Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ (ΨΕΥΔΟ) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ή ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ: Η ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟΣ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΕΡΟΣ 10ο


Πρόταση Ονοματοδοσίας του κράτους των Σκοπίων
(Proposal for the naming of Skopje’s miniature state).


Προς: Την Ελλαδική κυβέρνηση, τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και λοιπά κράτη (To: The Greek Government, UN Organization, Ε.U and all the  states of the whole world):
α/.Confederation of Cerna Gora-Skopje (4 cantons/States) ή
β/.Confederation of  Vardarska (4 cantons/States).
Four (4) cantons as follows:
a/ Skipetarian-speaking (Αλβανόφωνοι) [Western]
b/ Slavian/Serbian sreaking (Σερβόφωνοι) [Northern]
c/ Bulgarian speaking (Βουλγαρόφωνοι) [Eastern]
d/ Vlachian-Greek speaking ( Βλαχόφωνοι-Ελληνόφωνοι) [Southern]
«Όσοι Ελλαδίτες βουλευτές, εκλεγμένοι με καθεστώς κοινοβουλευτικής (ψευδο) δημοκρατίας, από τον ευκολόπιστον και πάντα προδομένον Ελληνικόν λαόν, τολμήσουν να παραδώσουν δια της ψήφου τους, το όνομα της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς, είναι ένοχοι εσχάτης προδοσίας».
*
6. ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (2017)
α. Το χρέος της Ελλάδας εντός ευρωζώνης  (2001-2015)
Στο διάστημα 2001-2015 διακρίνουμε δυο υποπεριόδους:
·  2001-2007
·  2008-2015
Την περίοδο 2001-2007 ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ ήταν περίπου σταθερός. Η χώρα αναπτυσσόταν με ισχυρούς ρυθμούς και η αύξηση του ΑΕΠ αντιστάθμιζε την αύξηση του χρέους κρατώντας τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ εντός ορίων (~100% του ΑΕΠ). 


Το Ελληνικό χρέος σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η  Eurostat (21/04/2016) ανήρχετο στο 176,9% του ΑΕΠ σχετικά με τις χώρες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Στο 7,2% το έλλειμμα και στο 0,7% το πρωτογενές πλεόνασμα ( Newsroom).
Ταυτόχρονα, στα 12,8 δισ. ευρώ (7,2% επί του ΑΕΠ) ανήλθε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβερνήσεως σε ονομαστικές τιμές, στο τέλος του 2015, ανήλθε στα 311, 5 δις. ευρώ (176,9% επί του ΑΕΠ), σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2012 – 2015 που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Μέχρι τον Ιούλιο 2015 το συνολικό χρέος της Ελλάδος, έφθανε τα 675 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 375% του ΑΕΠ …(www.bankingnews.gr Πρώτη ενημέρωση 23:12 6 Ιουλίου του 2015.Τελευταία τροποποίηση στις 07/07/2015 - 13:02 )
Το συνολικό χρέος της Ελλάδος, λοιπόν, είναι 675 δισεκ. ευρώ, αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι οι δανειζόμενοι, κράτος, τράπεζες και ιδιώτες βρίσκονται στην ίδια δραματική κατάσταση.
Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι χρέος σημαίνει δημόσιο χρέος που κινείται, μεταξύ 315-325 δισεκ. Ευρώ. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια για το συνολικό χρέος της Ελλάδος;
β. Οι τρεις πυλώνες του Εθνικού δανεισμού
Ιστορικά και οι 3 πυλώνες που δανείζονται σε μια εθνική οικονομία έχουν χρεοκοπήσει και αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για Γκίνες. Πρώτα από όλα ποιοι είναι οι 3 πυλώνες.
Πυλώνας πρώτος
Ελληνικό κράτος, έχει δανειστεί 312 με 317 δισεκ. Αυτό το αποκαλούμε δημόσιο χρέος, είναι αυτό που το κράτος δανείζεται με εσωτερικό ή εξωτερικό δανεισμό για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του.
Πυλώνας δεύτερος
Ιδιωτικός τομέας έχει δανειστεί περίπου 210 δισεκ. ευρώ τα δάνεια των ιδιωτών και των επιχειρήσεων. Αυτό το αποκαλούμε ιδιωτικό δανεισμό ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Πυλώνας τρίτος
Οι τράπεζες έχουν δανειστεί 125 δισεκ. ρευστότητα από το ευρωσύστημα και 25 δισεκ. κεφάλαια από το ΤΧΣ. Αυτό το αποκαλούμε όχι διατραπεζικό δανεισμό....αλλά εξάρτηση από το ευρωσύστημα, καθώς οι αγορές είναι τελείως κλειστές για τις ελληνικές τράπεζες.
Άρα κράτος, τράπεζες και ιδιώτες έχουν δανειστεί 675 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 375% του ΑΕΠ της Ελλάδος.
Ο δανεισμός μιας χώρας λοιπόν δεν είναι μονοδιάστατος δηλαδή κρατικό χρέος αλλά υπάρχει το εξωτερικό χρέος, το εσωτερικό χρέος και το «διατραπεζικό χρέος».
Η Ελλάδα βρέθηκε στην εξής περίεργη κατάσταση που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για το βιβλίο Γκίνες.
Οι 3 βασικοί πυλώνες που δανείζονται σε μια εθνική οικονομία έχουν χρεοκοπήσει.
Αυτός ο στρατηγικός δείκτης που αποτιμά την δυναμική δανεισμού των 3 πυλώνων δανεισμού δηλαδή κράτος, ιδιώτες και τράπεζες έχουν χρεοκοπήσει.
Όποτε αυτοί οι 3 πυλώνες έχουν συνυπάρξει στην ίδια κατάσταση απαξιώσεως, με αποτέλεσμα το σοκ στην εθνική οικονομία να είναι δραματικό.
Το χρέος της Ελλάδος είναι 675 δισεκ. αλλά το χειρότερο όλων δεν είναι το ύψος του χρέους, αλλά το γεγονός ότι οι δανειζόμενοι, κράτος, τράπεζες και ιδιώτες, βρίσκονται στην ίδια δραματική κατάσταση.
Τι σημαίνει αυτό;….Η χώρα μας είναι απλά χρεοκοπημένη.
γ. Το συνολικό χρέος της Ελλάδος, κατά τον καθηγητή κ. Βάμβουκα.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο καθηγητή Γεώργιο Βάμβουκα:
«Προσωπικά πιστεύω ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας υπερβαίνει σήμερα τα 1.000 δις ευρώ (€) τουτέστιν το ένα τρις Ευρώ, και αποτελεί το 570% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Πολλά είναι τα ερωτήματα που κατά καιρούς έχουμε θέσει στα εκάστοτε κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία και απάντηση δεν παίρνουμε. Με την πάροδο του χρόνου το τοπίο αναφορικά με την πραγματική κατάσταση των Δημοσίων Οικονομικών, γίνεται πιο ομιχλώδες και σκοτεινό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του υπουργείου Οικονομικών, τον Δεκέμβριο του 2015 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ανερχόταν σε 326 δις €. Αν στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αθροιστεί και το χρέος φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ύψους 103 δις €, τότε τον Δεκέμβριο του 2015 το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξάνει σε 429 δις €.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2015 υπήρχε ένα απόθεμα βραχυπρόθεσμου χρέους της τάξης των 740 δις €, το οποίο δεν συνυπολογίζεται στο επίσημο κρατικό χρέος της Ελλάδας. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι το χρέος των 740 δις αποτυπώνεται σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με αρκετά δις € σε τόκους για την εξυπηρέτησή του. Αν υποτεθεί ότι από τα 740 τα 500 δις € αθροίζονταν στο χρέος, τότε το πραγματικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτινάσσεται στα 930 δις €. Και αν στο δημόσιο χρέος συνυπολογιστεί και το εξωτερικό ιδιωτικό χρέος ύψους 220 δις €, που ουσιαστικά αφορά εξωτερικά δάνεια του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ληφθέντα με την εγγύηση του ελληνικού κράτους, συνάγεται ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας, εσωτερικό και εξωτερικό, εξακοντίζεται τον Δεκέμβριο του 2015 σε 1.150 δις € ήτοι 1,15 τρις Ευρώ ή 657% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό, ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος του συνολικού χρέους της Ελλάδας».1
Το συνολικό χρέος της Ελλάδας έφτασε τα 1.150 δις ευρώ ή 1,15 τρις Ευρώ.
Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, σε πρόσφατη ομιλία του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), προέβη σε μια άκρως ενδιαφέρουσα αποκάλυψη αναφορικά με το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι το 2008 ο τότε επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα Μπομπ Τράα, σε απόρρητη Έκθεσή του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε ότι το χρέος του ευρύτερου δημόσιου τομέα συμπεριλαμβανομένου του αναλογιστικού χρέους των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούσε στο μακροπρόθεσμο να φτάσει το 800% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Ελλάδας.
Συνήθως, ως μακροπρόθεσμο διάστημα νοείται η χρονική περίοδος άνω των πέντε ετών. Σύμφωνα με την Έκθεση του Μπομπ Τράα, αν από το χρέος αφαιρεθεί το αναλογιστικό χρέος των κοινωνικοασφαλιστικών φορέων, τότε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ πιθανώς μετά από 10 ή 15 χρόνια, έστω το 2018 ή το 2023, να ξεπερνούσε το 400%.
Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, έπεισαν τον κ. Τράα να μην δημοσιοποιήσει την συγκεκριμένη Έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, γιατί αν τα αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία γίνονταν διεθνώς γνωστά, αναπόφευκτα θα προκαλείτο τεράστια πλήγμα στην ελληνική οικονομία.
Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι το καλοκαίρι του 2008, η ελληνική οικονομία άρχισε να εισέρχεται σε φάση ύφεσης και κυρίως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, με αποκορύφωμα την κατάρρευση των Δημοσίων Οικονομικών το 2009 και την υποταγή της χώρας το Μάιο του 2010 στα μνημόνια. Χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας, το 2008 το ΔΝΤ προέβη σε μια στατιστική διαπίστωση, που ο υποφαινόμενος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έως σήμερα διαρκώς επισημαίνει, ότι δηλαδή το πραγματικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
δ. Το συνολικό χρέος της Ελλάδος κατά τον Κων. Λαπαβίτσα
Σε κείμενο στο προσωπικό του blog, ο  οικονομολόγος και πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Κώστας Λαπαβίτσας, αναλύει τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού και εξηγεί ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 7,5% μέσα σε τέσσερα χρόνια.2
Ο οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η πορεία της κυβέρνησης, έχει χαρακτηριστεί «από την υποταγή στους δανειστές και το δος ημίν σήμερον, με μοναδικό στόχο την παραμονή της στην εξουσία». 
Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «το Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης -η σημαντικότερη μορφή του Δημοσίου Χρέους- αυξήθηκε από 321 δισ. το 2015 στα 326 δισ. το 2016 και προβλέπεται να φτάσει τα 335 δισ. το 2017 και τα 345 δισ. το 2018».


Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει ήδη δανειστεί 7,7 δισ. από τον ESM μετά την δεύτερη αξιολόγηση και θα δανειστεί επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της τρίτης. Τα ποσά θα χρησιμοποιηθούν για να σχηματιστούν ταμειακά διαθέσιμα. Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, «κύρια αιτία του άλματος του δημοσίου χρέους» είναι ότι η Ελλάδα δανείζεται τεράστια ποσά από τον ESM, «ώστε να σχηματίζει ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας, για να μπορέσει να βγει στις αγορές... και να δανείζεται». 
«Η συμπεριφορά της κυβέρνησης πλέον λαμβάνει εξωφρενικές διαστάσεις. Διογκώνει το Δημόσιο Χρέος ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ποντάροντας ότι θα πάρει και άλλα δάνεια από αλλού, αργότερα. Αδιαφορεί για τις κοινωνικές τριβές, την αφόρητη υφεσιακή πίεση και τον κίνδυνο μόνιμης διόγκωσης του χρέους. Πρόκειται για την πιο πειθήνια και την πιο επιπόλαιη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στα χρόνια της κρίσης» καταλήγει ο κ. Λαπαβίτσας.
Αναλυτικά, το κείμενο του κ. Λαπαβίτσα αναφέρει:
«H οικονομική πολιτική του δος ημίν σήμερον. Το προσχέδιο προϋπολογισμού που μόλις κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέχει τα εξής στοιχεία για το Δημόσιο Χρέος:
Το Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης – η σημαντικότερη μορφή του Δημοσίου Χρέους – αυξήθηκε από 321 δις το 2015 στα 326 δις το 2016 και προβλέπεται να φτάσει τα 335 δις το 2017 και τα 345 δις το 2018. Πρόκειται για άλμα 7,5%.
Ας αφήσουμε κατά μέρος την ιλαρή – και συνάμα τραγική – πλευρά του θέματος, δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «διέγραφε» αυτό το χρέος τον καιρό της «ριζοσπαστικής» του επέλασης προς την εξουσία. Γιατί το διογκώνει εντυπωσιακά;
Στο προσχέδιο του καλού υπουργού αναφέρεται ότι το 2017 η Ελλάδα ήδη δανείστηκε 7,7 δις από τον ESM, μετά την δεύτερη αξιολόγηση, και θα δανειστεί άλλα 5,5 δις, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης. Το συνολικό ποσό των 13,2 δις θα χρησιμοποιηθεί για να σχηματισθούν ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας (cash buffer). Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και το 2018 και τα συνολικά διαθέσιμα μπορεί να ξεπεράσουν τα 20 δις.
Αυτή είναι η κύρια αιτία του άλματος του Δημοσίου Χρέους. Η Ελλάδα δανείζεται τεράστια ποσά από τον ESM, ώστε να σχηματίσει ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας για να μπορέσει να βγει στις αγορές … και να δανείζεται. Ή αλλιώς, δανείζεται απ’ τον Χανς, ώστε να βάλει χρήματα στην άκρη για να πείσει τον Τζον να της δανείζει κι αυτός. Αν πετύχει το μεγαλοφυές αυτό σχέδιο, η κυβέρνηση θα μπορέσει ίσως να μειώσει σταδιακά τα ταμειακά αποθέματα. Αν δεν πετύχει, θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ESM για ένα διάστημα και μετά βλέπουμε.
Ο προφανής στόχος είναι να αποφευχθεί η ανάγκη υπογραφής νέου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή όταν τελειώνει το Τρίτο. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πάση θυσία να το αποφύγει, ώστε να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία και να προετοιμάσει τις επόμενες εκλογές.
Οι δανειστές θέλουν επίσης να το αποφύγουν, καθώς δεν υπάρχει πολιτική ανοχή για Τέταρτο Μνημόνιο, ιδίως στην Γερμανία. Έτσι η χώρα επιχειρεί μια ιλαροτραγική μανούβρα, την οποία θα εκτελέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τα επακόλουθα για την κοινωνία θα είναι σκληρότατα. Για να εκταμιευθούν τα χρήματα του ESM οφείλει η κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει ίχνος από τις επιταγές των δανειστών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλίσει και σημαντικά ποσά εξ ιδίων για το 2017 και το 2018, ώστε να συμβάλει στα ταμειακά διαθέσιμα. Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική κρίση – η οποία είναι καταπέλτης για την αποτυχία του προγράμματος – εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των δανειακών της αναγκών το 2017 με 1,4 δις από δημοσιονομικούς πόρους και 3,2 δις από ιδιωτικοποιήσεις. Για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 εκτιμά αντίστοιχα 3 και 1,6 δις. Πράγμα που σημαίνει συστηματικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και γιγαντιαία πρωτογενή πλεονάσματα.
Προσηλωμένος στα διαθέσιμα ο κ. Τσακαλώτος προβλέπει πλεόνασμα 3,82% για το 2018 και όχι απλώς το 3,5% του Τρίτου Μνημονίου. Η φορολογική αφαίμαξη του ελληνικού λαού, η βαθιά περικοπή των δημοσίων δαπανών και η ασφυκτική υφεσιακή πίεση που ασκείται στην οικονομία πηγάζουν από την εξυπηρέτηση του τεράστιου χρέους. Όλα γίνονται χειρότερα από την ανερμάτιστη μανούβρα η οποία τώρα επιχειρείται και θα παρατείνει το μαρτύριο σε βάθος χρόνου.
Θα πρέπει επίσης η κυβέρνηση να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση χωρίς παρατράγουδα. Το κύριο πρόβλημα είναι ο τεράστιος όγκος των προβληματικών δανείων των τραπεζών, για τα οποία δέχτηκε να μειωθούν μέσω διαγραφών, ρευστοποιήσεων και πωλήσεων. Τα ποσά που προβλέπονται μέχρι το 2019 είναι θηριώδη –  13,9 δις από διαγραφές, 11,5 δις από ρευστοποιήσεις και 7,4 δις από πωλήσεις. Αναπόφευκτα οι πλειστηριασμοί θα ενταθούν, με βαριές κοινωνικές επιπτώσεις. Οι αντιδράσεις θα είναι έντονες, καθώς θα γίνεται ευρύτερα αντιληπτή η σκληρή πραγματικότητα.
Τέλος, για να μπορέσει έστω κι έτσι να βγει η κυβέρνηση στις αγορές θα πρέπει το Δημόσιο Χρέος, παρά το άλμα δισεκατομμυρίων, να μην εκτιναχθεί ως προς το ΑΕΠ. Ο πίνακας του Ευκλείδη Τσακαλώτου σεμνά μας πληροφορεί ότι θα παραμείνει γύρω στο 185%. Έχει όμως υπολογίσει το ΑΕΠ του 2016 με τα αισιόδοξα στοιχεία του Μαρτίου και όχι με τα αναθεωρημένα του Οκτωβρίου που έδειξαν ύφεση -0,2%. Έχει επίσης αισιόδοξα προβλέψει ανάπτυξη 2,4% για 2017 και 3,6% για το 2018. Ακόμη και μια σχετικά μικρή απόκλιση για τα δύο αυτά χρόνια, πράγμα διόλου απίθανο στις σημερινές τραγικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να ανεβάσει το χρέος πάνω από 190% του ΑΕΠ.
Η πορεία αυτής της κυβέρνησης έχει χαρακτηριστεί από την υποταγή στους δανειστές και το δος ημίν σήμερον, με μοναδικό στόχο την παραμονή της στην εξουσία.
Η συμπεριφορά της πλέον λαμβάνει εξωφρενικές διαστάσεις. Διογκώνει το Δημόσιο Χρέος ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ποντάροντας ότι θα πάρει και άλλα δάνεια από αλλού, αργότερα. Αδιαφορεί για τις κοινωνικές τριβές, την αφόρητη υφεσιακή πίεση και τον κίνδυνο μόνιμης διόγκωσης του χρέους. Πρόκειται για την πιο πειθήνια και την πιο επιπόλαιη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στα χρόνια της κρίσης».
ε. Η εκτίμηση για το Ελληνικό χρέος από άλλες πηγές
1/.

2/.  Greece (Top 10 Countries with Largest National Debt-to-GDP in 2018 | Stash...3

National Debt: €332.6 billion ($379 billion US)

·  Debt per Capita: $35,120 (USD)
·  Debt-to-GDP Ratio: 179%
·  Population: 10.8 million
·  Currency: Euro (€)
On the surface, Greece’s national debt of $379 billion US hardly seems smaller than most.  But its high debt-to-GDP ratio, high unemployment levels across the country, and the continuing struggle to keep up with existing debt repayments are problematic. International creditors have bailed out the country numerous times since its debt crisis  began in 2010, and government spending remains austere in an effort to get debt levels back under control.
Κατόπιν ων παραπάνω, το μόνο σίγουρο είναι πως όταν ο ιστορικός του μέλλοντος θελήσει να εξετάσει τα όσα διαδραματίζονται στην χώρα μας, τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια, τότε θα αποκρυσταλλώσει ως πόρισμα μία και μόνο φράση: Έγκλημα εκ προμελέτης.

Πάμε ολοταχώς για τέταρτο Μνημόνιο: Στήνουν νέα παγίδα στην Ελλάδα , ΕΕ και ESM, αλλά ο Ελληνικός λαός, ευνουχισμένος, αφιονισμένος και ξεδοντιασμένος, ΔΕΝ έχει αντιληφθεί ακόμη, ούτε τον ρόλον των παγιδευτών, ούτε την παγίδα, πολύ περισσότερον ούτε την ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟΝ ΑΙΤΙΑΝ της πολιτικο-οικονομικής κατοχής της πατρίδος μας!


Συνεχίζεται







1 Γιώργος Βάμβουκας, 2 Απρ. 2016, εφ. CONTRA NEWS.
2 Λαπαβίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το χρέος στα €325 δισ. και θα το πάει...www.capital.gr/.../lapabitsas-o-suriza-parelabe-to-xreos-sta-325-dis-kai-tha-to-paei-sta... 24 Νοε 2017 -
-Top 10 Countries with Largest National Debt-to-GDP in 2018. July 26, 2017).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου