Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ (ΣΚΙΠΕΡΙΑ) ΚΑΙ ΤΟΥΣ «ΑΛΒΑΝΟΥΣ»/ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΥΣ

           Α λαστόρων προτεκτοράτον των ΗΠΑ.1
           Λ ευκή Χώρα2
           Β ατικανού και Αυστρο-Ουγγαρίας έκτρωμα.
           Α ρπακτή γη, Ελληνικής κυριότητος.3
           Ν εοελληνικής Ιστορίας πλαστογραφία.
            Ι λλυρικής ιστορίας σφετεριστής.
           Α ντρον Ανήμερων Σκιπετάρων.4

Καρικατούρα αναπαριστώντας την «Αλβανία» με το επίσημο όνομά της ΣΚΙΠΕΡΙΑ (SHQIPERIA), σε κατάσταση… άμυνας απέναντι στους γείτονές της. Το Μαυροβούνιο παρουσιάζεται υπό την μορφή πιθήκου, η Ελλάδα ως λεοπάρδαλη και η Σερβία ως φίδι. Το Σκιπετάρικο  κείμενο γράφει: «Φύγετε μακριά μου! Αιμοβόρα πλάσματα!»

ΜΕΡΟΣ 13ον

5. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ/ΑΛΒΑΝΙΤΕΣ/ΑΛΒΑΝΟΙ.
Οι «Αλβανοί»/Σκιπετάροι, ΟΥΔΕΜΙΑΝ σχέση έχουν με τους Ορθόδοξους Έλληνες Αρβανίτες, των οποίων το όνομα, τον βίον και τις παραδόσεις οικειοποιήθηκαν, την δε ιστορίαν τους ιδιοποιηθέντες, βεβήλωσαν, ισχυριζόμενοι θρασυστόμως ότι οι Αρβανίτες είναι εξελληνισμένοι …Αλβανοί.
α. Άρβανον ή Άρβανα και Αρβανιτία
Το Άρβανον ή Άρβανα (Αλβανόν /Άλβανα), περιοχή όπου κατοικούσαν οι Έλληνες Αρβανίτες:
1/. Είναι τα βορειοτέρα εθνολογικά όρια της ενιαίας αρχαίας Ελληνικής Ηπείρου.
2/. Ως τοπωνύμιο, μας δίδεται μετά τον 11ον μ.Χ. αιώνα και με ένα άλλο όνομα: «Αρβανιτία» (χώρα). Το κυρίαρχο όμως τοπωνύμιο είναι «Άρβανα»5.
3/. ΟΥΔΕΜΙΑΝ σχέση έχει με την περιοχή της αρχικής εγκαταστάσεως των προγόνων των σημερινών επιλεγομένων «Αλβανών»/Σκιπετάρων (Α-Σ)6. Τα αρχαιότερα (ιστορικώς) όρια της Ελληνικής Αρβανιτίας, σε γενικές γραμμές, ορίζονται από το τρίγωνο: Δυρράχιον (Επίδαμνος) και Ανατολικώς Δυρραχίου – Νοτίως Δίβρης – Δυτικώς Λυχνίδος.7
4/. Ήταν σειρά ορεινών όγκων που ήλεγχαν την Εγναντία οδό. Η περιοχή των βουνών «Άρβανα», άρχιζε από το Άρβανον και κατέληγε στον ποταμό Αψό (σημ. Osumi).
Στην περίοδον μεταξύ 9ου-14ου αι., με εξαίρεση την «ηπίαν» περίοδον του Δεσποτάτου της Ηπείρου, έχει καταγραφεί από μεσαιωνικούς (Βυζαντινούς) ιστορικούς, ότι η ευρύτερη περιοχή των Αρβάνων και Βορείως αυτής, στην Ελληνική Ιλλυρία, ήταν (θεωρητικά) υποταγμένη, στην εκάστοτε εξουσία του Δυρραχίου, είτε ονομαζόταν Δουκάτο Δυρραχίου, είτε πριγκηπάτο Δυρραχίου ή και Βασίλειον της…Αλβανίας (13ος αι.) [Από τους παπικούς Ανδεγαυούς, τους Σέρβους (1288), με τους υποτελείς οπλοφόρους «Αλβανούς»-Σκιπετάρους (Α-Σ) φυλάρχους] ή αργότερα καζάς (Πασαλίκι).
Όλες αυτές οι διαδοχικές εξουσίες, με «πρίγκιπες-ηγεμόνες», καταδυνάστευαν τους Ελληνικούς Ορθόδοξους Χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής. Αυτήν την σκληρή εξουσία, δεν την άντεχαν οι Έλληνες των περιοχών βορειότερον και ανατολικώς της Επιδάμνου (Δυρραχίου) και σταδιακώς, μετανάστευαν στα βουνά που αρχίζουν από το Άρβανον και προς νότον, για να βρούν καταφύγιον σε σπηλιές, στα υψηλότερα ορεινά μέρη,  στις χαράδρες και να ζήσουν ελεύθεροι.
Αυτοί οι Έλληνες, που κατέφευγαν σταδιακά στο Άρβανον και στα βουνά Άρβανα, για να σωθούν, μαζί με τους παλαιότερους γηγενείς «Αρβανίτες» των Αρβάνων, ονομάσθηκαν με το γενικόν όνομα «Αρβανίται», με ξεκάθαρη Ελληνική γλωσσολογική απόδοση, χωρίς καμία παρερμηνεία. Αυτοί οι Έλληνες Αρβανίτες, ήθελαν να επιβάλουν την αυτονομία τους στην περιοχή που διάλεξαν και από τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνος, ήσαν σε διαρκή σύγκρουση με τις διάφορες Σκιπετάρικες/«Αλβανικές» ή «Albanian», αγνώστου ταυτότητος, ληστρικές φατρίες.
Δεν ήταν μόνο οι τοπικές συγκρούσεις με τους φεουδάρχες και τους φυλάρχους. Οι στρατιωτικές εισβολές Ιταλών, Βενετών, Σλάβων, ήσαν διαρκείς και καταταλαιπώρησαν όλη την Χερσόννησο του Αίμου (Βαλκανική) και ιδιαίτερα την περιοχή Άνω και Κάτω Ηπείρου. Ακόμα και ο Σέρβος βασιλιάς Dousan, που αυτοχρήσθηκε βασιλιάς «Σέρβων και Ελλήνων», ναι μεν επιβεβαιώνει την συνέχεια της Ελληνικότητας της Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας κλπ.,περιοχών που κατέκτησε, στην πράξη όμως, αποδείχθηκε ένας δυνάστης, που επέβαλε την εξουσία του και στους ομοδόξους ΕΛΛΗΝΕΣ, με βίαια μέσα.
Οι αδιάκοποι πόλεμοι, εξανάγκαζαν τον Ελληνικό πληθυσμό των Αρβάνων, σε νέες μεταναστεύσεις νοτιότερα. Οι περισσότεροι από τους Αρβανίτες (πρώην κατοίκους των Αρβάνων), κατέληξαν στα Βουνά του Σουλίου, όπου έφτιαξαν και άλλα χωριά και σιγά-σιγά αυτοοργανώθηκαν σε ένα είδος αυτόνομης μικρής κοινοπολιτείας, κάτι που δεν μπόρεσαν (ή δεν πρόλαβαν) να κάνουν στα Άρβανα.
Το Ελληνικόν Άρβανον ή τα Ελληνικά Άρβανα, που τα ξεκλήρισαν κυρίως οι Σκιπετάροι/«Αλβανοί», ακόμη και μετά το 1912, προσπαθούν μέχρι και σήμερα, οι άθλιοι Σκιπετάροι καταπατητές της Ελληνικής γης, να το χρησιμοποιήσουν μπασταρδεμένο με ονομασίες άλλων περιοχών και να το εντάξουν στην ιστορική παράδοση των… «Αλβανών».
β. Η παρερμηνεία, σκόπιμη ή εκ πλάνης, του  τοπωνυμίου «Άρβανα» (Arbana/ Arbania/ Αρβανιτία).
Προ της εισβολής των Οθωμανών στην Χερσόνησο του Αίμου και της Αλώσεως της Πόλης:
1/. Πρώτη μνεία της λέξεως Αλβανία, εις ξένην γλώσσαν (Λατινικήν), έχομεν στο δωρητήριο έγγραφό του Σέρβου Μεγάλου Ζουπάνου, Στέφανου Νεμάγια (1114-1200), το σχετιζόμενον προς την μονήν Χιλανδαρίου (Thalloczy –Jirecek –Suf –Acta et diplomata, res Albaniae mediae aetatis, Vindobonae, Vol. No 113).

Παρατηρούμεν ότι, ενώ στο Σερβικό κείμενο αναφέρεται σαφώς η λ. pбанИЈА) [Arbanija], οι Λατίνοι την μετέφρασαν σε (ΑлбанИЈА) [Albanija], εσφαλμένως, (σκοπίμως κατά την άποψή μας) ή εκ πλάνης, πιθανώς λόγω ταυτίσεως των όρων Αρβανίτης και Αλβανός, που ίσχυε προ της εμφανίσεως των Σκιπετάρων «Αλβανών» (Α-Σ), στο ιστορικόν προσκήνιον.8
Η εσφαλμένη μετάφραση των Λατίνων ΔΕΝ δικαιολογείται, καθ’ όσον στην Σερβική γλώσσα η λ. Αλβανία, γράφεται και προφέρεται Αlbanija και όχι Arbanija.
Πηγή: Λεξικό ΕΛΛΗΝΟ-ΣΕΡΒΟΚΡΟΑΤΙΚΟ, Α. Μιχ. Κολτσίδα, Θεσσαλονικη, 1988, σ. 21

Οι Σέρβοι το 1198 είχαν καταλάβει ελληνικές περιοχές της Eνιαίας  Ηπείρου, μεταξύ των οποίων και η τοιαύτη των Αρβάνων, ενώ το 1204, τα εδάφη αυτά, επανήλθαν υπό την Ελληνικήν κυριαρχίαν, με την ίδρυση του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Αργότερα ο Σέρβος ηγεμών Μιλούτιν το 1284, κέρδισε τον έλεγχο της σημερινής Βόρειας Αλβανίας και της πόλεως του Δυρραχίου.
Για τα επόμενα 15 χρόνια, δεν υπήρξαν αλλαγές στον πόλεμο. Το 1299 έγινε ειρήνη, όπου ο Μιλούτιν κράτησε τα κατακτημένα εδάφη ως προίκα στην Σιμωνίδα, κόρη του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ που έγινε η 4η σύζυγός του.
2/. Σε έγγραφο του Μιχαήλ Β΄ (1258), Ορθοδόξου χριστιανού, Δεσπότου της Ηπείρου,9 μεταξύ των άλλων εδαφικών περιοχών, που έδωσε ο Έλλην δεσπότης Μιχαήλ Β΄ ως προίκα, στην θυγατέραν του Ελένη, συζευχθείσα μετά του Μομφρέδου του Ταραντίνου, αναφέρεται (σε λατινική γλώσσα) η περιοχή Albania…Οι αναφερόμενες στο έγγραφον περιοχές είναι…«et terras in Albania, Dyrrachium, Avlonam, Caninam, Belgradum, Montes Sfinarizae…» (και περιοχές στην Αλβανία, Δυρράχιον, Αυλώνα, Βελγράδες (Βεράτιον) και όρη Σφιναρίτζα…) και φαίνονται στον Χάρτη 1.
 

          
          Χάρτης 1, Η Ήπειρος τον 14ον αιώνα

3/. Στον Σερβικό χάρτη 2, η περιοχή ΒΔ και ΝΔ της Επιδάμνου (Δυρραχίου), αναφερομένη ως ARBANIJA και όχι ALBANIJA, σαφέστατα είναι η Ελληνική ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ (ARBANIJA).
Χάρτης 2 (Σερβικός) του 1350

4/. Στον Σερβικό χάρτη 3, η περιοχή νοτίως του PILOT, που  αναφέρεται και στο δωρητήριον έγγραφο του Στ. Νεμάνια, και αναγράφεται ως RABAN, αφορά σαφέστατα στην χώρα των ΑΡΒΑΝ-ΩΝ ή το ΑΡΒΑΝ-ΟΝ, δηλαδή την ΑΡΒΑΝΙΤΙΑΝ (ARBANIJA), διότι:
«…Η χώρα η περί την Κρόϊαν, καιί το Ελβασάν καλείται από του ια΄ μέχρι του ιε΄ αιώνος, παρά τοις Βυζαντινοίς, Άρβανον ή ’Αλβανόν, λατινιστί Arbanum, άρχαιοσερβιστί Raban…» (ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗΝ ΜΝΕΙΑΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΝ ΤΑΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑΙΣ ΠΗΓΑΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ, Υποσ. 3 , σ 395,  Γεράσιμος Κονιδάρης - ‎1953).
Χάρτης 3 (Σερβικός) του 11ου-12ου αι. με τοπωνύμια περιοχών της σημερινής Κεντρικής και Βόρειας Αλβανίας

5/. Οι Σέρβοι προέλασαν στην κοιλάδα του ποτ. Δρίλωνα (στην σημ. Βόρεια Αλβανία) [12ος αιών], και κυρίευσαν την περιοχήν της Σκόδρας (1180). Προωθηθέντες αργότερον νοτιώτερον, ήλθαν σε πρώτη επαφή με τους ομοδόξους Έλληνες Αρβανίτες που διαβιούσαν ήδη στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, τους οποίους ονόμασαν Αρμπάνας (Αρμπαούνας).
Η αναφορά λαού (Αρμπάνας ή Αρμπαούνας) αφορά αποκλειστικώς τους κατοίκους της περιοχής των Αρβάνων (Άρβανα) ή Αρβανιτίας (Arbanija), όπως αναφέρεται στο προμνησθέν δωρητήριο έγγραφο του Στεφάνου Νεμάγια προς την μονή Χιλιανταρίου και σαφέστατα προκύπτει από τους χάρτες 1,2,3,4, και 5.
Χάρτης 4, Το Άρβανον στα 1210
Χάρτης 5, της περιοχής των ΑΡΒΑΝΩΝ
[Απεικόνιση των Αρβάνων μετά των οδικών αρτηριών (κίτρινο χρώμα) συμπεριλλαμβανομένης και της αρχαίας Εγνατίας οδού, που διέρχονταν από τα Άρβανα βουνά και ελέγχονταν από τους Αρβανίτες φρουρούς της Ελληνικής Αυτοκρατορίας (Βυζαντίου)].

Μέχρι τότε, δεν έχουμε καταγραφή «Αλβανών»/Σκιπετάρων (Α-Σ), ούτε περιοχής κατοικίας τους (Albanija).      
γ. Το πρόβλημα της ταυτίσεως της λ. Αλβανία (Albanija), όπως νοείται σήμερα, με τα Άρβανα/Άρβανον και την Arbanija (Αρβανία/Αρβανιτία) των 10ου-15ου μ.Χ. αι.
Αναγιγνώσκοντες τα παραπάνω έγγραφα και συγκρίνοντάς τα με τους   αντίστοιχους χάρτες 1 (14ου αιώνος), 2 (Σερβικός, 14ου αιώνος), 3 (Χάρτης Σερβικός, με τοπωνύμια του 11ου-12ου αι. περιοχών της σημερινής Κεντρικής και Βόρειας Αλβανίας) με 4 (Το Άρβανον του 1210, και 5 (περιοχή των Αρβάνων, 1400), διαπιστώνουμε  με βεβαιότητα ότι, τόσον η περιοχή αναφερομένη στο έγγραφο της δωρεάς του Ζουπάνου Νεμάγια, όσον και η περιοχή που περιλαμβάνεται στο προικώον του Ορθοδόξου Δεσπότου της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ (στα Λατινικά κείμενα), με το όνομα Albania, ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ, ΔΙΑΥΓΕΣΤΑΤΑ και ΙΣΤΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ,  είναι η Ελληνική Arbania (Arbanija, η περιοχή του Αρβάνου ή των Αρβάνων (Arbanon/ Αρβανιτία)10 και ΟΥΔΕΜΙΑΝ σχέση έχει με «Αλβανούς»/Σκιπετάρους (Α-Σ) και την σημερινήν «Αλβανία», καθ’ όσον:
1/. Ενώ στο Σερβικό έγγραφο Νο 113, η περιοχή που δωρίζεται στην μονή Χιλανδαρίου αναφέρεται ως Arbanija Pilot,  στην λατινική μετάφραση των παπικών αναγράφεται ως Albania Pulatum, όταν στα σερβικά η Αλβανία προφέρεται και γράφεται Αlbanija και όχι Αrbanija.
2/. Το έτος υπογραφής της μεταφράσεως του εγγράφου του Στ. Νεμάγια (Acta diplomata, 1913, Vol.I, No 113), είναι το έτος κατασκευής του κράτους της Αλβανίας. Eίναι λίαν πιθανή λοιπόν, η σκόπιμη λαθροχειρία και όχι ανθρώπινο λάθος στην μετάφραση.
3/. Όλοι οι χάρτες της εποχής εκείνης, αναφέρουν την συγκεκριμένη περιοχήν ως Arbania/Arbanija, τουτέστιν γη των Αρβάνων (των Αρβανιτών/Αρβανιτία). Όσοι μιλούν για την Ήπειρον, όταν αναφέρονται στην συγκεκριμένη περιοχήν, την αποκαλούν Αρβανιτία (Arbania/ Arbanija), [όπως στον Σερβικό χάρτη 2 (1350), η περί το Δυρράχιον περιοχή].
4/. Σε έγγραφό του Πάπα Ιννοκεντίου Αυγούστου (1250), σε ανύποπτον χρόνον, αναφέρεται μεταξύ άλλων και η επαρχία Arbania (Αρβανία η Αρβανιτία) της Ηπείρου (Acta diplomata, ως ανωτ. Νο 199) και όχι Albania. Στο έγγραφο αυτό, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αναφερόμενη Arbania (Aρμπάνια), είναι η περιοχή των Αρβάνων (Αλβάνων) και OYΔΕΜΙΑΝ σχέση έχει με κανενός είδους Αλβανία, όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Άλλωστε το 1250 δεν υπάρχει ιστορικόν έγγραφον που να αναφέρεται σε Αλβανία και να εννοεί έστω και επ’ ελάχιστον, την «Αλβανίαν» των Σκιπετάρων.
5/. Από το 1204,  έχουμε την ίδρυση του Ελληνικού Δεσποτάτου της Ηπείρου11 από την δυναστεία των Κομνηνών Αγγέλων, με σαφή βόρεια σύνορα και ασκούσα διοίκηση, έλεγχον και πολιτικο-νομικήν εξουσίαν επί των εδαφών του Δεσποτάτου. Συνεπώς οι Δεσπότες της Ηπείρου, είχαν την εξουσίαν της ανακατανομής, αγοραπωλησίας ή δωρεάς εδαφικών εκτάσεων, όπως έπραξε ο Μιχαήλ Β΄.
Κατά την διάρκεια της δεσποτείας των Κομνηνών (1204-1318), ΟΥΔΑΜΟΥ και ΟΥΔΕΠΟΤΕ αναφέρεται παρουσία και δράση «Αλβανών»/Σκιπετάρων (Α-Σ) στην περιοχή του Δεσποτάτου.12
6/. Το 1288 πληροφορούμεθα ότι οι Σέρβοι εκχριστιανίζουν τους «Αλβανούς» της περιοχής τους. Η μαρτυρία εκχριστιανισμού Αλβανών το 1288, ενώ οι Έλληνες Αρβανίτες είναι ήδη καταγεγραμμένοι ιστορικώς, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί από το 1048, μας οδηγεί στο αρχικό συμπέρασμα ότι εκείνοι οι «Αλβανοί», ΟΥΔΕΜΙΑΝ σχέση είχαν με τους Έλληνες Αρβανίτες και πιθανώτατα ήσαν οι αργότερον αποκληθέντες «Αλβανοί»/Σκιπετάροι, τουτέστιν οι πρόγονοι των σημερινών Σκιπετάρων (Α-Σ).
«…Μέσοι χρόνοι, Οι Σέρβοι εισέβαλον εις Βόρειον Αλβανίαν μετά των οποίων οι Αλβανοί ησπάσθησαν βραδύτερον (1288) τον Χριστιανισμόν…».13
Με άλλα λόγια, εκείνοι οι «Αλβανοί» που εκχριστιανίστηκαν από τους Σέρβους το 1288, ΟΥΔΕΜΙΑΝ σχέση είχαν με τους Αλβανούς που καταγράφει ο Μιχαήλ Ατταλειάτης στο έργο του «Ιστορία» (εκδ. Βόννης), οι οποίοι επολέμησαν ως ομόδοξοι σύμμαχοι του Ορθόδοξου Έλληνα στρατηγού Γ. Μανιάκη που είχε αποσταλεί το 1038, από τον αυτοκράτορα στην Σικελία να εκδιώξει τους Άραβες, αφού οι Αλβανοί που καταγράφονται από τον Ατταλειάτη:
α/. Αναφέρονται ως «ομόθρησκοι Αλβανοί» (9,11 και 18,19), δηλαδή Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά και  ισότιμοι πολίτες της Αυτοκρατορίας (..ου μην δε αλλά και οί ποτέ σύμμαχοι και της ισοπολιτείας ημίν συμμετέχοντες, ως και της αυτής θρησκείας, Αλβανοί και Λατίνοι…).
β/. Σε άλλο χωρίον του ιδίου έργου του (297,21), οι παραπάνω Αλβανοί, αποκαλούνται Αρβανίται..
7/. Οι Σέρβοι είχαν ιδρύσει στην (σημερινή) Βόρεια Αλβανία, ιδικόν τους κράτος, εγκαταστεθέντες  εκεί από του 1180, εκυβερνώντο δε οι επαρχίες της Σκόδρας και της Πρισρένης, υπό των βασιλέων εκ του οίκου των Νεμανίων μέχρι το 1360
Συνεπώς η ιστορική παρουσία των προγόνων των σημερινών (Α-Σ), χωρίς να έχουν καταγραφεί περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα και προέλευσή τους, αναφέρεται  για πρώτη φορά στην διεθνή γραμματεία, σε περιοχή της σημερινής Βόρειας Αλβανίας, υπό τους ευνοϊκώτερους όρους, τελευτούντος του 13ου αιώνος.
Και λέμε με τους ευνοϊκώτερους για τους σημερινούς Σκιπετάρους όρους , διότι σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες:
α/. Προ του 13ου αιώνος, οι Αλβανοί ήσαν άγνωστοι στην Ελληνική Ήπειρο. Οι Λατίνοι ιστορικοί της εποχής ομιλούν περί Βαγενετών, Αθιγγάνων κ.α. όχι όμως και περί Αλβανών. …Ο Στέφανος Δουσάν (1334-1355), το 1347 ανεκήρυξε τον εαυτόν του στα Σκόπια ως βασιλιά των Σέρβων, Ελλήνων και Αλβανών και ωργάνωσε την αυλήν του κατά το πρότυπο της Βυζαντινής.14
β/. Οι «Αλβανοί»[Σκιπετάροι/ (Α-Σ)], αναφαίνονται ζώντες βίον νομαδικόν εις τα όρη και τις πεδιάδες μόλις κατά τον 14ον αιώνα. «Νομαδικόν γαρ το γένος και λυπρόβιον, ου φρουρίοις, ου κώμαις, ουκ αγροίς, ουκ αμελώσιν, άλλ’ όρεσι χαίρον και πεδιάσι…»,, όπως αναφέρει ανώνυμος ιστορικός του αυτού αιώνος.15
Ο Αχιλλεύς Λαζάρου στον 4ο τόμο του βιβλίου του «Ελληνισμός και λαοί νοτιοανατολικής Ευρώπης», σελ. 619, μας πληροφορεί: «Πράγματι αρχαία πόλη Άλβα, της οποίας οι κάτοικοι καλούνται Αλβανοί, υπάρχει στην Κρήτη, στο Λάτιο της Ιταλικής χερσονήσου, στην Γαλατία, στην Ισπανία, στην Τρανσυλβανία, κ.α.».
Άρα χώρα και λαοί με το όνομα Αλβανία και Αλβανοί, υπήρχαν στην Κρήτη, στην Ιταλία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης αιώνες πριν την υποτιθέμενη άφιξη των Αλβανών από τον Καύκασο στα Βαλκάνια, κατά την περίοδο της Ελληνικής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας μας. Φυσικά τέτοια άφιξη δεν έγινε ποτέ, αφού υπάρχει μόνον στην σφαίρα της μυθολογίας και ΔΕΝ υπάρχει τέτοια ιστορική καταγραφή επιβεβαιωμένη και διασταυρωμένη επιστημονικώς…
Αυτόχθονες ελληνικής ή απομεινάρια άλλης καταγωγής, ανάλογα με το συγκεκριμένο μέρος του Αρβάνου ή των Αρβάνων, εντεύθεν ή εκείθεν της Εγνατίας, καθώς και νεόφερτοι Σκιπετάροι, (13ος αι.), ονομάζονται συλλήβδην, αργότερα, Αλβανοί ή Αρβανίτες.
Χρήσιμη τελικά, παρά τις αντιρρήσεις του Kole Luka, είναι η παρατήρηση του Stoikov: «Αναμφισβήτητον είναι ότι η επωνυμία ''Αρβανίται'' είναι τύπος ελληνικός της επωνυμίας ''Αλβανοί», διά της οποίας ήτο γνωστή μερίς των Νορμανδών της Νοτίου Ιταλίας κατά τον 11ον αιώνα''…. Σε σημείωση δε αναλύει: ''Διά τούτο, από της πρώτης εμφανίσεως των Αλβανών εις το προσκήνιον της Ιστορίας, συναντώμεν το μεταβληθέν -συμφώνως προς την ελληνικήν προφοράν του ''λ'' εις ''ρ''- εθνικόν όνομα ''Αρβανίται''. Η κατάληξις ''ίται'' εις την ελληνικήν γλώσσαν σημαίνει τόπον καταγωγής''.
Μετά την αλλογλωσσία, αυτόβουλη, σκόπιμη, αναγκαστική, τα ονόματα Αλβανός και Αρβανίτης χρησιμοποιούνται αδιακρίτως. Μάλιστα όλη η Ήπειρος ονομάζεται και Αλβανία, παρά την διαχρονική και προφανή ελληνικότητα της, οι δε Ηπειρώτες Αλβανοί. Αποκαλυπτική είναι ανταπόκριση από Κέρκυρα καταχωρισμένη στα Αρχεία της Βενετίας με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 1606. Ενώ αφορά σε Ηπειρώτη, ο οποίος φέρει και επώνυμο ελληνικό, εν τούτοις αναγράφεται: ''...σήμερα ήλθεν ένας αλβανός ονόματι Σοφιανός...''. Παρόμοια δε χαρακτηρίζονται και Έλληνες εκτός Ηπείρου, όπως ο καπετάνιος Γεωργάκης Ολύμπιος κατά την παρασημοφόρησή του από τον τσάρο της Ρωσίας αποκαλούμενος Αλβανός, αν και κατάγεται από το Λιβάδι Ολύμπου.16
8/. Στα αρχικά στάδια της Οθωμανοκρατίας οι Οθωμανοί είχαν ονομάσει ένα βιλαέτιόν τους (1360-1481), ΑΡΒΑΝΙΤ/(ARNAVUTLUK)/ΒΙΛΑΕΤΙΟΝ ΑΡΒΑΝΩΝ ή ΑΡΒΑΝΙΤΙΑΣ) και όχι ΑΛΒΑΝΙΑ
Το βιλαέτιον ΑΡΒΑΝΙΤ/ΑΡΒΑΝΙΤΙΑΣ (ARNAVUTLUK) κατά την Οθωμανικήν περίοδον (1360-1481).

Συμπερασματικώς:
.Η γεωγραφική περιοχή της Arbania (Αρβανίας/Αρβάνων ή Αρβανιτίας), ΔΕΝ έχει σχέση με την περιοχήν πού είχαν εισβάλει και είχαν εγκατασταθεί οι (Α-Σ) (13ος αι.), δηλαδή στην σημερινή ΒΑ Ἀλβανία.
.Τόσον στο έγγραφο (του Μιχαήλ Β΄), όσον και στο δωρητήριον του Ζουπάνου Νεμάγια,  γίνεται αναφορά στο όνομα στην Λατινική γλώσσα σε περιοχή της Αλβανίας, λόγω:
-Εσφαλμένης ερμηνείας, σκόπιμης, ή εκ πλάνης.
-Λάθους εξ αντιγραφής από κώδικα σε κώδικα.
-Θεωρήσεως, αυθαιρέτως ή εκ πλάνης, της λ. Αlbanija Aλβανία ως ταυτόσημης με την  Αρβανία (Arbania)/Αρβανιτία.
δ. Οι Έλληνες Αρβανίτες
1/. Ετυμολογία του ονόματος
Οι κάτοικοι της περιοχής των Αρβάνων, ελέγοντο Αρβανίτες.
Κατά μία  ετυμολογική εκδοχή, το όνομα Αρβανίτες προέρχεται από το τοπωνύμιο/εκ της πόλεως Άρβων η Άρβανον (Πολυβίος, Β /ii). Η πόλις, ευρίσκετο εντός των ορίων των Αρβάνων (ορέων). ή της περιοχής Άρβωνος.
Η λ. Άρβανα είναι αβέβαιης ετυμολογίας, αλλά εκ των τοπωνυμίων Άρβα, που υφίστανται στην Γραμματεία, συνεκτιμάται ότι σημαίνει ορεινή, πετρώδης, υψηλή περιοχή.
Η ρίζα Αρβαν- δεν υπάρχει ούτε στην Ελληνική Γραμματεία (συμπεριλαμβανομένης της Αρβανίτικης), ούτε στην σύγχρονη Σκιπετάρικη γλώσσα. Υπάρχει όμως τοπωνύμιο Arba (Άρβα), τόσον στην περιοχή της αρχαίας Ιλλυρίας (σημερινής Κροατίας), όσον και στην Πελοπόννησο. Η αρχαιοτάτη ρίζα των τοπωνυμίων παραμένει άγνωστη.
Πιθανολογείται ότι είναι κατάλοιπο της άγνωστης αρχαίας Ιλλυρικής17 γλώσσης, για την οποία δεν έχουμε διασωθέντα και αξιοποιήσιμα στοιχεία. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πρόωρη εξαφάνιση των Ιλλυριών από την Ιστορία, καθιστούν αδύνατη την μετά βεβαιότητας ετυμολογική ερμηνεία της ρ. Αρβαν- και του τοπωνυμίου Άρβα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η λ. Άρβα έχει σχέση με ορεινή, βραχώδη περιοχή αφού:          
-Η Άρβα είναι βραχώδης νησίς παρά τας ακτάς της Ιλλυρικής Λιβυρνίδος (σημερινή Κροατία).
-Η Άρβα είναι ορεινή περιοχή πλησίον του χωριού Αργυρά (Επαρχία Πατρών).
-Η λ. Arberi στα ιταλικά σημαίνει δασώδης, με πολλά δένδρα, περιοχή. Τέτοιες ήσαν οι περιοχές όπου διαβιούσαν οι Έλληνες Αρβανίτες, εξ ου και το έτερον όνομά τους, με γεωγραφική ένοιαν arber,-ri,-rit  και arberesh-ja (Αρβανίτης-Αρβανίτισσα) και arberisht (Αρβανίτικα).
Δηλαδή η λ. Αρβανίτες αρχικώς, είχε γεωγραφικήν/τοπικήν σημασίαν. Οι Αρβανίτες όμως, ως πολίτες της Ελληνικής Αυτοκρατορίας και Ορθόδοξοι Χριστιανοί Ηπειρώτες, είχαν Ρωμαίϊκη/Ελληνική συνείδηση και ταυτότητα, εμφανισθέντες ιστορικώς τον 11ον αι. και εντονώτερον την περίοδον της Φραγκοκρατίας κατά το 1204-1260. Με χρυσόβουλα των Αυτοκρατόρων και των δεσποτών της Ηπείρου, κατέρχονται στην Νότιο Ελλάδα, όταν οι Σκιπετάρου/«Αλβανοί» (Α-Σ), αγνοούνται ακόμη από την Ιστορίαν, για να την υπερασπιστούν από το Φραγκικό κράτος των Αθηνών.
Όταν λέμε ότι οι Έλληνες Αρβανίτες, της περιοχής των Αρβάνων, καταγράφονται για πρώτη φορά ιστορικώς τον 11ον αιώνα, δεν σημαίνει ότι οι αυτόχθονες της περιοχής αυτής δεν υπήρχαν ή είχαν εκλείψει. Απλούστατα έως τότε δεν είχαν λάβει χώρα γεγονότα ευρυτέρας απηχήσεως, ώστε να μνημονευτούν, όπως ακριβώς συνέβη με τους Βλάχους, των οποίων η γένεση σημειώνεται τεκμηριωμένα από τον 2ο αιώνα π.Χ., η δε πρώτη μνεία γίνεται μόλις το 976 μ.Χ.18
2/. Για την ελληνικότητα του χώρου έως τον Γενούσο και των κατοίκων, οι μαρτυρίες αφθονούν. Κατά τον Vl. Georgiev, η τοπωνυμία είναι πανάρχαιη και αποκλειστικά ελληνική. Κάτω δε του Γενούσου υπάρχουν τα ηπειρωτικά φύλα, αυτόχθονες Έλληνες, αλλά στα παράλια και Έλληνες από την υπόλοιπη μητροπολιτική Ελλάδα και την απέραντη Διασπορά.19
Στην συνέχεια η κάθοδός τους είναι συνεχής αφού προσκαλούνται ακόμη και από τους Φράγκους κατακτητές για να ενισχύσουν τους πληθυσμούς. Η κάθοδος αυτή αποτέλεσε την ζωογόνο δύναμη που δυνάμωσε και αναστήλωσε τον φθίνοντα Ελληνισμό. Ευστόχως λοιπόν οι Αρβανίτες  χαρακτηρίστηκαν ως οι Δωριείς του Νεωτέρου Ελληνισμού.
Το γεγονός ότι ήταν ένα και το αυτό πράγμα με τους Έλληνες έκανε τόσον τους Οθωμανούς, όσον και τους Φράγκους, να μην δύναται να τους ξεχωρίσουν. Το 1481, ο Ενετός περιηγητής Μάρκος Βαρβαρίγος  έγραψε: «Οι Αρβανίτες και οι Έλληνες αποτελούν ένα μόνον έθνος». Την θέση αυτή, ανεκοίνωσε ο ίδιος στην γερουσία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου..
3/. Οι κύριοι κλάδοι των Ελλήνων Αρβανιτών  
Τέσσαρες(4) ήσαν οι κύριοι κλάδοι των Αρβανιτών κατά την διάρκειαν της Οθωμανικής δουλείας:
-Οι Τόσκηδες (μέρος απ’ αυτούς όπως οι οικογένεα των Βρυώνηδων, εξισλαμίστηκαν βιαίως ή εκουσίως και διεγράφησαν από τις δέλτους του Ελληνικού έθνους).
-Οι Λιάπηδες (Αρβανίτες και εξισλαμισθέντες Ηπειρώτες τον 16ον-17ον αι.).
-Οι Σουλιώτες.
-Οι Θυάμιδες (Τσάμηδες) [Εξισλαμισθέντες Αρβανίτες και λοιποί Ηπειρώτες περί την περιοχήν του Θυάμιδος ποτ. που έγιναν γενίτσαροι και εχάθησαν για τον Ελληνισμό]. Μετά την υπογραφήν του πρωτοκόλλου του Λονδίνου (29 Ιουλίου 1913) και ενώ η διεθνής επιτροπή ησχολείτο με την χάραξη των συνόρων Αλβανίας-Ελλάδος, οι Θυάμηδες υπέβαλλαν υπόμνημα προς αυτήν, στο οποίον μεταξύ άλλων, ανέφεραν (6 Νοε. 1913):
«Θα πολεμήσωμεν με τα αδέλφια μας τους Χριστιανούς μέχρις εσχάτων, για να αποκρούσωμεν τον ζυγόν του Αλβανικού κράτους και να διατηρήσουμε την ελευθερία μας στην αγκαλιά της μητέρας Ελλάδας..».
Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα:
Γιατί οι εξισλαμισμένοι εκείνοι Έλληνες Ηπειρώτες, άλλαξαν την στάση τους και μεταστράφησαν κατά την διάρκειαν του 2ου παγκοσμίου πολέμου συνεργασθέντες με τους φασίστες του Μουσολίνι και τους Ναζί, σε βάρος του Ελληνισμού;
Εκ πρώτης όψεως, είναι απορίας άξιον, αλλά όχι και ανεξήγητον για τους άδολους και εμβριθείς μελετητές των ιστορικών ντοκουμέντων!!!
Πανάθλιοι Σκιπετάροι! Εσείς που θρασυστόμως ομιλείτε για Τσάμηδες και δήθεν «Τσαμουριά», δεν τα γνωρίζετε αυτά, για την καταγωγή και την ιστορίαν των Ελλήνων Αρβανιτών και των Θυάμιδων (των διαβιούντων παρά τον Θύαμιν ποταμόν, δήθεν «Τσάμηδων»);
Εάν όχι, είσθε αγράμματοι, ανιστόρητοι, και απληροφόρητοι, ζείτε στο σκοτάδι που σας έχει βυθίσει σκοπίμως, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία σας-άθυρμα   του Συστήματος και η «Αλβανική» μαφία, το βαθύ κράτος της Σκιπερίας…
Εάν ναι, τότε είσθε εγκάθετοι και ως πιστά κυνάρια των αφεντικών σας, εκτελείτε διατεταγμένη αποστολή σε βάρος του Ελληνισμού.
Για τον λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να σας βομβαρδίζουμε με τα αναμφισβήτητα και καταγεγραμμένα στην διεθνή γραμματεία ντοκουμέντα, με την ελπίδα, έστω και αμυδρά, ότι θα ανανήψετε, θα αφυπνισθείτε και θα δείτε επί τέλους, το ιστορικόν φως το αληθινόν...
Συνεχίζεται







1 Αλάστωρ<άλαστος>-ορος (ο και σπν. η)=Ασεβής, κακούργος, φονεύς και μιαίνων όσους τον πλησιάσουν, αποτρόπαιος (Λεξ. Σκ. Βυζαντίου, σ. 43).
2 Η ετυμολογία της λέξεως Αλβανία προέρχεται από την ρίζα Αλβ-ή Αλπ-. Ονομάζεται  Λευκή Χώρα, με καθαρώς γεωγραφική σημασία, από το χρώμα της χιόνος που μονίμως σχεδόν σκεπάζει τις λίαν ορεινές περιοχές ή το χρώμα του ηλίου που συχνότατα βλέπουν οι κατοικούντες σε λίαν ορεινές περιοχές (Το λευκό είναι το συνηθέστατο ένδυμα και παραδοσιακή στολή των χωρικών της Αλβανίας). Περισσότερα στην ανάλυση του κεφ. Αλβανία και «Αλβανοί» /Σκιπετάροι.
3 Αρπακτός,ή,όν = Ο παρθείς (αποκτηθείς) με αρπαγήν, κλοπιμαίος.
4 Ανήμερος (ο,η)=  Άγριος, απάνθρωπος.
5 Αν και τα γεωγραφικά όρια της περιοχής του Αρβάνου δεν έχουν καθορισθεί επακριβώς, πρόκειται για μία περιοχή της σημερινής  Αλβανίας που εκτεινόταν από την Κρούγια (Kruje) ή Κρόϊα, μέχρι τα περίχωρα της λίμνης Αχρίδος..
6 (Α-Σ): Αλβανοί –Σκιπετάροι (οι οιονεί οπλοφορούντες ορεσίβιοι). Βλέπε και Εγκυκλ. Ελευθερουδάκη, λ. Αλβανία, σ. 706
7 Άννα Κομνηνή, Αλεξιάς, 13, 5, εκδ. Teubner 2, 190, 2 – Γεώργιος Ακροπολίτης, Χρονική  συγγραφή, εκδ. Βόννης, 159
8 Οι περιοχές που αναφέρονται στο έγγραφο, συνιστούν το μέγιστον μέρος της Ελληνικής περιοχής των Αρβάνων (Αρβανιτίας), όχι με την στενή τοπική έννοια, αλλά ευρύτερη, λόγω μετοικήσεως των Αρβανιτών και σε άλλες περιοχές, εκτός της πανάρχαιας αρχικής κοιτίδος τους.
9 O Μιχαήλ Β΄ Κομνηνός Δούκας Άγγελος (1205- 1271), ήταν Δεσπότης της Ηπείρου, από το 1230 ως τον θάνατό του, ουσιαστικώς μέχρι το 1268. Κατά το διάστημα αυτό, το Δεσποτάτο βρίσκονταν ανάμεσα στους Λατίνους τυχοδιώκτες αριστοκράτες και την ανερχομένη και πάλιν τότε Αυτοκρατορία μας (Βυζάντιον) που επανέρχονταν δυναμικά μετά την Άλωση του 1204.
10 Της Αρβανιτίας θεωρουμένης εν τω συνόλω της ή τμήματος αυτής λόγω της μεγάλης εκτάσεώς της.
11 Δυναστεία Κομνηνών Δουκών Αγγέλων:
·Μιχαήλ Α' Κομνηνός Δούκας (1204-1214)
·Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας (1214-1230), αυτοκράτορας από 1227-1230.
·Μιχαήλ Β΄ Κομνηνός Δούκας (1230-1271)
·Νικηφόρος Α΄ Κομνηνός Δούκας (1271-1296)
·Θωμάς Α' Κομνηνός Δούκας (1296-1318)
12 Εάν έχουν εμφανισθεί οι Σκιπετάροι, κατά την διάρκειαν της Δεσποτείας των Κομνηνών, δεν έχουν καταγραφεί ακόμη ιστορικώς, και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να ανιχνευτούν σε περιοχές εκτός της επικρατείας του Δεσποτάτου, δηλαδή, σε εδάφη της σημερινής Βόρειας Αλβανίας.
13 Μεγάλη Αμερικανική Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2ος, σ.123.
14 Σπ. Στούπη, Δουλοπάροικοι Ηπειρώται κατά τον Μεσαίωνα: Βαγενέτοι, Αθίγγανοι, κ.α. Ηπειρωτική εστία ετών 1968 και 1969
15 Ι. Βογιατζίδου: Ηπειρωτικά Χρονικά, 1926, σ.77, Κατά τον Virgilj η καταγωγή των Αλβανών είναι άγνωστη (έν. σ. 82).
16 Πηγή: Αχ. Γ. Λαζάρου, Ελληνισμός και Λαοί Νοτιοανατολικής (ΝΑ) Ευρώπης, Τόμος Δ', Αθήνα 2010, σελ. 643-647, υποσ. 62,63 και 64.
17  Αν και δεν σώζεται κανένα γραπτό της Ιλλυρικής γλώσσης, η Ιλλυρική θεωρείται κλάδος της Πελασγικής γλώσσης.
18 Αχ. Λαζάρου, Ελληνισμός και Λαοί Νοτιοανατολικής (ΝΑ) Ευρώπης, Τόμος Δ', Αθήνα 2010, σελ. 627-640, υποσ. 60.
19 Αχ. Λαζάρου, Ελληνισμός και Λαοί Νοτιοανατολικής (ΝΑ) Ευρώπης, Τόμος Δ', Αθήνα 2010, σελ. 627-640, υποσ. 53.

13 σχόλια:

  1. Οι Αρβανιτες ειναι Ελληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρώτη εμπειρία του Ελληνισμού με τον Σκιπεταρισμό
    ήταν πρίν 250 χρόνια.

    Αλβανοτσάμηδες και Αλβανοί στα 1770-79 [Ορλωφικά]

    »»Κατά τα 1770 η Ήπειρος και Αλβανία ,υπήρχον εις μέγιστον και αδειάληπτον κίνηση,
    αποστέλουσαι ,στίφη επί στιφών εκ των αυτοχθόνων Οθωμανών,
    τους μεν ως υπομίσθιους ,τους δε ως τυχοδιώκτας,
    εις την εκστρατεία των σουλτανικών δυνάμεων κατά της Πελοπονήσου,
    ότε εξεράγη εν αυτή επανάσταση κατα των Οθωμανών …
    εκ της επανάστασης αυτής πολλοί χριστιανοί εθυσιάσθησαν …
    οι ως ανωτέρω στρατεύοντες Αλβανοί
    διέβαινων , κατέστρεφον τα προστύχοντα
    και παντού η ερημία ακολούθει αυτούς……
    απεριγραπτα εισί όσα δεινά επέφερον οι Αλβανοί εις την εκείσε χριστιανοσύνη…..
    εις πάσαν πόλη της Πελοπονήσου κατεσφάγησαν πλείστοι χριστιανοί,
    εις την Τριπολιτσά μάλιστα 3.000,
    τα δε χωριά εκπεπάσθησαν υπό πρωμάτων……[Αραβαντινός ]»’

    «Είχαν το ελεύθερο να κάνουν ότι θέλουν. Έτσι απ όπου περνούσαν σκορπούσαν τον θάνατο και την καταστροφή».
    [Κορδάτος]

    »»Η Ζάτουνα, ως και η περί αυτήν χώρα, ήτο πυκνώς κατωκημένη, και αρκούντως ευημερούσα κωμόπολις.
    Αλλά οι Αλβανοι; αφού εφόνευσαν όσους ηδυνήθησαν, επώλησαν τους αιχμαλωτισθέντες εν Δημητσάνη και Ζατούνη εις τους πειρατάς της Βαρβαρίας, οίτιμες έδραμον εις τον κόλπον της Κυπαρισσίας, ίνα μετέσχωσι των λαιφύρων. Οικογένειαι τινές, καταφυγούσαι εις τα όρη, μόλις διεσώθηκαν…».
    [Κώδικας ιεράς μονής Σπηλαίου]

    « Είκοσι χιλιάδες επωλήθησαν εις τους Αφρικανούς και τους Τούρκους της Ρούμελης». [Σαθάς]

    Τις σπουδαίες αγιογραφίες των Ναών στην Στεμνίτσα, ο δόκτωρ Μιχαήλ Γκιτάκος, μελέτησε τα χαράγματα που υπήρχαν επάνω σ’ αυτές και εξέδωσε μια μελέτη με τίτλο «Τα Χριστιανικά Μνημεία της Στεμνίτσης». Μεταξύ άλλων στον Ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, αναφέρει ότι είναι χαραγμένα και τα εξής:
    «Χρονολογίας 1771. Οι Τουρκαλβανοί καίνε τα χωριά μας, όλο φονικά κάνουν».
    (Δημοκλής Χαρ. Γαρταγάνης, «Η Στεμνίτσα στο 1821», σελίδα 40, Αθήνα 1964)

    «Από τους Έλληνες, μόλις έχασαν τις ελπίδες τους για απελευθέρωση, άλλοι, όπως οι Μανιάτες, κατέφυγαν στα σπήλαιά τους και στα απότομα βράχια τους,, παίρνοντας μαζί τους πολλούς που βρίσκονταν έξω από την περιοχή τους, άλλοι σώθηκαν στα μεγάλα νησιά και στα Κύθηρα, και άλλοι σαν πρόβατα, αλίμονο, σφάχτηκαν.
    Γιατί οι Αλβανοί όρμησαν σαν αγέλες από όλη την Αχαΐα και τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και από τόπους πέρα από την Ιλλυρίδα, χωρία κανένας να μπορεί να τους αντισταθεί στον Ισθμό και στις παραλίες των δύο κόλπων (Σαρωνικού και Κορινθιακού), και σαν αιμοβόροι λύκοι ξεπέρασαν και τους Μανιάτες σε ωμότητα…..
    Όσοι από τους βαρβάρους αρκούνταν στην αρπαγή των χρημάτων έμοιαζαν φιλάνθρωποι, αλλά στο μεταξύ οι δυστυχισμένοι ολοφύρονταν καθώς παιδιά αποχωρίζονταν από τους πατέρες τους, άνδρες από τις γυναίκες του, αδελφοί στερούνταν τους αδελφούς τους, βρέφη αρπάζονταν από τις αγκαλιές των μητέρων τους, τρυφερές παρθένες από τα δωμάτιά τους που τις τραβούσαν χέρια βαρβάρων, και συγγενείς συγγενών, φίλοι φίλων και γνωρίμων γνώριμοι απάγονταν και γίνονταν δούλοι
    [Σέργιος Μακραίος]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει και παραδοσιακό τραγούδι από τη Βόρεια Ελλάδα μάλιστα
    για την κάθοδο των Αλβανών στο Μωριά ,
    τη σκλαβιά και τις απαγωγές των Πελοπονησίων που ακολούθησαν
    ΄΄΄Ξεκίνησαν οι Αλβανοί
    την άκρη του θαλάσσιου
    πάνε να πατήσουν το Μωριά
    και το καημένου Κάστρου
    πήραν μανάδες με παιδιά
    αδέρφια κι αξαδέρφια
    σαν πήραν και μια νιονυμφη τριων μηνών νυφούλα…..»»’

    Όμως τα πράγματα πήρανε μιά αρκετά διαφορετική τροπή.

    »»Με την απόλυτη κυριαρχία των Αλβανών στην Πελοπόννησο,άρχισαν μαζί με τους Χριστιανούς να υποφέρουν και οι Τούρκοι γιατί τα αλβανικά στίφη ζητούσαν υπέρογκους λουφέδες αλλά και δε δίσταζαν να στρέφονται κατά των τουρκικών περιουσιών.
    Για αυτό η Πύλη αποφάσισε να δώσει τέρμα στην Αλβανοκρατία. Δώδεκα πασάδες στάλθηκαν στον Μοριά προκειμένου να πείσουν τους Αλβανούς να επιστρέψουν στις εστίες τους αλλά επέστρεψαν άπρακτοι.
    Τέλος η αρχηγία ανατέθηκε στον αρχιναύαρχο Χασάν Τζεζαερλή Μαντάλογλου (Καπουδάν Χασάν πασά),ο οποίος πήρε επιπλέον τους τίτλους του Μορά Βάλεση και του Σερασκέρη της Ρούμελης.

    Ζήτησε βοήθεια από τους ντόπιους Τούρκους αλλά πήρε ελάχιστη.Με την υπόδειξη όμως πιθανότατα του δραγουμάνου του στόλου Νικόλαου Μαυρογένους,προσεταιρίστηκε τους Κλέφτες για την εκδίωξη των Αλβανών. .Φτάνοντας λοιπόν ο Καπουδάν πασάς στην Κόρινθο το 1779,κάλεσε τους Αλβανούς να φύγουν από τον Μοριά. Αρκετοί συμμορφώθηκαν και έφυγαν για την Αλβανία.Την πρότασή του όμως απέρριψαν περί τους 7.000 Αλβανοί.

    Έγραψε λοιπόν ο Χασάν Τζαζαερλής Μαντάλογλου πρόσκληση προς τους Κλέφτες «Σας διορίζομεν να σκοτώνετε χωρίς φόβον τους ζορμπάδες. Είναι δικά σας όλα τα πράγματα των. Να μας φέρετε μόνο τα κεφάλια των και σας συγχωρούμεν όσα εκάματε καπαέτια…………» (Ιω. Φιλήμων ΔΙΦΕ σελ 82).

    »»Πριν δε της ενάρξεως της εν Τρικόρφοις μάχης,
    μεταξύ Πελοποννησίων κλεφτών και Αλβανών,
    όλοι οι αρχηγοί των Αλβανών συνελθόντες εν Τριπολιτζά
    εις πολεμικόν συμβούλιον, και μετά πολλάς συνδιασκέψεις των,
    απεφάσισαν και έπεμψαν την κάτωθι επιστολήν προς τους κατέχοντας τα Τρίκορφα Πελοποννησίους κλέφτας και αρματωλούς.

    »’Δεν εκάματε καλά να σμίξετε με τους Τούρκους και ναρθήτε να μας βαρέσετε. Ναίσκε ορέ, δεν το παντέχομε ετούτο το πράμα, και σαν εσείς είχατε ατίγια μαζή με μας, τότενες ναρχούσασταν παλληκαρίσια, να τα βάζαμε ορέ τα πράματα στην καλή τη στράτα….»»»
    Τριπολιτζά στη 8 Ιουλίου 1779
    Οι Γενικοί Αρχηγοί
    Αλή Χατζή Οσμάν Μπέης
    Σουλεϊμάν Μπέης

    Τότε δε και οι αρχηγοί των κλεφτών και αρματωλών συσκεφθέντες εν πολεμικώ συμβουλίω απήντησαν και αυτοί ως εξής:

    »»……Ημείς ποτέ δεν είχαμε σκοπόν για να αναταμωθώμεν με τους Τούρκους, διότι κι αυτούς θεωρούμεν κακούς εχθρούς μας….
    τα θέλετε εσείς, γιατί από το καιρό που γένηκε το σεφέρι το Μάρτι το έτος 1769 και εμβήκατε στο Μωριά για να βοηθήστε τους Τούρκους και να κτυπήσετε εμάς τους Μωραΐτες ,
    δέκα χρόνια γένουνται από τον καιρό εκείνον έως σήμερα, .που μας ετυραννίσατε, μας εγδύσατε, εσκωτώσατε τους πατέρες μας, τις μητέρες μας, τα αδέρφια μας, τις γυναίκες μας, τα παιδιά μας, τους συγγενείς μας και τους πατριώτες μας
    …….. και μας κάμετε τέτοια πολλά κακά που εμείς δεν μπορούμε πλιά να σας χωνεύσωμε, και ούτε να σας συγχωρήσωμεν, για δαυτό μαζωχθήκαμε ούλοι δω πέρα να σας χτυπήσωμε, και με την δύναμι του Θεού, αν μπορέσωμε και να σας διώξουμε πλια από το Μωριά…. »»’
    »»’ ελάτε και σας καρτερούμε, γιατί παν εκείνα που ξέρατε,
    ελάτε το ταχύ αλοιώς θα το μετανοήσετε»»

    Από Τρίκορφα 10 Ιουλίου έτος 1779
    Υπογράφουμε εμείς οι πρώτοι αρχηγοί

    Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης
    και Αλέξης Ντάρας»»

    [Αθανάσιος Γρηγοριάδης-Ιστορικαί Αλήθειαι]»»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας δούμε τώρα λίγα στοιχεία για τον ξολοθρεμό τους.

    «Απο την Κορινθον εστειλε ο Καπουδαν πασας μπουγιουρντι στους Αλβανους εις την Τριπολιν για να ελθουν να προσκυνησουν,αυτοι δε αποκριθηκαν οτι Βολια εχουν και Μπαρουτι εχουν.Συγχρονως εδωσε και προσταγην οτι…
    .Μετα ταυτα,απο 15 ημερες…παλιν τους εστειλε μπουγιουρδι δια να υπαγουν να προσκυνησουν και παλιν αυτοι απεκριθησαν τα αυτα.
    Ουτω λοιπον Τουρκοι και Ρωμαιοι συνεδραμαν μαζι και επηγαν εις Τριπολιν,οπου εσυνεκεντρωθησαν οι Αλβανοι…
    τους οποιους εθανατωσαν και εγινε ο πυργος με τα κεφαλια τους…»[Παλαμίδης]

    Ας δούμε τα γραφόμενα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα απομνημονεύματά του.
    »»’εσυνάχθησαν όλοι και πάνε εις τον πατέρα μου και αυτός τους στάθηκε με ορμήν και τους εγύρισε πίσω εις τον κάμπον· ενώθησαν και άλλοι καπεταναίοι· εμβήκαν εις τα χωράφια, εις τον κάμπον τους εσκότωσε η καβάλα ως οι θεριστάδες· έπεσεν η καβαλαριά μέσα και τους εθέρισαν· από τη μίαν μεριάν η καβαλαριά από το άλλο ο πατέρας μου. Από 12000 , 700 πέρασαν εις το Δαδί.
    Όταν τους επολέμησε ο πατέρας μου του έλεγαν,
    Κολοκοτρώνη δεν κάμεις νισάφι; Τι νισάφι να σας κάμω, όπου ήλθετε και εχαλάσατε την πατρίδα μου, μας πήρατε σκλάβους και μας εκάματε τόσα κακά;
    Του απεκρίθησαν εφέτος δικό μας του χρόνου δικό σου.
    Τα κεφάλια των Αλβανών έφτιασαν πύργον εις Τριπολιτσάν».»»»

    Ο Πουκεβίλ που πέρασε από εκεί το 1799 και είδε το «κτίσμα», είχε αρχίσει να καταρρέει λόγω της αποκολλήσεως μερικών κρανίων, ονομάζει το κτίσμα «πυραμίδα».
    Ο Πουκεβίλ το περιγράφει με θαυμασμό, αποκαλώντας το «Τρόπαιο των Κολοκοτρωναίων».

    »’Ύστερα ο Χασάν άρχισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και σύντομα η Πελοπόννησος απαλλάχτηκε οριστικά από τους Αλβανούς, οι οποίοι είτε εξοντώθηκαν είτε έφυγαν, όσοι μπόρεσαν. Σ’ εκείνη την εκστρατεία ο Χασάν προσπάθησε να περιορίσει την αυτονομία των Μανιατών,απέτυχε όμως και συνέχισε τις επιχειρήσεις του κατά των Αλβανών στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η τάξη αποκαταστάθηκε και οι Αλβανοί περιορίστηκαν στην πατρίδα τους.»»

    Ας δούμε τώρα και το θρήνο που εγινε στην Αλβανία και τη Τσαμουριά μετά τον ξολοθρεμό τους.
    »»Κατά το αυτό έτος [ 1780] εις πάσαν πόλη και κοινότητα Τσαμουριάς και Αλβανίας ,
    ηκούσθη μέγας θρήνος και κλαθμός ,πενθούσης εκάστης Οθωμανικής οικογένειας ,υιόν ,αδελφό η πατέρα ,
    καθότι αφίχθη η είδησης ότι οι Αλβανοί όσοι εις Πελοπόνησο προ δέκα ετών ,εμάστιζον τους χριστιανούς της , κατεσφάγησαν φονευθέντες υπέρ τους 7.000
    παρά του Χασάν Πασα ,των οπλαρχηγών Κωνσταντίνου και Αναγνώστου Κολοκοτρώνη……[Αραβαντινός]

    Υπολογίστηκε πως από τις 300.000 χριστιανούς της Πελοποννήσου χάθηκαν περί τις 100.000,δηλαδή το 1/3 του πληθυσμού ,είτε ως σκλάβοι στους Άραβες ,είτε ως εξαφανισθέντες και δολοφονημένοι είτε ως πρόσφυγες σε άλλες περιοχές ακόμα και στην επαρχία της Περγάμου .
    Μόνο η Μάνη και η Κυνουρία γλίτωσαν τις θηριωδίες των Αλβανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενώ και ο αγωνιστής του 1821 , Σουλιώτης Κουτσονίκας ανέφερε στα απομνημονευματά του για τα γεγονότα της εποχής.
    »Απεστάλησαν εντός ολίγου ,σμήνος στρατευμάτων Αλβανικών στη Πελοπόνησσο ,καταπνίξαντες την επανάσταση και και έφεραν ως επακόλουθο την διαρπαγή και αιχμαλωσία των κατοίκων τους οποίους διεσκόρπησαν εν τη Ευρωπαική και Ασιατική Τουρκία….
    »’Οι απελθόντες εις την Πελοπόνησσο Αλβανοί ,έγιναν κύριοι της αυτής ,δεσπόζοτες και καταπιέζοντες δια καταχρήσεων και διαρπαγών ….

    Ενώ για το διωγμό τους και όσους δεν σκοτώθηκαν
    αλλά γυρίσανε στην Τσαμουριά αναφέρει ..
    »»Ο δε επισημότερος αυτών Σουλειμάν Τσάπαρης Τζάμης ,
    όστις είχε καταστει βαθύπλουτος εκ λαφύρων και διαρπαγών,
    πληροφορηθείς τας διαταγά του Σουλτάνου ,εμβάς εις πλοίον μετέβη στη πατρίδα του.»»
    »Ελθών εις την πατρίδα του το Μαργαρίτι ,ιδών του Σουλιώτας να φορολογούν
    τα χωριά της Τσαμουριάς ,έγινε έξαλος ,διότι απομακρυνθείς πολλά έτη από τη πατρίδα του είχε ξεχάσει τους Σουλιώτας.»
    »’Συνηθισμένος να καταπιέζει τους Πελοπονησίους του εφαίνοτο παράξενη η ανεξαρτησία των Σουλιωτών»’
    ''''Είχε πολλόυς φίλους και οπαδούς αγάδες από την όλη την Αλβανία…..»’
    »Ελεγε δε προς του αυτούς
    »’Είναι ντροπή εις τον Ισλαμισμό να πληρώνει χαράτζι
    εις μίας χούφτα Γκιαούρηδων ,
    ενώ 10 χιλιάδες σπαθιά Αλβανών υπέταξαν όλο το Μωριά»’

    Δηλαδή πέρα από τον Κολοκοτρώνη και ο ίδιος ο αρχηγός των Αλβανοτσάμηδων , ο Τσάπαρης, ομολογεί το ρόλο τους τα δέκα εκείνα χρόνια .

    Η καθοδος αυτη των Σκιπεταρων στα 1770 συγκρινομενη με αυτη των Αρβανιτών του 14ου αιωνα δειχνει την τεραστια διαφορα κατα τα έτη της τουρκοκρατίας του Ελληνα Αρβανιτη
    απο τον ΤουρκοΑλβανο

    Το 1771 -72 ο Αρβανιτης Μητρομαρας οργανωνει στολισκο αποβιβαζεται στη Σαλαμινα , την ελευθερωνει και απο κει κανει πειρατικες επιδρομες εναντιων των Οθωμανων ,
    Τουρκων και Αλβανων .
    Σε μια μαχη τελικα την οποια ηττηθηκε το σωμα του και σκοτωθηκε ο λεονταροψυχος αυτος Αρβανιτης πιαστηκανε απο τους Οθωμανους και πολλα απο τα παληκαρια του και ειχαν οικτρο τελος.¨¨

    ¨¨Στα 1775 κατοικοι Κουντουρων και Καταδεματος , Αρβανιτοφωνοι ,
    πληροφορουμενοι οτι συμμορια Τουρκαλβανων επιστρεφει απο το Μωρια καταφορτη με λαφυρα ,
    τους εστησαν ανεδρα στο Δερβενι Κουντουρας και τους αφανισαν.¨¨

    ¨¨Ενα χρονο μετα ο Τουρκαλβανος Γιαχο Λιορι με το σωμα του,
    πηγαινει αποτο Μωριά στην Αττικη με σκοπο να εκδικηθει τον θανατο των συμπατριωτων του .
    Νικηθηκαν κατα κρατος απο του χωρικους της Αττικης [ στην πλειοψηφεια τους Αρβανιτοφωνοι ]
    και επεστρεψαν πισω με βαριες απωλειες .¨¨
    [Καραστάθης] »».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιοί ήταν οι Αρβανίτες και ποιά ήταν η καταγωγή τους;

    Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος (πέθανε το 160-168 μ.Χ.) αναφέρει τους κατοίκους μιας πόλης στην Ιλλυρία με το όνομα Άλβανες, που ζούσε στο χώρο μεταξύ Δυρραχίου και Δίβρης. Δεν πρόκαιται όμως για κάποια συγκεκριμένη φυλή. 'Αλβανες ονομάζονταν οι κάτοικοι της Αλβανόπολις, Ρωμαίοι στρατιώτες από την περιοχή Άλμπα της Ιταλίας, οι οποίοι μετά τη συνταξιοδότηση τους πήραν γη και έχτισαν μια στρατιωτική κολόνια/αποικία, την Αλβανόπολις. Αυτό μας μεταφέρει ο Αρβαντινός στη Χρονογραφία της Ηπείρου. Ιλλυρικές φυλές ήταν οι Εγχελοί, οι Ταυλάντιοι/Ταουλάντιοι, οι Δασσαρέτες, οι Αρδιαίοι, οι Παρθίνοι, οι Λαβεάτες, οι Γραβαίοι, οι Σκιρτάροι, οι Ατιντάνες κ.α..

    Ο Νίκος Καράμπελας στο βιβλίο του «Ο Άγγλος θεολόγος Thomas S. Hughes στην Πρέβεζα και στη Νικόπολη» λέει: «Οι βυζαντινοί συγγραφείς φαίνεται να έχουν πάρει το όνομα ‘Αλβανοί’ από τον Πτολεμαίο. Οι βυζαντινοί ιστορικοί αναφέρονται σε αυτούς με τα επίθετα ‘Αλβάνοι’, ‘Αρβάνοι’, ‘Αλβανίτες’, ‘Αρβανίτες’ κ.τ.λ.».

    Από του Άλβανες λοιπόν προέχεται το όνομα της περιοχής, που αργότερα έγινε το όνομα της σημερινής Αλβανίας. Δηλαδή Άρβανο/Arbanë=>Αρβανιτιά=>Αρβανία/Αλβανία κ.α.

    Η Αλβανία λέγεται και «Αρμπερία» (Arbëria). Είναι μηδενικής σημασίας η διαφορά ανάμεσα στο «λ» και στο «ρ» (π.χ. Αλβανοί/Αρβανίτες). Ακόμα, και άλλες περιοχές της Αλβανίας (και όχι μόνο) αποκαλούνται συνήθως με ονόματα προερχόμενα από τις Αλβανικές φυλές/φάρες που τις κατοικούν, π.χ. Λιάπηδες~Λαμπερία (Labë~Labëria), Τσάμηδες~Τσαμερία (Çamë~Çamëria), Τόσκοι~Τοσκαρία (Toskë-Toskëria) κ.α.

    Από όλα αυτά γίνεται πρόδηλο ότι όλα αυτά τα ονόματα και τοπωνύμια (Αλβανοί, Άλβανα, Αρβανίτες, Άρβανον) έχουν κοινή ρίζα. Το ότι αυτοί οι Αρβανίτες/Αλβανίτες σχετίζονταν με τους Ιλλυριούς φαίνεται και από τους βυζαντινούς συγγραφείς. Ο Φραντζής γράφει: «Τω αυτώ δε φθινοπώρω του s&ηβ έτους (6962 ήτοι 1454 μ.Χ.) δηλονότι επανεστάτησαν οι της Πελοποννήσου Αλβανίται κατά των Δεσποτών και των Αυθεντών αυτών». Ο Κριτόβουλος γράφει: «Οι γαρ της Πελοποννήσου Δεσπόται, της Βυζαντίδος αλούσης, ευθύς νεωτερισάντων των εν Πελοποννήσω Ιλλυριών και επαναστάντων αυτοίς…» (Κριτοβούλου, Ιστορία των πράξεων του Μωάμεθ, Β’-Γ’, 1)

    Η ελληνική προπαγάνδα επικεντρώνεται κυρίως στο ότι:

    • Οι Αρβανίτες δεν έχουν κοινή καταγωγή με τους Αλβανούς,
    • τα αρβανίτικα είναι μία ελληνική διάλεκτος και δέν σχετίζονται με τα αλβανικά,
    • υπήρχε παντοτινή διγλωσσία του αρβανίτικου πληθυσμού.
    • 'Αρβανίτες' ονομάζονταν οι μισθοφόροι πολεμιστές στα μεσαιωνικά ευρωπαϊκά βασίλεια και δεν ήταν κάποια εθνική/φυλετική ομάδα
    • κ.α.

    Ας δούμε κάποιες αλήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το «Λεξικό Εθνών-Εθνοτήτων-Λαών» του Γιόζεφ Βολφ, παραθέτουμε τα παρακάτω:

      «Αρβανίτες ή Αλβανοί: Λαός που διαμορφώθηκε στο χώρο της σημερινής Αλβανίας τους πρώτους μ.Χ. αιώνες. Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος (πέθανε το 160-168 μ.Χ.) αναφέρει μια φυλή στην Ιλλυρία με το όνομα Άλβανες, που ζούσε στο χώρο μεταξύ Δυρραχίου και Δίβρης. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένωση πατριών που συγκροτήθηκε για αυτοάμυνα. Αυτή η ένωση ενισχύεται πολύ την εποχή των μεγάλων βαρβαρικών επιδρομών του 4ου-7ου μ.Χ. αιώνα. Τότε, στην περιοχή θα εισβάλουν σλαβικά φύλα που θα καταστρέψουν τις πόλεις. Μεγάλο μέρος των κατοίκων αυτών των πόλεων καταφεύγει στα βουνά και πυκνώνει τις γραμμές των Αλβανών, οι οποίοι φυσικά αντιστέκονται και αποκρούουν τους Σλάβους. Στις αρχικές ιλλυρικές πατριές, που συγκρότησαν τους Αλβανούς ή Αρβανίτες, προστέθηκαν τώρα και στοιχεία των παραλίων, ελληνικά, ρωμαϊκά κ.λπ. Οι Αλβανοί ή Αρβανίτες ενισχύονται ακόμα περισσότερο στην περίοδο της βουλγαρικής επέκτασης. Είναι καθαρά ποιμενικές πατριές, που κρατούν το όπλο στο χέρι. Οι Βυζαντινοί θα τους χρησιμοποιήσουν ως κλεισουράρηδες, φύλακες στα ορεινά μέρη. Θα ξεχωρίσουν τρεις διαφορετικές ομάδες: Οι Γκέγκηδες, οι Τσάμηδες και οι Τόσκηδες, με μια μικρότερη υποδιαίρεση, τους Λιάπηδες. Δε συγκρότησαν έθνος, παρόλο που είχαν βρεθεί από νωρίς μπροστά σε κοινό εχθρό. Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, οι αρβανίτικες πατριές χρησιμοποιούνται ως στρατός στα φεουδαρχικά κρατίδια που συγκροτήθηκαν στον ελλαδικό χώρο. Τον 14ο αιώνα οι ένοπλοι αυτοί Αρβανίτες που είχαν εγκατασταθεί σʼ όλη την οροσειρά της Πίνδου εξεγείρονται, ανατρέπουν την εξουσία στην Ήπειρο και δημιουργούν τρία κρατίδια: των Μπουαίων με κέντρο το Αγγελόκαστρο, των Λιοσαίων με κέντρο την Άρτα και του Κάρολου Τόπια, που καταλάμβανε τη Β. Ήπειρο και μέρος της Αλβανίας Με τη διάλυση αυτών των κρατιδίων οι πολεμικές πατριές των Αρβανιτών σκορπούν ως μισθοφόροι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας: στην Αττική και Βοιωτία ως μισθοφόροι των Ατσαγιόλι και στην Πελοπόννησο ως μισθοφόροι των Παλαιολόγων. Οι Τούρκοι θα τους βρουν απλωμένους σʼ όλη την Ελλάδα...

      Διαγραφή
    2. ...Οι Τούρκοι θα εξισλαμίσουν το βασικό όγκο των αρβανίτικων φατριών, που κατοικούσαν πέρα από τα όρια της σημερινής Ελλάδας και θα τους χρησιμοποιήσουν ως στήριγμα της εξουσίας τους. Οι Αρβανίτες που βρέθηκαν σκορπισμένοι, ως μισθοφόροι θα μείνουν κατά το πλείστο χριστιανοί και γιʼ αυτό θα πολεμούν τους Τούρκους. Αυτοί οι Αρβανίτες θα συγχωνευτούν τελικά με το Νεοελληνικό έθνος. Αντίθετα, οι εξισλαμισμένοι θα συγκροτήσουν το έθνος των Αλβανών, που ζει στην Αλβανία. Οι Αλβανοί όμως ονομάζουν τον εαυτό τους Σκιπετάρ. Ως μισθοφόροι, οι Αρβανίτες βρίσκονται σκορπισμένοι στα πέρατα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι χριστιανοί Αρβανίτες θα είναι οι βασικοί μισθοφόροι της Βενετίας και θα δράσουν σʼ όλη τη διάρκεια των τουρκοβενετικών πολέμων. Μεγάλος αριθμός Αρβανιτών μισθοφόρων θα εγκατασταθούν στο βασίλειο της Νεάπολης, όπου θα παραμείνουν Και μετά την κατάλυση. Απόγονοί τους ζουν σήμερα σκορπισμένοι στη Ν. Ιταλία. Μεγάλος όγκος Αρβανιτών θα κατέβει στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο το 1770, την εποχή των Ορλωφικών. Για μια περίοδο θα κυριαρχήσουν στην Πελοπόννησο, ενώ θα εξαναγκάσουν σε φυγή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Πελοποννήσου. Έγιναν πραγματική συμφορά. Οι ίδιοι οι Τούρκοι θα τους καταδιώξουν. Σε συνεργασία με τις κλέφτικες ομάδες της Πελοποννήσου οι Τούρκοι θα τους εξοντώσουν. Μαζί με τις ένοπλες πατριές είχαν κατέβει στην Πελοπόννησο και πολλοί ποιμένες. Με το διωγμό, οι περισσότεροι θα φύγουν για να εγκατασταθούν στα νησιά (Κυκλάδες, Σάμο κ.λπ.), ενώ ένα μεγάλο μέρος θα επιστρέψει στην Αλβανία, μετά από περίπου 10 χρόνια παραμονής στην Πελοπόννησο. Αρβανίτες θα εγκατασταθούν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, τόσο ως μισθοφόροι των Βενετών, όσο και ως μισθοφόροι των Τούρκων. Οι χριστιανοί Αρβανίτες, που εγκαταστάθηκαν στον ελλαδικό χώρο πριν από την Τουρκοκρατία, θα πολεμήσουν τους Τούρκους και στη συνέχεια, μέσα από κοινούς με τον ελληνικό πληθυσμό αγώνες κατά των Τούρκων, θα συγχωνευτούν με τους Έλληνες. Οι Αρβανίτες θα αφομοιωθούν από το νεοελληνικό έθνος. Η γλώσσα των Αρβανιτών γενικά ήταν φτωχή και οι Αρβανίτες υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιούν πολλές ελληνικές λέξεις. Σιγά σιγά η γλώσσα τους χάνεται. Η αρβανίτικη γλώσσα δε χάθηκε εντελώς μόνο στις περιοχές, όπου οι Αρβανίτες έμειναν ως αποκλειστική-κλειστή κοινωνία(Αττική και Βοιωτία και κατά κάποιο τρόπο η Κορινθία). Όταν η κλειστή κοινωνία τους θα σπάσει (από τα μέσα του 18ου αιώνα και έπειτα) η αρβανίτικη γλώσσα θα αρχίσει να υποχωρεί. Εξακολουθεί να αντιστέκεται όμως, στα ορεινά χωριά της Βοιωτίας-Αττικής.» (Γιοχάνες Βολφ, "ΛΕΞΙΚΟΝ ΕΘΝΩΝ, ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ, ΛΑΩΝ," «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ», Αθήνα 1994)

      Διαγραφή
    3. Οι Αρβανίτες στην καταγωγή τους ήταν αλβανικά φύλα - είτε αυτό αρέσει σε μερικούς είτε ΌΧΙ - που ήρθαν σε επιμιξία με τους Έλληνες που συνάντησαν στις περιοχές όπου μετανάστευσαν και εγκαταστάθηκαν, και εξελληνίστηκαν. Πολιτισμικά, κοινωνικά και εθνικά αφομοιώθηκαν πλήρως, και σταδιακά απέκτησαν ελληνική εθνική συνείδηση. Γι' αυτό τον λόγο, αν και έχουν αλβανικές ρίζες, δεν μπορούμε να τους θεωρήσουμε ή να τους ονομάσουμε ως αλβανική εθνική μειονότητα, εφόσο και οι ίδιοι δεν αισθάνονται μειονότητα αλλά Έλληνες, και μάλιστα φανατικοί Έλληνες οι περισσότεροι. Είναι λοιπόν μια ιδιαίτερη εθνοπολιτισμική ομάδα και όχι εθνική μειονότητα. Η ιστορία όμως είναι ιστορία, και εγώ εδώ θα περιοριστώ σε μερικά ιστορικά στοιχεία σχετικά με την καταγωγή των Αρβανιτών, τουλάχιστον εκείνων που πρωτοήρθαν στα ελληνικά εδάφη τον 13ο-14ο αιώνα μ.Χ. προτού αναμειχθούν φυλετικά με τους υπόλοιπους Έλληνες. Και αυτό έχει τη σημασία του, επειδή υπήρξαν και πολλές περιπτώσεις Ελλήνων που εξαλβανίστηκαν και υιοθέτησαν την αρβανίτικη γλώσσα/διάλεκτο (π.χ. οι Αρβανίτες της Άνδρου), λόγω της γειτωνίας των χωριών και των περιοχών τους με γνήσια αρβανίτικα χωριά, αλλά και ηθελημένα σε πολλές περιπτώσεις έτσι ώστε να θεωρούνται και αυτοί ως Αρβανίτες επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να αποφεύγουν έτσι τις συγκρούσεις με τους μουσουλμάνους Αρβανίτες, την καταπίεση κ.α.

      Υπάρχουν αυτοκρατορικά διατάγματα, αναφορές και ιστορικά κείμενα, ακόμα και παλιά σχολικά βιβλία στα οποια οι Αρβανίτες χαρακτηρίζονται "Αλβανοί". Οι μεσαιωνικές ελληνικές - και όχι μόνο - πηγές περιγράφουν τους πληθυσμούς αυτούς ως Αλβανούς (συνήθως οι λόγιοι) και Αρβανίτες (ή Αλβανίτες), ενώ σε άλλες γλώσσες αποκαλούνταν ως Arbanenses (και Albanenses), Arbanaski, Αρμπερόρ, κ.α. Οι ονομασίες αυτές αφορούν ταυτόχρονα χριστιανικούς και μουσουλμανικούς αλβανόφωνους πληθυσμούς.

      Η πρώτη γνωστή κάθοδος των Αλβανών άρχισε το 1354 μ.Χ. Ο Ιωάννης Καντακουζηνός γράφει ότι μετά από κάποια φυσική καταστροφή (ξηρασία) που συνέβη στις αλβανικές περιοχές, κατέβηκαν προς τα κάτω (προς τις νοτιότερες περιοχές, τα αβασίλευτα γένη των Αλβανών με τις οικογένειες τους: «Διατριβόντα δε εν Θετταλία βασιλέα, οι τα ορεινά της Θεσσαλίας Αλβανοί αβασίλευτοι Μαλακάσιοι, Μπούιοι και Μεσαρίται από των φυλάρχων προσαγορενόμενοι, περί δισχιλίους και μυρίους όντες, προσεκύνησαν ελθόντες και υπέσχοντο δουλεύσειν...»

      Διαγραφή
    4. Ο Άγγελος Έμμος, Βενετός κυβερνήτης της Πελοποννήσου κατά τα έτη 1703-1706, χαρακτηρίζει τους Αρβανίτες: «γένος άθλιον, περιορισθέν μετά των οικογενειών αυτών εις τα κρησφύγετα των όρεων, εν πενιχραίς καλύβαις, αποζών εκ των προιόντων των ποιμνίων, ων αυτοί σχεδόν αποκλειστικώς εισίν οι επιμεληταί.» Ο δε διάδοχος του Φραγκίσκος Γριμάνης (1706-1709), επιεικέστερος, αυτά λέει για την Πελοπόννησο γενικά αλλά και για τους Αρβανίτες ειδικότερα προς τη Γερουσία του: «Η Πελοπόννησος κατοικείται υπό Ελλήνων και Αλβανών, τούτων οι Έλληνες, πολυπληθέστεροι, οικούσι τας πόλεις και καταγίνονται εις το εμπόριον και τη ναυτιλίαν, οι δε Αλβανοί οίτινες τοσούτον έχουσι συγχωνευθή μετά των Ελλήνων, ώστε δεν θεωρούνται αποτελούντες ίδιαν φυλήν αλλ’απλώς διάφοροι τάξιν, είσιν ολιγώτερον εύποροι και πεπολιτισμένοι, διάγοντες βίον πλάνητα και νομαδικόν και διαιτώμενοι το μεν θέρος εις τα όρη της Αρκαδίας, τον δε χειμώνα εις την Ηλίδα και την Αργολίδα και τα παράλια του Φαναρίου (Ερμιονίδα,Τροιζήνα και Επιδαυρίαν).»

      Ευφυώς λοιπόν, ο Κωνσταντίνος Παπαρρήγοπουλος, ο επονομάζομενος και εθνικός ιστορικός συγγραφέας, αντιπαρέρχεται τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις γύρω από το θέμα των Αρβανιτών και της καταγωγής τους και λέει ξεκάθαρα τη γνώμη του. Αναφερόμενος λόγου χάρη στη καταγωγή των Σουλιωτών τονίζει: «Ήταν κράμα Ελλήνων και εξελληνισθέντων Αλβανών και εις των επιφανεστέρων γόνων του συνοικεσίου των δυο φυλών του από της 14ης εκατονταετηρίδος αρξαμένου μέχρι της σήμερον. Η Αλβανική εκράτυνε το μάχιμον της ελληνικής πνεύμα, η δε Ελληνική ενεφύσησεν εις την Αλβανικήν, τα ευγενέστερα αισθήματα της φιλομαθείας και της ευνομίας. Τα δύο κάλλιστα προϊόντα του συνδυασμού τούτου υπήρξαν οι Σουλιώται επί της Στερεάς, οι Υδραίοι και οι Σπετσιώται κατά θάλασσαν.» (Κωνστ. Παπαρρηγόπουλος, «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», έκδ. 7η μετά προσθηκών, σημειώσεων και βελτιώσεων υπό Νίκου Α. Βέη, εκδόσεις «Σεφερλής», Αθήναι 1955, Τόμος Ε΄ σελ. 441)

      Διαγραφή
    5. Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Παλαιολόγος, στον επιτάφιο προς τον αυτάδελφό του Θεόδωρο Παλαιολόγο, μας δίνει αξιοπρόσεκτες πληροφορίες για την μετοίκηση χιλιάδων Αλβανών στην Πελοπόννησο, τους οποίους αποκαλεί ‘Ιλλυριούς’, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους και τα ζώα τους όπως χαρακτηρηστικά λέει: «Αλλά και Ιλλυριοί, περίπου μία μυριάδα, αθρόοι μετοίκησαν με τα παιδιά και τις γυναίκες και τα ζώα τους…» (Λάμπρου: «Παλαιολόγεια και Πελοποννησιακά», τ. Β, σ. 41–42)

      Στον σατυρικό διάλογο ‘Ταξίδι στον Άδη’ (Επιδημία Μάζαρι εν Άδου) του βυζαντινού Μάξιμου Μάζαρι, ο συγγραφέας περιγράφει τις επτά γλωσσικές–πολιτισμικές κοινότητες που κατοικούν από κοινού (οικεί αναμίξ γένη) το 1415 στην Πελοπόννησο: Λακεδαίμονες (Μανιάτες), Ιταλοί, Πελοποννήσιοι (Μοραΐτες), Σθλαβίνοι, (Σλάβοι) Ιλλυριοί (Αρβανίτες), Αιγύπτιοι (Τσιγγάνοι) και Ιουδαίοι (Εβραίοι). (D. Α. Zakythinos, Le Despotat grec de Morée, II Athènes 1953, σελ. 1.)

      Ο Φραντζής γράφει: «Τω αυτώ δε φθινοπώρω του s&ηβ έτους (6962 ήτοι 1454 μ.Χ.) δηλονότι επανεστάτησαν οι της Πελοποννήσου Αλβανίται κατά των Δεσποτών και των Αυθεντών αυτών». Ο Κριτόβουλος γράφει: «Οι γαρ της Πελοποννήσου Δεσπόται, της Βυζαντίδος αλούσης, ευθύς νεωτερισάντων των εν Πελοποννήσω Ιλλυριών και επαναστάντων αυτοίς…» (Κριτοβούλου, Ιστορία των πράξεων του Μωάμεθ, Β’-Γ’, 1)

      O Σφραντζής, περιγράφοντας στο χρονικόν του τους Αρβανίτες - τους οποίους αποκαλεί 'Αλβανίτες' - λέει:

      [39.8] «Ἔτι δὲ καὶ τὸ κάκιστον καὶ ἀφελέστατον γένος τῶν Ἀλβανιτῶν, καιροῦ λαβόμενον τῆς ὑπολήψεως καὶ ἁρπακτικῆς αὐτῶν γνώμης ἁρμοδίου, τί οὐκ ἔπραξαν ᾒ τί οὐκ εἰργάσαντο κακόν; Ἀπιστοῦντες γὰρ δὶς τοῦ σαββάτου, ἀπὸ τὸν ἕνα τῶν αὐθεντῶν εἰς τὸν ἄλλον ἀπήρχοντο· καὶ κάστρα, ὡς ἡ ἐκείνων γλῶσσα, εἰς κεφαλατίκια ἀπῄτουν, εἰ δ’ οὖν, εἰς τὸν ἄλλον ἀπήρχοντο καὶ οἱ ἄλλοι πρὸς τὸν ἕτερον τῶν δεσποτῶν ὁμοίως. Διὰ μέσου οὖν, εἴ τι ἆρα καὶ εὕρισκον τῶν ἀθλίων τάχα Ῥωμαίων, ἀλλὰ δὴ καὶ τῶν Ἀλβανιτῶν καὶ συγγενῶν πολλάκις καὶ οἰκείων αὐτῶν, πάντα διηρπάζοντο καὶ ἠφάνιζον. Ἐγένοντο δὲ τοιαῦτα καὶ τοσαῦτα, ὅτι τὶς ἀξίως αὐτὰ θρηνήσειεν;»

      Ο ψευδοσφραντζής, Μακάριος Μελισσηνός/Μελισσουργός, στο Maius, αντικαθιστά τον προσδιορισμό “αφελέστατον” με το “ανωφελέστατον”, για τους Αλβανίτες.

      Τί σας θυμίζει η παραπάνω περιγραφή;

      Διαγραφή
    6. Η αύξηση της μεγάλης ιδιοκτησίας, οι ενδοβυζαντινές συγκρούσεις και οι καταστροφικές επιδρομές των Αλβανών και των Καταλανών κάνουν το Marino Sanudo Torcello (1325) να περιγράφει την κατάσταση ως αξιοθρήνητη σε μία Θεσσαλία ερημωμένη και κατεστραμμένη: “Deusmisit hanc pestem patriae Blachiae supradictae, quia ipsa miserat quodam genus, Albanensium gentisnomine, in tanta quantitate numerosa: quae gens omnia quae errant extra castra penitusdestruxerunt”

      Albanensium λοιπόν.

      Οι Καταλάνοι και οι Φράγκοι, που υποδέχτηκαν τότε στα εδάφη της κεντρικής Ελλάδος τους Αρβανίτες, δεν τους καταγράφουν ως «δίγλωσσους Έλληνες», αλλά ως «Αρβανίτες» (για την ακρίβεια ως «Αλβανούς»), στα «κατάστιχα» δε των απογραφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που συντάχτηκαν το 1460 μ.Χ., αλλά και μέχρι τον 16ο αιώνα, οι κάτοικοι π.χ. της ανατολικής Λοκρίδας, αναφέρονται ως «Αρναούτ». Ειδικά δε για το χωριό Μαρτίνο, ο συντάκτης του βιβλίου «Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι», που πέρασε απ΄ την περιοχή το 1856, αναφέρει, ότι οι γυναίκες του χωριού, που συνάντησε στο «παλιο-πούσ», μαζί με τα άλλα μέλη του αποσπάσματος στο οποίο συμμετείχε, 400 χρόνια μετά την κάθοδο των υποτιθέμενων «δίγλωσσων-Ελλήνων», δεν ήξεραν τη λέξη «νερό» και ότι για να συνεννοηθούν τελικά μαζί τους, χρησιμοποίησαν...μεταφραστή. Ο ίδιος δε μας λέγει, ότι το Μαρτίνο έχασε την έδρα του Δήμου Λαρύμνης από τον Προσκυνά, γιατί οι κάτοικοί του δεν ήξεραν καθόλου ελληνικά! Μόλις δε πρόσφατα, στη δεκαετία του ‘70, στο Λούτσι, του οποίου οι κάτοικοι κατάγονται από το Μαρτίνο, πέθανε η τελευταία γυναίκα, που δεν ήξερε καθόλου ελληνικά. Επομένως;

      Διαγραφή
    7. Τί ήταν το Άρβανό ή Άρβανα; Άρβανα ονομαζόταν περιοχές που κατοικούνταν από Αλβανούς και αλβανόφωνους πληθυσμούς. Υπήρχαν τα Άρβανα στην κεντρική Αλβανία, υπήρχαν τα Άρβανα (στα αλβανικά 'Αρμπερία') στην περιοχή μετά την αριστερή όχθη του ποταμού Vjosë (Αωού) και νότια της Αυλώνας, μέχρι τα βόρεια και δυτικά του Δελβίνου, η σημερινή δηλαδή Labëria (άρα μάλλον σιγά-σιγά το Arbëria έγινε Labëria), 'Λιαπουριά' στα ελληνικά. Την Λιαπουριά ο Παναγιώτης Αραβαντινός την αναφέρει στο έργο του ‘Χρονογραφία της Ηπείρου’ ως ‘Άρβανον’ και ‘Άρμπρι’, ενώ ο Ψαλίδας την ονομάζει ‘Άρβανον’ και ‘Άρμπηρι’. Υπήρχε όμως και το Πριγκηπάτο των Άρμπερ (Principata e Arbërit) στα βόρεια της Αλβανίας, με πρωτεύουσα την Nderfandina (κατά πάσα πιθανότητα ήταν άλλο όνομα της πόλης Κρούγια/Krujë), υπήρχαν τα Άρβανα Μαζαρακαίων στην Τσαμουριά (Θεσπρωτία), εξ' ου και το τσάμικο χωριό Mazrrek (Μαζαράκι), κ.τλ.

      Η Γεωγραφία νεωτερική είναι έργο των Δανιήλ Φιλιππίδη και Γρηγόριου Κωνσταντά, γραμμένο στη δημοτική, που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1791. Είναι περιηγητικό έργο που επικεντρώνεται σε κοινωνικά και ιστορικά θέματα των περιοχών που περιγράφονται, και κατακρίνει την κοινωνική ανισότητα. Θεωρείται από τα πιο σημαντικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Στις σελίδες 246-248 διαβάζουμε… για μια ευρύτατη αρχαία Μακεδονία που περιελάμβανε στα εδάφη της και την «Αρβανιτιά» (Αλβανία) και συνόρευε στο βορρά με Δαλματία και Βοσνία (μάλλον υπονοούσαν την ρωμαϊκή Επαρχία Μακεδονίας) της οποίας οι πρώτοι (αρχαίοι) κάτοικοι «ήταν εκείνοι που ήταν και της Ελλάδος», των οποίων η θρησκεία «ήταν αυτή με τα λοιπά έθνη της Ελλάδος» και «είχε κάθε άδικο λοιπόν ο Δημοσθένης να λέγη τους Μακεδόνας βαρβάρους. Μάλιστα τότε αυτό το επώνυμο άρμοζε περισσότερο εις τους Αθηναίους παρά εις τους Μακεδόνας.»

      Αν και στη Γεωγραφία των Φιλιππίδη και Κωνσταντά διαπιστώνουμε κάποιες ανακρίβειες ή υπερβολές, βλέπουμε ότι η Αλβανία ονομάζεται "Αρβανιτιά".

      Διαγραφή