το χρέος άρχισε να μειώνεται (με λογιστικές πρακτικές ) ελαφρά ως ποσοστό του ΑΕΠ και το έλλειμμα έπεσε, εικονικά, μέχρι το 1999 κάτω από 3%, καθιστώντας τελικά την Ελλάδα μέλος της ΟΝΕ.
Αργότερα αποκαλύφθηκε πως οι σχετικά υψηλές επιδόσεις που παρουσιάζονταν εκείνη την περίοδο οφείλονταν και σε αποκρύψεις ελλειμμάτων και δανείων, πρακτική που ονομάστηκε δημιουργική λογιστική, στην υλοποίηση της οποίας βοήθησε και η επενδυτική τράπεζα, ιδιοκτησίας Ιουδαιοταλμουδιστών, την Goldman Sachs.
Το φθινόπωρο του 2004, ο τότε υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, προχώρησε σε οικονομική απογραφή κατόπιν πιέσεως από την Eurostat. Η απογραφή αποκάλυψε αποκρύψεις δαπανών της προηγούμενης κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν τα ελλείμματα των προηγούμενων ετών προς τα πάνω. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μείωση της αξιοπιστίας της χώρας και σε τριετή επιτήρηση από την Ε.Ε.
Την ίδια χρονιά, η Eurostat προχώρησε σε αναθεώρηση παλαιότερων ελλειμμάτων της Ελλάδας, από τα οποία προέκυπτε ότι η Ελλάδα δεν ικανοποιούσε ποτέ τα κριτήρια συγκλίσεως του Μάαστριχτ, αφού ακόμα και την κρίσιμη χρονιά του 1999, εξακολουθούσε να έχει έλλειμμα πάνω από 3%.
Από το φθινόπωρο του 2008 όμως, λόγω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσεως (πραγματικής ή τεχνητής) που ξέσπασε τότε, η ελληνική οικονομία εκτροχιάζεται και το έλλειμμα αλλά και το χρέος, αρχίζουν να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.
13ον/ Στην διαφθορά-διαπλοκή των πολιτικών και την αδιαφάνεια των συναλλαγών κράτους- επιχειρηματιών10
Τα φαινόμενα της διαφθοράς, διαπλοκής και αδιαφανείας,  συμβαίνουν σε πολλές χώρες, με αναθέσεις μεγάλων οικονομικών έργων σε επιχειρηματίες, κυβερνητικούς φίλους και άλλους παράγοντες, που για την ανάθεση του έργου έδιναν και δίνουν ακόμα μεγάλα χρηματικά ποσά «κάτω από το τραπέζι», στους μεσολαβητές κυβερνητικούς υπαλλήλους.
Τα σκάνδαλα της πολιτικής διαφθοράς στην Ελλάδα, αποτέλεσαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα τελευταία 30 χρόνια με αποπομπές ακόμα και υπουργών. Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφερθούμε εκτενώς στις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα την ασφάλεια της χώρας και την ισορροπία δυνάμεων και κατέληξαν σε μίζες και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, για την αγορά αχρήστων και μη επιχειρησιακών για την χώρα μας, πανάκριβων οπλικών συστημάτων.
14ον/ Στην διαχρονική αδυναμία των Ελληνικών κυβερνήσεων να πατάξουν την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.11
Από την εποχή της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, η φοροδιαφυγή αποτελεί ένα πάγιο καθεστώς στην Ελλάδα. Φυσικά η φοροδιαφυγή γίνεται κυρίως από τα οικονομικά εύρωστα κοινωνικά στρώματα και ειδικότερα από επιχειρήσεις και επιχειρηματίες και επαγγελματίες όλων των κλάδων. Τα τελευταία 30 χρόνια χιλιάδες πολυτελείς βίλλες, κότερα, πολυτελή αυτοκίνητα γέμισαν την Ελλάδα από μια νέα γενιά νεόπλουτων. Παράνομες εξοχικές κατοικίες δημιουργήθηκαν σε δασικούς χώρους, παραλίες και αλλά δημόσια εδάφη, σχεδόν ανεξέλεγκτα.
Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές το κράτος έστειλε τις μπουλντόζες να ξηλώσει τα παράνομα κτίσματα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν τελείως δυσανάλογο του απίστευτου αριθμού και μεγέθους των παρανομιών.
Τεράστιες περιοχές απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς του δημοσίου πλούτου πουλήθηκαν αδιαφανώς, με άνωθεν μεσολαβήσεις! 
15ον/ Στην παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας και την απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η παγκοσμιοποίηση με την εφαρμογή των επιτευγμάτων της νέας τεχνολογίας στον χρηματοπιστωτικό χώρο και την διεθνοποίηση των νέων αγορών, συνέτειναν στην σταδιακή μετατόπιση των στόχων των διεθνών τραπεζών, από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, του εμπορίου και των παραγωγικών επενδύσεων, στην ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ και τα χρηματοοικονοικά στοιχήματα (αυτοσκοπός των μεγάλων Τραπεζών).
Το φαινόμενο της παγκοσμιοποιήσεως έπληξε την Ελλάδα, όπου πολλές επιχειρήσεις, τοπικές και ξένες, προτίμησαν επενδύσεις σε φτηνές αγορές στις χώρες με φτηνό εργατικό δυναμικό, παρ’ όλο που ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην δυτική Ευρώπη.12

                                                                                                                                                             Συνεχίζεται










Όταν λέμε οικονομική κρίση, εννοούμε τo φαινόμενο κατά το οποίον, μια οικονομία χαρακτηρίζεται από μια διαρκή και αισθητή μείωση της οικονομικής της δραστηριότητας. Όταν λέμε οικονομική δραστηριότητα αναφερόμαστε σε όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, όπως η απασχόληση, το εθνικό προϊόν, οι τιμές, οι επενδύσεις, κ.λ.π. Ο βασικώτερος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας είναι οι επενδύσεις, οι οποίες, όταν αυξομειώνονται, συμπαρασύρουν μαζί τους και όλα τα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη [Γεώργιος Κουφάρης, (2010), «H παγκόσμια οικονομική κρίση και οι χρηματιστηριακές αγορές». Περιοδικό Χρήμα, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010)].
2 Οικονομικοί δολοφόνοι, είναι οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι μισθώνονται αδρώς, για να εξυπηρετούν μεγάλα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα και προσπαθούν να "σκοτώσουν" οικονομικώς, τουτέστιν να υποδουλώσουν οικονομικώς μία χώρα, στους εντολοδότες-εργοδότες τους.
Προσπαθούν με ανέντιμα μέσα, με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και με μεγάλη οργάνωση και διακριτικότητα - μυστικότητα, να κάνουν τα πάντα ώστε να καταστραφεί η οικονομία μίας χώρας και από την καταστροφή να επωφεληθούν οι εργοδότες τους που έχουν συμφέροντα από μία τέτοια καταστροφή.
Για παράδειγμα, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα πιθανώτατα να δημιουργήθηκε από οικονομικούς δολοφόνους της Γερμανίας ή διεθνών μεγαλοτραπεζιτών, ώστε να γίνουμε τριτοκοσμική χώρα, με φτηνά εργατικά χέρια, να εξαγορασθούν πάμφθηνα υγιείς επιχειρήσεις και φιλέτα, και να ξεπουληθεί ο εθνικός πλούτος της χώρας μας, έναντι πινακίου φακής, προς όφελος του εργοδότη του οικονομικού δολοφόνου.
3 (Busch, K., (1986) , «Η κρίση των ευρωπαϊκών κοινοτήτων», Αθήνα: Ερατώ
-ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, (2008) , «Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση», Ετήσια Έκθεση, Αθήνα .
Πηγές:
https://el.wikibooks. org/wiki/Οικονομική_κρίση._Αιτίες_και_αποτελέσματα
1 Η έννοια του όρου "Οικονομική κρίση"; 2 Αίτια της οικονομικής κρίσης ... Η σημερινή κρίση ξεκίνησε από την ταυτόχρονη συνύπαρξη των ακόλουθων τριών ...
https://el.wikibooks.org/.../Η_βαθιά_οικονομική_κρίση_που_μαστίζει_την_Ελλάδα_τ...Μετάβαση σε Τα αίτια - Ποιος είναι άραγε ο βασικότερος λόγος της σημερινής κρίσης; Όπως ήταν φυσικό η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 θα έφτανε ...
www.tovima.gr/opinions/article/?aid=648767,9 Νοε 2014 - Άλλα είναι τα αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωση της κρίσης και άλλα τα ... Εξ ου και το σημερινό αδιέξοδο. ... Γιώργος Δουράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
okeanis.lib.puas.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/2391/log_201400075.pdf?...από ΔΆ Χατζή - ‎2014.Τα αίτια και οι συνέπειες της κρίσης στην ελληνική οικονομία ..... 27 .... ρυθμούς.
4 Διαρθρωτικές αλλαγές είναι οι αλλαγές αυτές που γίνονται από την βάση λειτουργίας (αλλάζουμε κάτι δηλαδή από την ρίζα) κι όχι «επιφανειακά». Τα βασικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι, ο Πληθωρισμός, η Απασχόληση-Εξωτερική μετανάστευση, η λαθρομετανάστευση, η προκλητικώς άνιση κατανομή του εισοδήματος και η περιφερειακή ανάπτυξη.
5 Η απότομη πτώση του Χρηματιστηρίου, ακολούθησε την άνοδο των προηγούμενων ετών που κορυφώθηκε το 1999 και συνδέθηκε με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την προοπτική αναλήψεως των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Ανάλογη πορεία ακολουθούσαν και τα χρηματιστήρια διεθνώς, λόγω της αισιοδοξίας περί νέας οικονομίας, δηλαδή μόνιμη και σημαντική άνοδος της παραγωγικότητας χάριν στις επαναστάσεις της πληροφορικής. Πρελούδιο της κρίσεως θεωρείται η οικονομική κρίση στην Ασία που προκάλεσε το μίνι κραχ του 1997.
Όταν οι χρηματαγορές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους προς την ελληνική οικονομία, τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου εκτινάχθηκαν σε δυσβάσταχτα ύψη. Τον Φεβρουάριο 2010 αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η διαμόρφωση ενός πακέτου δανειακής στηρίξεως του ελληνικού Δημοσίου, με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), υπό τον όρο ότι η χώρα θα ακολουθούσε ένα αυστηρό πρόγραμμα περιστολής των δημόσιων δαπανών.
Η κυβέρνηση προσανατολίστηκε στον περιορισμό των μισθιακών δαπανών του δημοσίου και στην περιστολή του κοινωνικού κράτους, με παράλληλη αύξηση των εσόδων κυρίως από έμμεσους φόρους (αύξηση ΦΠΑ). Άφησε αμετάβλητες τις συνθήκες αναφορικά με άλλες πηγές εσόδων ή δαπανών. Στις 23 Απριλίου 2010 η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειακής στηρίξεως εκ μέρους της ΕΕ και του ΔΝΤ, εγκαινιάζοντας παράλληλα πολιτικές «συρρίκνωσης του κράτους», αναφορικά με το ασφαλιστικό σύστημα, τις συντάξεις, και την τοπική αυτοδιοίκηση.
7-Οικονομικά της Καθημερινότητας, Ανακεφαλαιοποίηση (Διαθέσιμο στο: https://www. dailyeconomics.gr/oikonomikoi-oroi/anakefalaiopoihsh). Παπαδογιάννης Γ., Η Οικονομική Κρίση Γέννησε ένα Νέο, αλλά Σταθερότερο Τραπεζικό Σύστημα, Εφημερίδα Καθημερινή, 2014 (Διαθέσιμο στο https://www.kathimerini. gr/776905/article/oikonomia/ ellhnikh-oikonomia/h-oikonomikh-krish-gennhse-ena-neo-alla-sta8erotero-trapeziko-systhma.
-Τράπεζα της Ελλάδος, Έκθεση για την Ανακεφαλαιοποίηση και Αναδιάταξη του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα, Μετάφραση του Κεφαλαίου Ι: Γενική Επισκόπηση, Δεκέμβριος 2012 (Διαθέσιμο στο https://www.bankofgreece.gr/ BogEkdoseis/%....E%B7.pdf, Σκαι.gr
-Στα 28,6 δισ. το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Οικονομία, 2013 (Διαθέσιμο στο https://www.skai.gr/ news/finance/article/239013/sta-286-dis-to-kostos-anakefalaiopoiisis-ton-tessaron-sustimikon-trapezon/.
-Οικονομικά της Καθημερινότητας, Ανακεφαλαιοποίηση (Διαθέσιμο στο: https://www. dailyeconomics.gr/oikonomikoi-oroi/anakefalaiopoihsh).
8 α. Η μεγάλη απάτη τραπεζών και πολιτικών εις βάρος των Ελλήνων ...,www.logiosermis.net › Αποκαλύψεις › Ελλάδα › Πολιτική
2 Οκτ 2015 - Στο τέλος του 2008, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε ένα σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, ύψους 25 δις, εκ των οποίων τα 3,5 δις ήταν για ανακεφαλαιοποίηση κι όλα τα υπόλοιπα για τραπεζικές εγγυήσεις. Σαν αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, οι διεθνείς τράπεζες φοβούμενες ότι η ελληνική κυβέρνηση ...
β. Το σκάνδαλο των τραπεζών με απλά λόγια | Το Κουτί της Πανδώρας
γ. Η μεγάλη απάτη εις βάρος της χώρας | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
δ. Η απάτη με τις τράπεζες και τη νέα ανακεφαλαιοποίηση
ε. Γιώργος Σαρρής - Αποκαλύπτουμε την Τραπεζική Απάτη - Δ.ΕΝ.
στ.Η απάτη με τις τράπεζες και τη νέαανακεφαλαιοποίηση www.triklopodia.gr/καζακησ-η-απάτη-με-τις-τράπεζες-και-τη/ 4 Δεκ 2015 - Παίρνουν θέσεις για να επωφεληθούν από το τσάμπα χρήμα της νέας ανακεφαλαιοποίησης, το πλήθος των ακινήτων από τους πληστειριασμούς των «κόκκινων» δανείων, τους κλάδους και τις επιχειρήσεις που έχουν ενδιαφέρον εκποίησης και λόγω υπερδανεισμού είναι έρμαια των τραπεζών. Όπως και από το ...
ζ. Το σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών | Οδός Δραχμής
η. Ελληνική Ένωση Τραπεζών / Έρευνες - Μελέτες / Έρευνες - Μελέτες
www.koutipandoras.gr/article/skandalo-ton-trapezon-me-apla-logia
31 Μαρ 2014 - Οι ζημιές όμως των τραπεζών δεν προήλθαν από τα ομόλογα του Δημοσίου όπως θέλουν να λένε οι τραπεζίτες. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν χρήματα. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις τους προέρχονταν από διαδοχικές δανειοδοτήσεις που έκαναν ο ένας στον άλλο. Δηλαδή η Τράπεζα Α, δάνειζε μια offshore εταιρεία ...
www.topontiki.gr/article/95717/i-megali-apati-eis-varos-tis-horas
9 Φεβ 2015 - Από τα νέα δάνεια, τα 49 δισ. ευρώ δεσμεύτηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που υπέστησαν μεγάλο πλήγμα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενώ έμειναν χωρίς ανταλλάγματα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι φορείς του Δημοσίου που έτυχε να έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα και ...
dimitriskazakis.blogspot.com/2015/12/blog-post_38.html
4 Δεκ 2015 - Παίρνουν θέσεις για να επωφεληθούν από το τσάμπα χρήμα της νέας ανακεφαλαιοποίησης, το πλήθος των ακινήτων από τους πληστειριασμούς των "κόκκινων" δανείων, τους κλάδους και τις επιχειρήσεις που έχουν ενδιαφέρον εκποίησης και λόγω υπερδανεισμού είναι έρμαια των τραπεζών. Όπως και από το ...
https://den.com.gr/giorgos-sarris-bank-fraud/
18 Νοε 2015 - Ο Γιώργος Σαρρής, αποκαλύπτει με ατράνταχτα στοιχεία την Απάτη που έστησαν οι Τράπεζες σε βάρος των Ελλήνων, που οδήγησε στην καταστροφή την ... Η ανεξέλεγκτη αυτή λειτουργία ήταν η μόνη αιτία που οδήγησε στην ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα που δανείστηκε το Ελληνικό Δημόσιο και τα οποία ...
odosdrachmis.gr › Αρχική › απόψεις.19 Οκτ 2017 - Δημήτρης Χαλυβόπουλος. Την τελευταία πενταετία στο όνομα της «σωτηρίας των τραπεζών», έχουν δοθεί δωρεάν δεκάδες δις ευρώ στους τραπεζίτες, φορτώνοντας αντίστοιχα τον ελληνικό λαό με τεράστια οικονομικά βάρη και επαχθείς δεσμεύσεις από τις δανειακές συμβάσεις και τα συνακόλουθα Μνημόνια.
www.hba.gr/Publications/Info/studies
την ρευστότητα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας,; τη στρατηγική επιβίωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων προκλήσεων,; τη δυνατότητα περαιτέρω απομόχλευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην τρέχουσα οικονομική ...
www.maxome.gr/νεα-στοιχεια-στο-φωσ-απο-το-σκανδαλο-αν/
17 Σεπ 2016 - Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ. Το σκάνδαλο της «ανακεφαλαιοποίησης» («κεφαλαιακής ενίσχυσης») των 4 συστημικών τραπεζών (Εθνικής, Πειραιώς, Alpha, Eurobank), έχει πολλές όψεις, αλλά ένα δραματικό αποτέλεσμα.! Την τεράστια ζημιά πάνω από 40 € δις του ελληνικού δημοσίου, 1,5-2 δις των ...
9 Ποιος είναι άραγε ο βασικότερος λόγος της σημερινής κρίσης; (Δημήτρης Βαγιανός, Νίκος Βέττας και Κώστας Μεγήρ,(2010) , "Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις και ευκαιρίες σε μία κρίσιμη συγκυρία", Can Greece reform? Higher education is atest case).
10 Κάτσιος, Σ. (2006), “The Shadow Economy and Corruption in Greece”, SouthEastern Europe Journal of Economics, Vol.1, pp. 6180.
11 Ματσαγγάνης, Μ. Φλεβοτόμου, Μ. (2010), “Distributional Implications of Tax Evasion in Greece”, LSE Hellenic Observatory Working Paper.
12 Πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες έφτιαξαν εργοστάσια στις χώρες της Χερσοννήσου του Αίμου (βαλκανικές) και χιλιάδες τοπικές επιχειρήσεις έκλεισαν. Η ελληνική ναυτιλία και ο ελληνικός εμπορικός στόλος που κάποτε ήταν ο κυριότερος κλάδος εισαγωγής συναλλάγματος της Ελλάδας σήμερα ναι μεν εξακολουθεί να είναι από τους μεγαλύτερους στον κόσμο αλλά τα περισσότερα πλοία είναι κάτω από «φτηνές σημαίες», με το 90% περίπου των πληρωμάτων να αποτελείται από ξένους, κυρίως από την Ασία και τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης.
Δεν θα ξεχάσουμε όμως να αναφέρουμε και τις επιπτώσεις την ΕΕ στην ελληνική αγροτική κυρίως οικονομία, όπως για παράδειγμα την επιδότηση για κλείσιμο του εργοστασίου παράγωγης ζάχαρης στην Λάρισα.. Δεν θα ξεχάσουμε βέβαια τις επιδοτήσεις της ΕΕ προς την Ελλάδα, αλλά υπενθυμίζουμε και πολλούς κοινοτικούς όρους εξαγωγών σε πολλά είδη προϊόντων που ήταν αρνητικοί για τον Έλληνα παραγωγό. Ποιος ξεχνάει άλλωστε το θάψιμο χιλιάδων τόνων φρούτων;.
Τέλος, ένας άλλος κλάδος της αγροτικής οικονομίας που έχει πληγεί ανεπανάληπτα τα τελευταία χρόνια με τους διάφορους νόμους περί προστασίας του θαλασσίου πλούτου είναι και η αλιεία.

1 σχόλιο:

  1. Γεια σε όλους,
    Το όνομά μου είναι ο κ. Rugare Sim. Ζω στην Ολλανδία και είμαι χαρούμενος άνθρωπος σήμερα; και είπα στον εαυτό μου ότι οποιοσδήποτε δανειστής που με σώζει και την οικογένειά μου από την κακή μας κατάσταση, θα παραπέμψω οποιοδήποτε άτομο που ψάχνει δάνειο σε αυτόν, έδωσε ευτυχία σε μένα και την οικογένειά μου, χρειαζόμουν ένα δάνειο € 300.000,00 για να ξεκινήσω τη ζωή μου παντού, καθώς είμαι ένας πατέρας με 2 παιδιά, συνάντησα αυτόν τον ειλικρινές και φοβερό δανεισμό ανθρώπου δανειστή που με βοηθά με ένα δάνειο 300.000,00 ευρώ, είναι ένας άνθρωπος που φοβάται τον Αλλάχ, εάν χρειάζεστε δάνειο και θα επιστρέψετε το δάνειο παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί του για να του πείτε ότι (κύριε, Rugare Sim) σας παραπέμπουν σε αυτόν. Επικοινωνήστε με τον κ., Mohamed Careen μέσω email: (arabloanfirmserves@gmail.com)


    ΦΟΡΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΙΤΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ
    Ονομα......
    Μεσαίο όνομα.....
    2) Φύλο: .........
    3) Απαιτούμενο ποσό δανείου: .........
    4) Διάρκεια δανείου: .........
    5) Χώρα: .........
    6) Διεύθυνση σπιτιού: .........
    7) Αριθμός κινητού: .........
    8) Διεύθυνση email ..........
    9) Μηνιαίο εισόδημα: .....................
    10) Επάγγελμα: ...........................
    11) Ποιος ιστότοπος κάνατε εδώ σχετικά…
    Σε ευχαριστώ και θερμούς χαιρετισμούς.
    Στείλτε email στο arabloanfirmserves@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή