Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΑΙΓΑΙΟΝΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
(AEGEANTHE HELLENIC ARCHIPELAGO)



ι
ΜΕΡΟΣ 11ο

Δράση του πολεμικού μας Ναυτικού στο Αιγαίο κατά την Μεταπολεμική περίοδο (Συνέχεια 10ου μέρους)
με. Περίοδος από 1996 (Ίμια) μέχρι σήμερα
Αποκορύφωμα των τουρκικών προκλήσεων και διεκδικήσεων, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι των ημερών μας και μάλιστα εντονώτερον, ήταν τα γνωστά δραματικά γεγονότα των Ιμίων (Ιανουάριος 1996), με την κατάρριψη ενός ελληνικού ελικοπτέρου από τα πυρά τούρκων καταδρομέων, που είχαν αποβιβασθεί στο Ίμια και στοίχησαν την ζωή σε τρείς Έλληνες αξιωματικούς.


 Αποδείξεις Ελληνικής κυριότητος των βραχονησίδων Ίμια.1
1.Με την συνθήκη της Λωζάνης (1923) η Τουρκία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία (άρθρο 15). Η περιοχή πού βρίσκονται τα Ίμια αναφέρεται ρητά και στην Ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932 και το Ιταλοτουρκικό πρωτόκολλο της 28ης Δεκεμβρίου 1932 πού ακολούθησε για την οριοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ των Μικρασιατικών ακτών και της Δωδεκανήσου.
Στην συμφωνία παραδόσεως των νήσων Ίμια από τους Τούρκους στους Ιταλούς (28 Δεκ. 1932), υπογεγραμμένη από τους Roberto SOLDATI, S. SAIP, ERTUGRUL, M. ASIM, HAYRETTIN, διαλαμβάνονται 37 σημεία. Στο σημείο 30 αναφέρεται ρητά ότι η συνοριακή γραμμή περνά από το μέσο της αποστάσεως μεταξύ των βραχονησίδων Kardak (Ίμια)[Ελλάς] και Kato (Ανατολία)[Τουρκία].
Με την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947) μεταξύ Συμμαχικών Δυνάμεων και της Ιταλίας, η Ελλάδα διαδέχτηκε την Ιταλία στα Δωδεκάνησα (άρθρο 14). Όλα τα νησιά και νησίδες που περιελαμβάνοντο στην Ιταλοτουρκική συμφωνία του 1932, απελευθερώθηκαν και επανήλθαν στις αγκάλες της μητρός πατρίδος Ελλάδος
2.Σε επιστολή του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Τεφίκ Ρουστού Αράς προς τους Ιταλούς (1932) αναφέρεται σαφώς ότι οι βραχονησίδες Ίμια ανήκουν στα Δωδεκάνησα.Την περίοδο της κρίσεως των Ιμίων (1996) ενημερώθηκε σχετικά το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, από την Πρεσβεία της Τουρκίας στην Ρώμη, με κρυπτογράφημα το όποιο το αγνόησαν, το απέρριψαν και το κατέστρεψαν συνεργάτες της Τανσού Τσιλέρ μαζί με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ουνούρ Οϋμέν.
3.Κατά την προσάραξη του φορτηγού τουρκικού πλοίου «Φιγκέν Ακάτ» στα Ίμια το βράδυ της 25.12.95, ο Τούρκος πλοίαρχος «οικονομικά σκεπτόμενος», προφασίστηκε ότι βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα για να ρυμουλκηθεί από τουρκικό ρυμουλκό (μικρή απόσταση-μικρό κόστος) και όχι από ελληνικό ρυμουλκό (μεγάλη απόσταση-μεγάλο κόστος).
Ο Τούρκος πλοίαρχος γνώριζε πού είχε προσαράξει, αλλά η αποκόλληση του σκάφους του και η σωτηρία του τον ενδιέφερε να γίνει με τον προσφορότερο και οικονομικότερο τρόπο, γι' αυτό προφασίσθηκε ότι βρίσκεται στα Τουρκικά χωρικά ύδατα.
Τελικά, την 28.12.95, ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι Kiuluk της Τουρκίας από ελληνικά ρυμουλκά της εταιρείας «ΜΑΤΣΑ», πού κατέπλευσαν στην περιοχή των Ιμίων από τον Πειραιά. Η πράξη αυτή - πού είναι πράξη κυριαρχίας - αποδεικνύει ότι το σύμπλεγμα των βραχονησίδων Ίμια βρίσκεται σε περιοχή Ελληνικής κυριαρχίας.
4.Στο ανατολικό άκρο της νησίδας Καλόλιμνος βρίσκεται εγκατεστημένος φάρος από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, καταχωρισμένος στις ναυτιλιακές οδηγίες ως ελληνικός φάρος με αριθμό 9230 και διεθνή αριθμό 4708 στον φαροδείκτη του Βρετανικού Ναυαρχείου. Δυο περίπου μίλια ανατολικά, νοτιοανατολικά του φάρου βρίσκονται οι βράχοι Ίμια, δύο τον αριθμό με βάθη μεγαλύτερα από 30 μ. στον άξονα του στενού πού σχηματίζεται μεταξύ τους.
Περίπου 2,4 μίλια ανατολικά των βράχων Ίμια βρίσκεται η τουρκική βραχονησίδα Cavus Adasi. Ο ναυτικός χάρτης αριθμ. 4511, ο όποιος εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 1992 από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και πηγή υδρογραφήσεως τον χάρτη του Βρετανικού Ναυαρχείου, είναι αδιάψευστος μάρτυς.
5.Ο Νόμος 518/1948 «Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα» (ΦΕΚ 7 Α / 9.1.1948) αποτελεί ένα διαχρονικό κείμενο -αδιάσειστο επιχείρημα για την σωστή ενημέρωση γύρω από τα Ίμια. Η γραμμή των συνόρων μεταξύ της Δωδεκανήσου και της Τουρκίας διέρχεται από 51 συγκεκριμένα αριθμημένα σημεία. Το σημείο 45 στο μέσον της γραμμής πού ενώνει τον φάρο της νήσου Καλόλιμνος (Ελλάς) με την Νότια άκρα της νήσου Pontieusa Buyukiremit (Τουρκία). Μία απλή ματιά στον συγκεκριμένο χάρτη αρκεί για να διαπιστωθεί ότι τα Ίμια ανήκουν στην Ελληνική επικράτεια.
6. Η διερεύνηση ιστορικών πηγών αποκαλύπτει ότι η ρητή αποδοχή, στις 6 Απριλίου 1953, από τον επίσημο εκπρόσωπο του Τουρκικού Υπουργείου των Εξωτερικών, διαχωριστικού ορίου κυριαρχίας στην θαλάσσια ζώνη μεταξύ Δωδεκανήσων και Μικράς Ασίας, ήταν το αποτέλεσμα εξάμηνης κυοφορίας, στην οποία είχε ενεργά συμμετάσχει και το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Αυτά προκύπτουν, από την σχετική διπλωματική αλληλογραφία: Foreign Office προς Πρεσβεία Άγκυρας (27.05.1952), Πρεσβεία Άγκυρας προς F.O.(26.11.1952) και F.O. προς Πρεσβεία Άγκυρας (14.01.1953).
7. Σε επιτελικούς χάρτες του Ιταλικού Στρατιωτικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου (Ίδρυμα Γκουερνί Σταμπόλια, Βενετία 1928), του Βρετανικού Ναυαρχείου (1931) και του Γερμανικού Επιτελείου (Militargeschichtliches Forshungsant 1944), τα Ίμια αναφέρονται ως Ιταλικά εδάφη. Η Ελλάδα διαδέχθηκε την Ιταλία στην κυριαρχία της Δωδεκανήσου (Άρθρο 14 Συνθήκης των Παρισίων -1947).
8. Σύμφωνα με την ισχύουσα Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Montengo Bay - 1982), την οποία η Ελλάδα έχει επικυρώσει με το Νόμο 2321/1995, και οι βραχονησίδες έχουν δική τους αιγιαλίτιδα ζώνη (άρθρο 121).
Επομένως, οποιαδήποτε απειλή η παραβίαση κατά των βραχονησίδων Ίμια και της αιγιαλίτιδας ζώνης τους αποτελεί απειλή η παραβίαση εθνικού εδάφους, πού δίνει στην Ελλάδα το δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο. Η. Ε. ή να ασκήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, όπως αυτό κατοχυρώνεται από τον Καταστατικό Χάρτη του Ο. Η. Ε. (άρθρο 51).
9. Ο Βρετανός καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας και πρώην διπλωμάτης Δρ Γουίλιαμ Μάλινσον αναφέρει: «Την περίοδο μετά τα γεγονότα των Ιμίων, ο τότε Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Νικόλας Μπέρνς σε ειδική εκδήλωση στο Αμερικανικό Κολέγιο στην Αθήνα, ρωτήθηκε από σπουδαστή ποια είναι η Αμερικανική θέση στο θέμα των Ιμίων και απάντησε ότι ανήκουν στην Ελλάδα και τόνισε ότι αυτό φαίνεται και στον επιχειρησιακό χάρτη του Αμερικάνικου Ναυτικού».
10.  Δήλωση του  Ιταλικού  Υπουργείου Εξωτερικών της 6ης Φεβ. 1996 ότι  η  Ιταλοτουρκική  συμφωνία  του  1932  εξακολουθούσε  να  ισχύει. Ακολούθησε και δεύτερη Ιταλική ανακοίνωση από την θέση της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της, στις 8 Φεβ. 1996 ότι με βάση τις υπάρχουσες  συνθήκες  οι βραχονησίδες  Ίμια  έχουν  μεταβιβαστεί  στην  Ελλάδα.
            

Επίσημος Τουρκικός χάρτης υπ’ αρ. 2342 του 1956, εκδοθείς στην Άγκυρα, που περιλαμβάνει τα Ίμια στην Ελληνική επικράτεια.
Ο χάρτης αποδεικνύει την επίσημη και πλήρη αναγνώριση από την Τουρκία, της Ελληνικής κυριότητος των Ιμίων.

Τα γνωστά τουρκικά ερευνητικά σκάφη, Χόρα (Σισμίκ) και Πίρι Ρέις άνηκαν ή ανήκουν στο Iνστιτούτο Mεταλλειολογικών Eρευνών της Τουρκίας (MTA – Mineral Research & Exploration General Directorate) για την οποία και κάνουν τις έρευνες στο Αιγαίο (το Τσεσμέ είναι του Τουρκικού Ναυτικού).
Η υπηρεσία αυτή έχει ακόμα και ΣΗΜΕΡΑ στην ιστοσελίδα της χάρτη που παρουσιάζει το σημείο που βρίσκονται τα Ίμια (Μ: 37° 9′ Π: 27° 3′) να ανήκει στην Ελλάδα και δείχνει τη συνοριογραμμή να περνάει ανατολικά του σημείου που βρίσκονται τα δύο νησιά:


Το Ινστιτούτο στο οποίο ανήκει το Πίρι Ρέις αναγνωρίζει ότι τα Ίμια είναι ελληνικά!

Ξένος χάρτης του 20ου αι. που περιλαμβάνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα  το Καστελλόοριζο και τα Ίμια.


AGREEMENT BETWEEN ITALY AND TURKEY OF DECEMBER 28, 1932
30. a moitiι distance entre Kardak (Rks.) et Kato I. (Anatolie),

Πως και γιατί η Άγκυρα άλλαξε γνώμη για τα Ίμια την δεκαετία του 1990; Μόνη της ή κάποιος άλλος την παρώτρυνε για αλλαγή στρατηγικής στο Αιγαίον;
Που στηρίζεται η Τουρκία και χαρακτηρίζει σήμερα την περιοχή των Ιμίων ως «Γκρίζα Ζώνη», αμφισβητώντας την ξεκάθαρη, ιστορικώς, εθνολογικώς, διπλωματικώς (βάσει ισχυόντων κανόνων διεθνούς δικαίου και ισχυουσών διεθνών συνθηκών), Ελληνική κυριότητά τους;
Η απάντηση είναι απλή και παρόδοξη.
Απλή διότι, τόσον η υπεραντλαντική σύμμαχος ΗΠΑ, όσον και η Ε.Ε. με την ολοφάνερη φιλοτουρκική στάση τους, ενεθάρρυναν αν δεν έδωσαν εντολή στην Άγκυρα, για τους δικούς τους γεωστρατηγικούς λόγους, να αλλάξει τακτική και να διεκδικήσει την συγκυριαρχία στο Αιγαίο, αλλά και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος νήσων και βραχονησίδων του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και τα Ίμια.
Παράδοξη διότι, η Ελλάς υπήρξε ανέκαθεν παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ και ειλικρινής εταίρος των κρατών της ΕΕ και ουδέποτε έδωσε αφορμή για διαφοροποίηση των φιλοαμερικανικών προθέσεών της και αλλαγή της εξωτερικής της πολιτικής. Υπήρξε παραδοσιακός σύμμαχος και φίλος αμφοτέρων (ΗΠΑ-Ε.Ε.) από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους και της ΕΕ.
Αμφότεροι, ΗΠΑ και Ε.Ε., γνωρίζουν τα ιστορικά στοιχεία και κατέχουν τα διπλωματικά έγγραφα και τους  χάρτες, που αποδεικνύουν την Ελληνική ιδικτησία των νησίδων ΙΜΙΑ.
Συνεπώς είναι παράδοξη, η αλλαγή γεωστρατηγικής τακτικής, ταυτοχρόνως και ύποπτη η μεταβολή της στάσεως αμφοτέρων (ΗΠΑ-Ε.Ε.), απέναντι στην πιστή σύμμαχο και φίλη Ελλάδα, στο ξεκάθαρο θέμα της αρχαιόθεν Ελληνικής ιδιοκτησίας των Ιμίων2.

μστ. Κυριώτερες Ελληνο-τουρκικές Αερομαχίες στο Αιγαίον μετά την προδοσία των Ιμίων  
Χίος, 8 Οκτωβρίου 1996
Εκείνη την μέρα ένα πακέτο τουρκικών αεροσκαφών, αποτελούμενο από δυο F-16C/D και τέσσερα F-4E, παραβίασε το FIR Αθηνών και κατευθύνθηκε προς την Σκύρο. Η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση. Δύο ελληνικά Mirage-2000 της 331 ΜΠΚ απογειώνονται από την 135 ΣΜ της Σκύρου για να αντιμετωπίσουν άλλη μια «εκπαιδευτική» πτήση των γειτόνων.
Σε λίγη ώρα τα δυο ελληνικά Mirage-2000 και τα δυο τουρκικά F-16 ξεκινούν μια αερομαχία με τους Τούρκους χειριστές να μην αποχωρούν από τον εναέριο μας χώρο.
Οι Τούρκοι πιλότοι, αδιαφορώντας για τους κανόνες  ασφαλείας, προσπαθούν να εγκλωβίσουν τα ελληνικά μαχητικά χωρίς επιτυχία. Τότε στο τουρκικό διθέσιο F-16D σημειώνεται μια έκρηξη…
Ο χειριστής Osman Cicekli προλαβαίνει να εκτιναχθεί από το F-16 ενώ ο Τούρκος πιλότος Nail Erdogan χάνεται μαζί με το αεροσκάφος του…
Αιτία της έκρηξης ήταν ένας ελληνικός πύραυλος Magic-2 που εκτοξεύτηκε από το ένα Mirage-2000 με σκοπό να τερματίσει τις επικίνδυνες ενέργειες του Τούρκου πιλότου. Τα ελληνικά ΑΒ-205 για ακόμα μια φορά ανέλαβαν τον ρόλο της διασώσεως του Τούρκου χειριστή.
Το δεύτερο τουρκικό F-16C, μη θέλοντας να έχει  την κατάληξη του συναδέλφου του, διέφυγε προς τα τουρκικά παράλια. Ο πιλότος Osman Cicekli νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της Χίου και επέστρεψε στην Τουρκία, μεταφέροντας τις εντυπώσεις του από τις ελληνικές θάλασσες…
Στο ελληνικό αεροσκάφος με σειριακό αριθμό 236 βάφτηκε ένα Kill-mark με την επιγραφή «mehmetcik-busters»,  δυστυχώς όμως όχι για πολύ καιρό, αφού γρήγορα ξεβάφτηκε… Μετά από χρόνια, η ελληνική πλευρά παραδέχτηκε αυτήν τη κατάρριψη, όμως την απέδωσε σε λάθος του Έλληνα χειριστή…
Κάρπαθος, 23 Μαΐου 2006.
Το πιο πρόσφατο αεροπορικό επεισόδιο μεταξύ των δυο Αεροποριών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αφορά στην σύγκρουση δυο μαχητικών αεροσκαφών F-16C, εικοσιένα μίλια ΝΑ της Καρπάθου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.
 Συγκεκριμένα, εκείνη την ημέρα ένας σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από ένα φωτο-αναγνωριστικό RF-4E και δυο F-16C της 192 Filo που παρείχαν συνοδεία (Escort) στο RF-4E, παραβίασε το FIR Αθηνών, κατευθυνόμενος στην Κρήτη με σκοπό να εντοπίσει και να φωτογραφίσει τις θέσεις των  πυραύλων S-300.
Δυο ελληνικά F-16C της 343 Μοίρας απογειώθηκαν από την 115 ΠΜ στη Σούδα για να αναγνωρίσουν τον εχθρικό σχηματισμό. Νοτιοανατολικά της Καρπάθου εντοπίστηκε ο σχηματισμός και ο Σμηναγός Ηλιάκης κατευθύνθηκε προς το τουρκικό RF-4E για να αναγνωρίσει το ατρακτίδιο που έφερε το τουρκικό αεροσκάφος, αλλά και να καταγράψει και τον σειριακό αριθμό του RF-4E.
Ο Τούρκος χειριστής (Hali Ibraim Osdebir) του F-16 που συνόδευε το RF-4E στην προσπάθειά του να εμποδίσει την αναγνώριση από το ελληνικό F-16C του σμηναγού Ηλιάκη, εκτέλεσε επικίνδυνους  ελιγμούς με αποτέλεσμα να χτυπήσει την καλύπτρα του ελληνικού αεροσκάφους και να βρει τον θάνατο ο Έλληνας χειριστής.
Ο Τούρκος χειριστής πρόλαβε να εκτιναχθεί και να περισυλλεγεί από ξένο εμπορικό πλοίο και στην συνέχεια παρελήφθη από τουρκικό ελικόπτερο. Ένας ακόμα ηρωικός πιλότος της ΠΑ έπεσε υπερασπιζόμενος την ελληνική κυριαρχία που τόσο έντονα αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια.
μζ. Αυτός ο ιδιότυπος αεροπορικός πόλεμος στο Αιγαίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα και γίνεται όλο και πιο σκληρός, με τους Τούρκους πιλότους να γίνονται όλο και πιο επιθετικοί. Το ποσοστό έμπειρων Τούρκων χειριστών όλο και αυξάνεται, ενώ η ύπαρξη ιπτάμενων τάνκερ τούς βοηθά να παραμένουν όλο και περισσότερο χρόνο πάνω από το Αιγαίο. Απέναντί τους όμως βρίσκουν πάντα τους ηρωικούς πιλότους της ΠΑ.
Οι Έλληνες χειριστές, με το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που λαμβάνουν και έχοντας το δίκιο με το μέρος τους, αφού μάχονται εντός έδρας,  κρατούν τις εναέριες Θερμοπύλες απόρθητες από τους επίδοξους εισβολείς. Δυστυχώς, οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων χρόνων, δεν εκμεταλλεύονται αυτή την υπεροχή της αεροπορίας μας, δείχνοντας συνεχώς δείγματα υποχώρησης.
μη.  Η μάστιγα των λαθρομεταναστών
Τις δύο τελευταίες δεκαετιες το Αιγαίον Αρχιπέλαγος έχει μεταβληθεί:
.Σε καθημερινό «σουρωτήρι» από τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις παραβάσεις των διεθνών κανόνων αεροπλοίας στο Αιγαίον, από τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
.Σε ένα καθημερικό πεδίον τουρκικών προκλήσεων από τις παραβιάσεις των τουρκικών πλοίων της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ.      
.Σε μία θαλάσσια περιοχή καθημερινής διακινήσεως ανθρωπομάζας λαθρομεταναστών από τα παράλια της Ιωνίας προς τα Ελληνικά νησιά.
Η καθημερινή πλημμυρίδα των παράνομων λαθρομεταναστών έχει γίνει πλέον ο εφιάλτης των κατοίκων των νήσων του Αιγαίου και ο υπ’ αριθ. 1 εθνικός κίνδυνος, με απρόβλεπτες κοινωνικές, πολιτικές και εθνικές συνέπειες.
Η Τουρκία μετά την συμφωνία με τους Αμερικάνους και την έναρξη βομβαρδισμών των θέσεων των τζιχαντιστών αλλά και δυνάμεων του PΚΚ, σε συνδυασμό με την εξαπόλυση τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της, άρχισε να "ξεφορτώνει" τον όγκο των «προσφύγων»- λαθρομεταναστών, από τα παράλια της στην Ελλάδα.
Οι κίνδυνοι από την κατάσταση της τελευταίας εικοσαετίας είναι πλέον ορατοί και η κατάσταση καθίσταται κάθε ημέρα σοβαρώτερη και μη αναστρέψιμη, σε βάρος της εθνικής ακεραιότητος.
Οι κραυγές αγωνίας των δημάρχων, δημοτικών συμβουλίων και κατοίκων των νήσων που δέχονται καθημερινώς τον ανεξέλεγκτον όγκον των λαθρομεταναστών, είναι η καλύτερη απόδειξη της σύγχρονης μάστιγας που τείνει να μετατραπεί σε εφιάλτη με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πατρίδα μας3.

Λαθρομετανάστευση, ο τεράστιος κίνδυνος που μας απειλεί

μθ. Όπως μας διδάσκει η ιστορία, και προκύπτει από τα παραπάνω, λίαν συνοπτικώς παρουσιασθέντα, το μέλλον του Ελληνισμού υπήρξε ανέκαθεν στενά συνδεδεμένο με το καθεστώς του Αιγαίου. Το ίδιο συνέβη με την Ευρώπη και όλο τον κόσμο η τύχη του οποίου παίχθηκε και κρίθηκε κατ’ επανάληψη, εντός του χώρου του Αιγαίου Πελάγους.
Το Αιγαίον αποτελεί ζωτικόν χώρον που ανήκει αρχαιόθεν, στην Ελλάδα, ιστορικώς, αρχαιολογικώς και Εθνολογικώς, διότι κάθε σπιθαμή θαλάσσιου, νησαίου εδαφικού χώρου οργώνεται και κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από Έλληνες που ρίζωσαν στα σπλάχνα του και δημιούργησαν πολιτισμό, που απετέλεσε το λίκνο της ανθρωπότητος και της Ιστορίας.
ν. Το 2015 με καθυστέρηση, όπως πάντα, εχαράχθη στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη και το όνομα Αιγαίον, ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής στους εκατοντάδες άνδρες του ελληνικού εμπορικού και πολεμικού ναυτικού, που χάθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, του Ατλαντικού και στις άλλες θάλασσες στον υπέρ της ελευθερίας ιερό αγώνα, γινόμενοι με τον τρόπο αυτό οι πρώτοι έλληνες μαρτυρικοί ήρωες.

Δεξιά και αριστερά του γλυπτού που αναπαριστά ένα νεκρό πολεμιστή, γυμνό, ξαπλωμένο στο έδαφος αναγράφονται οι μάχες: ΕΛΑΣΣΩΝ=ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΝ ΛΑΖΑΡΑΔΕΣ=ΣΤΕΝΑ:ΠΟΡΤΑΣ =ΚΑΤΕΡΙΝΗ=ΣΟΡΟΒΙΤΣ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ=ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ=ΟΣΤΡΟΒΟΝ=ΚΟΡΙΤΣΑ=ΠΕΣΤΑ=ΓΡΥΜΠΟΒΟ ΠΕΝΤΕΠΗΓΑΔΙΑ=ΠΡΕΒΕΖΑ=ΑΕΤΟΡΡΑΧΗ=ΜΑΝΩΛΙΑΣΣΑ=ΜΠΙΖΑΝΙ=ΔΡΙΣΚΟΣ
ΚΙΛΚΙΣ=ΛΑΧΑΝΑ=ΜΠΕΛΕΣ=ΚΡΕΣΝΑΤΣΟΥΜΑΓΙΑ
ΠΕΤΣΟΒΟ=ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ=ΜΠΑΝΙΤΣΑ=ΜΑΧΩΜΕΑ
ΓΚΟΛΟΜΠΙΛΟ=ΣΜΠΟΡΣΚΟ=ΠΡΕΣΛΑΠ=ΕΡΙΓΩΝ
ΡΑΒΙΝΕ=ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
ΣΚΡΑ=ΣΤΡΥΜΩΝ=ΔΟΪΡΑΝΗ=ΜΠΕΛΕΣ=ΓΚΡΑΝΚΟΡΟΝΕ=ΤΖΕΝΑ (αριστερά)
και
ΧΕΡΣΩΝ=ΣΕΡΜΙΚΑΣ=ΟΔΗΣΣΟΣ=ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΙΣ
ΑΡΤΑΚΗ=ΑΙΔΙΝΙΟΝ=ΠΡΟΥΣΣΑ=ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΤΟΥΜΛΟΥΜΠΟΥΝΑΡ=ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ=ΔΟΡΙΛΑΙΩΝ
ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ=ΣΑΓΓΑΡΙΟΣΚΑΛΕΓΚΡΟΤΟ
ΠΙΝΔΟΣ ΜΟΡΟΒΑ=ΚΟΡΥΤΣΑ=ΚΑΛΑΜΑΣ
ΤΟΜΟΡΟΣ=ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑ
ΧΕΙΜΑΡΡΑ=ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΝ731=ΜΠΟΥΜΠΕΣΙ=ΚΑΛΠΑΚΙ
ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ=ΠΡΕΜΕΤΗ
ΟΣΤΡΟΒΙΤΣΑ=ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ=
ΡΟΥΠΕΛ=ΠΕΡΙΘΩΡΙ=ΚΡΗΤΗ=ΕΛ-ΑΛΑΜΕΪΝ
ΡΙΜΙΝΙ=ΡΟΥΒΙΚΩΝ=ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ=ΚΟΡΕΑ

«ΚΥΠΡΟΣ» ήταν η τελευταία λέξη που είχε χαραχθεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη το 1994. Το 2015 στο Μνημείο χαράχθηκαν οι λέξεις:«ΑΙΓΑΙΟ-ΙΟΝΙΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ».

Επρόκειτο για την υλοποίηση απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού να αναγραφούν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τα κύρια πεδία ναυμαχιών στα οποία έχασαν τη ζωή τους Έλληνες που αγωνίστηκαν στις θάλασσες. Είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ, ώστε να τους αποδοθούν οι τιμές που τους οφείλει η πατρίδα μας.
Στην επιγραφή, εκτός από το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Μεσόγειο συμπεριλήφθηκε και ο Ατλαντικός, σε ένδειξη αναγνώρισης των θυσιών των πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην προσπάθεια ανεφοδιασμού της Ευρώπης από την Αμερική.


Συνεχίζεται










1 Υποναύαρχος  Λ.Σ. (ε.α.) Νικόλαος Παπανικολόπουλος
Βιβλιογραφία
· Γιαλουρίδης Χριστόδουλος. Η Ελληνοτουρκική σύγκρουση από την Κύπρο έως τα Ίμια. 1955-1996. Η απτική του τύπου. Εκδ. Ί. Σιδέρη, Αθήνα 1997.
·Κούρκουλας Άλκης ΙΜΙΑ. Κριτική προσέγγιση του τούρκικου παράγοντα. Εκδ. Ί. Σιδέρη, Αθήνα Μάρτιος 1997.
·Λυμπέρης Χρήστος. Εθνική Στρατηγική και χειρισμός κρίσεων. Αθήνα, Μάρτιος 1997. Εκδ. Βιβλιοπωλείο ΠΟΙΟΤΗΤΑ.
·Πλοηγός. Ναυτιλιακές οδηγίες των Ελληνικών ακτών. Τόμος Δ', Εκδ. Γ' Υδρογραφικής Υπηρεσίας Πολεμικού Ναυτικού, Αθήνα 1986.
·Φαροδείκτης Ελληνικών Ακτών, Εκδ. Υ.Υ— Υ.Φ. Αθήνα 1996.
·Χάρτης Υδρογραφικής Υπηρεσίας αριθ. 4511. Εκδ. 09/1992
·Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 15 Ιουλίου 2001 σελ. 10.
·Κ. Σβολόπουλου - Ε. Χατζή βασιλείου. Νέα ντοκουμέντα για τα Δωδεκάνησα.
·Εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», 10 Αυγούστου 2003, σελ. 18.
·Περιοδικό «ΝΕΜΕΣΙΣ», Αθήνα, Τεύχ. 52, Μάρτιος 2005.
·Περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία» Αθήνα, Τεύχ. 166, Φεβρουάριος 2005.                                           
Περιοδικό «Η Δράσις μας», τεύχος 485, Ιανουάριος 2011.
2 Η  στάση των ΗΠΑ    
Μετά  την  κρίση  των  Ιμίων  κυκλοφόρησε  σε  επανέκδοση  ο  χάρτης  του  Αμερικανικού Ναυτικού υπ’ αριθμόν 5441/5 Οκτωβρίου 1996, στον οποίο αναγραφόταν  Vrachoi  Imia  (Greece)  με  υποσημείωση  ότι  τα  γεωγραφικά  ονόματα  και  ο  τρόπος γραφής  τους  δεν  σημαίνουν  κατ’  ανάγκη  αναγνώριση  από  τις  ΗΠΑ  του  πολιτικού  καθεστώτος  σ’  αυτά. Η αμερικάνικη  Υπηρεσία  Χαρτών   (προ  της  κρίσεως)  κυκλοφόρησε  την  τέταρτη  έκδοση  του  χάρτη  υπ’  αριθμόν  54407  με  την  ένδειξη  Sovereignity  undetermined στις 27 Ιανουαρίου 1996 (Κυριαρχία  μη  καθορισμένη). 
Την  1η  Φεβρουαρίου  1996  ο  εκπρόσωπος  του  Υπουργείου Εξωτερικών  των  ΗΠΑ δήλωσε:
«Οι  ΗΠΑ  δεν  αναγνωρίζουν  Ελληνική  ή  Τουρκική  κυριαρχία  στα  Ίμια (Καρντάκ)  και  πιθανολογείται  ύπαρξη  και  άλλων  νησίδων  στην  ίδια  κατάσταση».
Την Πέμπτη 19 Ιουνίου 1997 ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ken Bacon επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός ναυτικού χάρτη που εκδόθηκε στα τέλη του 1996 από την Ομοσπονδιακή Υδρογραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ και απεικόνιζε τα Ίμια ως περιοχή της Ελλάδας. Λίγες ώρες όμως αργότερα ο ίδιος δήλωνε «Στην χθεσινή μου ενημέρωση κατά λάθος είπα ότι το νησί του Αιγαίου Ίμια ανήκει στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα την κυριαρχία επί του νησιού διεκδικούν η Ελλάδα και η Τουρκία. Αποτελεί πάγια θέση της Αμερικής να μην παίρνει θέση σε διεκδικήσεις κυριαρχίας ή συνοριακές διαφορές άλλων κρατών».
Τα  γεγονότα  αυτά  δεν δημιουργούν απλώς έντονους  προβληματισμούς  αλλά και βάσιμες υποψίες για τον ενεργό και παρασκηνιακό ρόλο των ΗΠΑ, στο θέμα της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίον Πέλαγος και ειδικώτερον της Ελληνικής ιδιοκτησίας των Ιμίων. Είναι βέβαιον ότι οι ΗΠΑ  γνωρίζουν  το  καθεστώς  των  βραχονησίδων του Αιγαίου,  αφού  είχαν  υπογράψει  την  Συμφωνία  των  Παρισίων  του  1947.



Η στάση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Ε.Ε.)
Η  Ευρωπαϊκή  Ένωση πριν  και  κατά  την  διάρκεια  της  κρίσεως απουσίασε   εκκωφαντικώς!!!
Εκ  των  υστέρων  το  Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο  εξέδωσε  ψήφισμα  με  342  ψήφους  έναντι  21,   κατά  των  προκλητικών,  όπως  τις  χαρακτήρισε,  ενεργειών  της  Τουρκίας  εις  βάρος  της  Ελλάδας,  ενός Κράτους  μέλους  της  Ευρωπαϊκής  Ενώσεως.
Σύμφωνα  με  το ψήφισμα  «οι  νησίδες  Ίμια  ανήκουν  στα  Δωδεκάνησα», με  βάση  τις  συνθήκες  του  1923, 1932  και  1947.
Το  Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο  επισήμανε  επίσης  «την  επικίνδυνη  παραβίαση  από  την  Τουρκία  των  κυριαρχικών  δικαιωμάτων  της  Ελλάδας»  και  την  κάλεσε  να  συμμορφωθεί  «με  τις  διεθνείς  συνθήκες»  και  να  απέχει  από  εχθρικές  ενέργειες  και  απειλές.
Πρέπει  να  σημειωθεί  ότι  το  Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο  μερικούς  μήνες  νωρίτερα  είχε επικυρώσει  την  τελωνειακή  σύνδεση  της  Τουρκίας  με  την  Ευρωπαϊκή  Ένωση.  Πρέπει  ακόμη  να  επισημανθεί  ότι  στο  Συμβούλιο  για  την  σύνδεση  Ευρωπαϊκής Ενώσεως  και  Τουρκίας  τον  Μάρτιο  του  1995  είχε  τονιστεί  ότι  «αποτελούσε  κεφαλαιώδους  σημασίας  ζήτημα  η  ενθάρρυνση  καλής  γειτονίας  της  Τουρκίας  με  τα  κράτη-μέλη  της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης».  Στο  ψήφισμα  του  Ευρ. Κοινοβουλίου  της  16ης  Φεβρουαρίου  1996  τονιζόταν  ότι  «αυτές  οι  προνομιακές  σχέσεις  μεταξύ  της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης  και  της  Τουρκίας  πρέπει  αυτομάτως  να  αποκλείουν  κάθε  επιθετικότητα στρατιωτικής φύσεως».   
3 Επί του θέματος των λαθρομεταναστών, ο δήμαρχος Λέρου, κ. Μιχ. Κόλιας απέστειλε επιστολή στον τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια, την οποία παράλληλα κοινοποίησε στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, στους βουλευτές του νομού στον αστυνομικό διευθυντή Κω κ.ά., στην οποία μεταξύ άλλων  επισημαίνει ότι :
«Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στο παράνομο μεταναστευτικό κίνημα το οποίο περισυλλέγεται από τις Λιμενικές Αρχές και φιλοξενείται στο νησί μας. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι πλέον η παραμονή τους στο νησί μας κρίνεται όχι μόνο αδύνατη, αλλά κι επικίνδυνη. Έχουμε ενημερώσει και παλαιότερα πώς τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και η Αστυνομία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού αλλά και κτιριακών εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι ανάγκες αστυνόμευσης αυξάνονται λόγω της τουριστικής κίνησης, δεν μπορεί το ελάχιστο προσωπικό των Σωμάτων να διατίθεται για τη φύλαξη των μεταναστών. Επίσης να σημειωθεί πως η Αστυνομία διαθέτει μόλις ένα κρατητήριο χωρητικότητας δέκα ατόμων, στο οποίο κυριολεκτικά στοιβάζονται 100 άτομα! Κάποιοι από αυτούς κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι στους δρόμους του νησιού μας, χωρίς καμία φύλαξη!  
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο! Οι άνθρωποι αυτοί είναι πεινασμένοι, μπορεί να μην είναι κακοποιοί όμως δεν μπορούμε να θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές μας μη γνωρίζοντας ποιες μπορεί να είναι οι προθέσεις τους προκειμένου να επιβιώσουν! Επίσης, δεν είναι δυνατόν να κοιμούνται στο λιμάνι ή όπου βρουν, και να είναι αυτή πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες του νησιού μας!  Σεβόμενοι και την αξιοπρέπεια των μεταναστών αλλά και του νησιού μας το οποίο στηρίζεται στον τουρισμό για να μπορέσει να ανακάμψει, σας ενημερώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση! Δεν γίνεται να πληρώνει το νησί μας την ανεπάρκεια και την αδυναμία του κράτους να ανταπεξέλθει στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης! Δε θα περιμένουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστα γεγονότα! Σας ενημερώνουμε ότι αρνούμαστε να δεχτούμε εφεξής την προσέγγιση πλοίου που μεταφέρει παράνομους μετανάστες στο νησί μας, εφόσον κι εσείς δεν φροντίζετε για την εύρεση λύσης». (Πηγή: Παραπολιτικά - parapolitika.gr ). 
--- Μήνυμα κραυγής του Δημάρχου Καστελόριζου κ. Γ. Αχλαδιώτη: " Επιτέλους να θωρακίσουν τα σύνορα θέλουν να μας ξεκάνουν!" και σχετική ερώτηση Βουλευτού προς τα Υπουργεία Δημ.Τάξης& ΠΡΟΠΟ, Ναυτιλίας και ΥΠΕΞ.
--- Κραυγή απόγνωσης του Δημάρχου Αγαθονησίου κ. Ευ. Κόττορου. Ζητά, απο τις Αρχές, την άμεση απομάκρυνση των αθρόα καθημερινά εισβαλλόντων λαθρομεταναστών.
      Η μάστιγα της λαθροεισβολής-εποίκησης έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθημερινά επιδεινούμενες ενώ πλέον βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή οι σχεδιασμοί αλλοδαπών κύκλων για ολική μετατροπή της Ελλάδας σε χώρο "απόθεσης" εκατομμυρίων "μεταναστών"
Ερώτησή του Γιάννη Μιχελάκη για το θέμα στην Βουλή προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο-Γεώργιο Δένδια, Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη και Εξωτερικών κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο
Κύριοι Υπουργοί,
Σε επικοινωνία του Δημάρχου Καστελόριζου κ. Αχλαδιώτη με την ιστοσελίδα “parapolitika.gr”, αναφέρεται ότι κατά το τελευταίο τριήμερο περίπου 50 παράνομοι μετανάστες προερχόμενοι από τη Συρία και το Αφγανιστάν αποβιβάστηκαν από την Τουρκία στο ακριτικό νησί.
Όμως δεδομένου ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να δεχθεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών, η κατάσταση στο νησί είναι κυριολεκτικά δραματική.
Οι δυστυχισμένοι αυτοί άνθρωποι δεν διαθέτουν ούτε τις στοιχειώδεις δυνατότητες στέγασης και σίτισης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού εύλογα να διαμαρτύρονται, από τη στιγμή που όχι μόνο διακυβεύεται η ασφάλειά τους, αλλά και απειλείται σοβαρά η δημόσια υγεία.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκφράζονται φόβοι για νέο κύμα λαθρομεταναστών από την Τουρκία στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Το παραπάνω περιστατικό επαναφέρει για πολλοστή φορά στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο έχει επιφέρει αναρίθμητα δεινά στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των παρανόμως εισερχομένων υπηκόων τρίτων χωρών στους κόλπους της Ε.Ε.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία έχει οδηγήσει στην έξαρση του αισθήματος φόβου και ανασφάλειας των πολιτών και στην «γκετοποίηση» πολλών περιοχών της χώρας μας.
Είναι επίσης προφανές ότι ο υπερπληθυσμός στις ελληνικές φυλακές - με 3.500 κρατούμενους επιπλέον του προβλεπόμενου αριθμού - οφείλεται στη δυσανάλογη παρουσία των αλλοδαπών, οι οποίοι ανέρχονται σε 7.000 ή σε ποσοστό 60% επί του συνολικού αριθμού των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας.   Παράλληλα το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί μια ανεξέλεγκτη υγειονομική βόμβα, εξαιτίας τόσο των ανύπαρκτων υγειονομικών ελέγχων στις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών, όσο και της μη τήρησης ακόμη και των πιο στοιχειωδών κανόνων υγιεινής στους χώρους όπου κυριολεκτικά στοιβάζονται κατά την εδώ παραμονή τους, με αναπόφευκτη συνέπεια την επανεμφάνιση μολυσματικών ασθενειών, οι οποίες είχαν κυριολεκτικά ξεχαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες.  Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας η ροή των λαθρομεταναστών στο Έβρο έχει μεν περιοριστεί σημαντικά, μετά τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο, όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται στα θαλάσσια σύνορά μας.  Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την έξαρση του προβλήματος ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό ο νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2010 περί απονομής της ελληνικής ιθαγένειας, καθώς απένειμε στους αλλοδαπούς με μεγάλη ευκολία και με τις πιο απλές προϋποθέσεις την ελληνική ιθαγένεια, λειτουργώντας κυριολεκτικά ως “προσκλητήριο μεταναστών”.  
Επειδή η κατάσταση στο Καστελόριζο με αφορμή την παρουσία των 50 λαθρομεταναστών είναι δραματική και οι κάτοικοι του νησιού δικαιολογημένα αισθάνονται απροστάτευτοι,   Επειδή η μάστιγα της λαθρομετανάστευσης προκαλεί πληθώρα προβλημάτων στην χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση ελληνική κοινωνία.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :    Ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση για την καλύτερη δυνατή φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και για την αποτελεσματική προστασία των κατοίκων των ακριτικών μας νησιών ;   Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την έγκαιρη πρόληψη και την δραστική αντιμετώπιση ανάλογων μελλοντικών κρουσμάτων ; Πως θα αντιδράσει το Υπουργείο Εξωτερικών στη συστηματική παραβίαση των συμφωνιών της Τουρκικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα θέματα παράνομης μετανάστευσης; Ο ερωτών Βουλευτής, Ιωάννης Μιχελάκης (Πηγή: taxalia.blogspot.com)
Το δημοτικό συμβούλιο Αγαθονησίου εξέδωσε ψήφισμα των κατοίκων του Αγαθονησίου, με το οποίο ζητεί την άμεση απομάκρυνση των λαθρομεταναστών, τον αυστηρότερο έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων, ενίσχυση του τοπικού αστυνομικού σταθμού σύμφωνα με το οργανόγραμμα (προβλέπονται 3 αστυνομικοί, υπηρετεί ένας) και άμεση απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από το νησί, με το που «αποβιβάζονται». To ψήφισμα απεστάλη στους συναρμόδιους υπουργούς, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, καθώς και στους βουλευτές τη περιοχής.
Αφορμή οι 58 λαθρομετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα το τελευταίο επταήμερο στο νησί και τα προβλήματα που δημιουργούν στους 170 κατοίκους, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν και να ζητήσουν από την Πολιτεία να τους «μαζέψει», αφού δεν υπάρχουν υποδομές υποδοχής τους, όπως λέει χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ευάγγελος Κόττορος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου