Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ (ΣΚΙΠΕΡΙΑ) ΚΑΙ ΤΟΥΣ «ΑΛΒΑΝΟΥΣ»/ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΥΣ

             Α λαστόρων προτεκτοράτον των ΗΠΑ.1
             Λ ευκή Χώρα2
             Β ατικανού και Αυστρο-Ουγγαρίας έκτρωμα.
             Α ρπακτή γη, Ελληνικής κυριότητος.3
             Ν εοελληνικής Ιστορίας πλαστογραφία.
              Ι λλυρικής ιστορίας σφετεριστής.
             Α ντρον Ανήμερων Σκιπετάρων.4
Η σημαία των Σκιπετάρων (ως Τουρκαλβανών) επί Οθωμανοκρατίας - FLAMURI OSMAN – SHQIPTARË ISHTE FLAMURI I SHQIPTARËVE…Η πραγματική Σκιπετάρικη Σημαία - Flamuri i vërtetë shqiptar
Καρικατούρα αναπαριστώντας την «Αλβανία» με το επίσημο όνομά της ΣΚΙΠΕΡΙΑ (SHQIPERIA), σε κατάσταση… άμυνας απέναντι στους γείτονές της. Το Μαυροβούνιο παρουσιάζεται υπό την μορφή πιθήκου, η Ελλάδα ως λεοπάρδαλη και η Σερβία ως φίδι. Το Σκιπετάρικο  κείμενο γράφει: «Φύγετε μακριά μου! Αιμοβόρα πλάσματα!»

ΜΕΡΟΣ 5ον

3. Η ΑΡΧΙΚΗ ΚΟΙΤΙΔΑ/ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ  ΤΩΝ «ΑΛΒΑΝΩΝ»/ ΣΚΙΠΕΤΑΡΩΝ
Οι αρχές και πολίτες του κράτους αυτού, γνωστοί σήμερα διεθνώς ως «Αλβανοί», εδώ και αιώνες, απεκλήθησαν αρχικώς, «Σκιπετάροι» (Οπλοφόροι ορεσίβειοι ληστές), στην συνέχεια κατά την διάρκειαν της Οθωμανοκρατίας, χαρακτηρίστηκαν ως «Τουρκαλβανοί» και σήμερα πάλιν στην χώραν τους, αυτοπροσδιορίζονται ως Σκιπετάροι.
Στα ΒΔ σύνορα της πατρίδος μας, όπως προείπαμε, δημιουργήθηκε το 1913 ένα κράτος που ονομάστηκε Αλβανία και οι κάτοικοί της βαπτίστηκαν «Αλβανοί». Το επίσημο Αλβανικό κράτος όμως, αυτοπροσδιορίζεται ως Δημοκρατία της Σκιπερίας (REPUBLIKA E SHQIPERISE) και τους πολίτες του στα επίσημα εσωτερικά έγγραφα, καταγράφει ως  Σκιπετάρους.

Από τούδε και στο εξής, όταν αναφερόμαστε σε Αλβανούς αφ’ ενός θα βάζουμε την λέξη εντός εισαγωγικών (Θα εξηγήσουμε τους λόγους αργότερον) και αφ’ ετέρου, θα εννοούμεν τους Σκιπετάρους, όπως αυτοπροσδιορίζεται η εκάστοτε ηγεσία και η πλειοψηφία των σημερινών «Αλβανών» πολιτών.
Αφαιρουμένου του πληθυσμού διαφορετικής από την Αλβανικήν εθνότητος,5 όπως Έλληνες, Ιταλοί, Αρμένιοι, Εβραίοι, Ρομά, κλπ, καλούμεθα να απαντήσουμε στα ερωτήματα:
1ον/. Πότε εμφανίζονται στο ιστορικό προσκήνιον οι (Α-Σ), πότε και που καταγράφεται για πρώτη φορά η παρουσία τους, στον χώρο που σήμερα ονομάζουν Αλβανία;
2ον/. Ποίοι είναι οι πρόγονοι των σημερινών «Αλβανών»/ Σκιπετάρων (Α-Σ); Έχουν ταυτότητα ή είναι φάρες/πατριές αγνώστου ταυτότητος;
3ον/. Αυτοί οι «Αλβανοί» έχουν σχέση με τους αρχαίους  Ιλλυριούς;
α. Η αρχική κοιτίδα των προγόνων των «Αλβανών»/Σκιπετάρων.
1/. Οι Αλβανοί δεν μνημονεύονται μεταξύ των 14 ηπειρωτικών εθνών που μνημονεύουν ο Στράβων και ο Θεόπομπος, ότι κατοίκησαν την Ήπειρον κατά τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους.
Οι νεότερες ηγεσίες των (Α-Σ) εκμεταλλευόμενες εκτός των άλλων και την ιστορικήν αχλύν για τους Ιλλυριούς, προέβησαν σε ανίερο σφετερισμό της ιστορίας των Ιλλυριών, όπως έπραξαν και οι Σκοπιανοί με το όνομα και την ιστορία των Ελλήνων Μακεδόνων. Οι ισχυρισμοί, όμως, των σημερινών Αλβανών ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών είναι παντελώς αβάσιμοι. Οι πιο διάσημοι Βαλκανιολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι (Α-Σ) είναι επήλυδες και όχι γηγενείς.
Η αρχική κοιτίδα των (Α-Σ) δεν έχει προσδιορισθεί μέχρι σήμερον. Οι περισσότερες θεωρίες που διετυπώθησαν, τοποθετούν τους προγόνους των (Α-Σ) στην αρχαία Δακία ή Θράκη, ενώ σύμφωνα με άλλη θεωρία, όχι πιθανότερη, σε περιοχή της σημερινής ΒΑ Αλβανίας. Για την αρχικήν κοιτίδα των προγόνων των σημερινών (Α-Σ), ΔΕΝ υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ιστορικών κι’ ερευνητών. Η επιμονή των σημερινών  (Α-Σ) για την Ιλλυρική καταγωγή τους, όπως θα δούμε και πιο κάτω, οφείλεται πέραν της επιστημονικής «φιλο(α)τιμίας» κάποιων νεοφανών επιστημόνων αδρά αμειβομένων, στο «σύνδρομο αλλοχθονίας» των Αλβανών (προσπάθεια κατασκευής Αλβανικής αυτοχθονίας).
Σήμερον, εν έτει 2018, οι επιστήμονες και ειδικοί ερευνητές ακόμη αναζητούν την προέλευση των (Α-Σ), με τις ίδιες δυσκολίες και πιθανότητες όπως κατά την αναζήτηση της «Χαμένης Ατλαντίδος».
Μία πιθανή εκδοχή για την αρχική κοιτίδα των (Α-Σ) είναι η Δαρδανία, στηριζομένη σε εκτιμήσεις αρκετών επιστημόνων αλλά και στην πιθανή ετυμολογική ερμηνεία του ονόματος Σκιπιτάρ («Αλβανός»), από το όνομα Σκούποι (Αρχαία πολη Σκόποι ή Σκούποι  πλησίον των σημερινών Σκοπίων, στην περιοχή της αρχαίας Δαρδανίας).6
Οι (Α-Σ), σκοπίμως ισχυρίζονται ότι έλκουν την καταγωγήν τους από τους Ιλλυριούς, εκμεταλλευόμενοι το ιστορικόν κενόν που δημιουργείται τόσον από την εξαφάνιση των Ιλλυριών από τον 1ον π. Χ. αιώνα και την απουσίαν γραπτών μνημείων, όσον και την έλλειψη τοπωνυμίων ιλλυρικού ετύμου, από την περιοχήν. Κατ’ αυτόν τον τρόπον αποφεύγουν, έτσι νομίζουν, τον επιστημονικόν έλεγχον των αυθαιρεσιών τους.
Οι εκτιμήσεις αρκετών επιστημόνων για την καταγωγή των (Α-Σ), προέρχονται από εσφαλμένη κριτική μελέτη κειμένων της Ελληνικής και ξένης Γραμματείας και άλλες, κυρίως, από σκόπιμη παρερμηνεία αυτών, διότι:
α/. Σε χρονογραφήματα Ρωμηών/Ελλήνων (Βυζαντινών), στην περιοχή της Ενιαίας Ηπείρου (11ος αι.), αναφέρεται λαός με το όνομα «Αλβανοί» ενώ την ίδιαν ή προγενέστερη περίοδον καταγράφεται λαός με το όνομα (Αρβανίτες ή Αλβανίτες). Επρόκειτο για τον ίδιον λαόν με ταυτοσημία των ονομάτων, Αρβανίτες (τόπος καταγωγής) και Αλβανοί (γεωγραφική περιοχή δραστηριοτήτων).
β/. Το λατινογενές όνομα Αλβανία που έχει γεωγραφική και όχι εθνολογική σημασία μέχρι το 1878, απαντάται και αλλού. Οι λαοί που κατοικούσαν εκεί κατεγράφησαν με το όνομα Αλβανοί ή Αλουανοί. Οι περιοχές εκείνες ήσαν  η Alba Longa  της Ιταλίας και οι κάτοικοί της Albani,  κι’ ο Καύκασος (Αλβανοί, Αλανοί, Αλαωνοί). Ουδεμία όμως ιστορική μαρτυρία επιβεβαιώνει την σχέση εκείνων των Αλβανών, τόσον με τους Αλβανούς/ Αρβανίτες, όσον και με τους «Αλβανούς»/Σκιπετάρους.
γ/. Οι Αλβανοί ή Αρβανίτες του 11ου αιώνος, ήσαν ορθόδοξοι χριστιανοί και ομόδοξοι των λοιπών Ρωμηών/Ελλήνων (Βυζαντινών). Οι Αλβανοί του βορρά (Σκόδρας, Πριζρένης και βορειώτερον), εξεχριστιανίσθησαν από τους Σέρβους το 1288.
δ/. Δεν έλαβαν υπόψη τους, ως ώφειλαν, ότι ο τύπος Αλβανοί που προσεκολλάτο κατά περιόδους στους Αρβανίτες/Αλβανίτες, ήταν πλάσμα λόγιον των Ρωμηών/Ελλήνων (βυζαντινών) συγγραφέων και παρέμεινεν ως λόγιος τύπος, μη κατορθώσας να παραμερίσει τον αρχαιότερον, ορθώτερον και γενικώτερον τύπον Αρβανίτης, που τότε είχε καθαρώς τοπικόν χαρακτήρα.
ε/. Τα Ελληνικά κείμενα που περιελάμβαναν τα ονόματα Αλβανοί και Αρβανίτες, είχαν μεταφρασθεί στην Λατινικήν και είχαν μεταφερθεί/ αντιγραφεί σε μεταγενέστερους κώδικες. Συνεπώς, ήταν φυσικόν να έχουν γίνει λάθη εξ αντιγραφής στον τονισμόν επίμαχων λέξεων ή φράσεων και αναγραμματισμοί, χωρίς να αποκλείεται και η λαθροχειρία (Την περίοδον εκείνη οι Έλληνες διατελούσαν σε κατάσταση δουλείας και ήταν προφανές πως αδυνατούσαν να αντικρούσουν τα οποιαδήποτε εσκεμμένα ή όχι, λάθη).
Σε κάθε περίπτωση, είναι ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ η σύγχυση ή επιπολαιότητα ιστορικών-ερευνητών, εάν δεν κρύπτεται σκοπιμότητα, καθ’ όσον η αλήθεια για την ταυτοσημία Αλβανών-Αρβανιτών, όσον και η χαοτική διαφορά Ελλήνων Αρβανιτών και «Αλβανών»/Σκιπετάρων (Α-Σ), προκύπτουν σαφέστατα από την κριτικήν μελέτη των σελίδων της Ελληνικής και ξένης γραμματείας.
2/. ΠΟΙΟΙ οι «Αλβανοί»/Σκιπετάροι (Α-Σ) ;
Οι διασημότεροι Βαλκανιολόγοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Th. Capidan, Henrik Baric, Al. Rosetti, Vladimir Georgief, (ιερόν τέρας της Βουλγαρίας), P.H. Stahl, M.D. Savic, κ.α. τοποθετούν την κοιτίδα των σημερινών «Αλβανών» στην ενδοχώρα της Χερσονήσου του Αίμου.
Ο πρώτος και ονομαστότερος Ρουμάνος εθνολόγος Hasdeu, θέλει τους Κοστοβώκους7 ως προγόνους των Αλβανών.Kατά τον V. Parvan είναι βόρειο δακικό φύλο εντοπιζόμενο στις δύο πλευρές των Καρπαθίων από την Μπουκοβίνα, Γαλικία, Μαραμούρες και παρακαρπαθική Ρωσία. Κατά τον Russu τμήμα βορείων Θρακών.
Χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη και ο καθηγητής των πανεπιστημίων Βουκουρεστίου (περίοδος 1970) και της Σορβώνης (Εθνολογίας της ΝΑ Ευρώπης και από το 1981 επικεφαλής της ομάδος Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογίας και Εθνολογίας), Paul Henry Stahl (1925-2008), υποστηρίζει την Θρακική καταγωγή των Σκιπετάρων. Με την άποψη αυτή, συντάσσεται και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Βελιγραδίου, M.D. Savic..
Ο Dimitri Bolintineanu (1819-1872) θεωρεί ως κοιτίδα τους Κόλχους (Kαύκασος-Νταγκεστάν). Ο Georg Stadtmuller (1901-1985) στο έργο του «Έρευνα στην πρώϊμη ιστορία της Αλβανίας», τοποθετεί την κοιτίδα των Αλβανών, στα νότια της Ρωσίας, την παλαιά Σκυθία. Ο τούρκος καθηγητής του πανεπιστημίου της Αγκύρας  Ahmet Aydinli αναζητεί την πατρίδα τους στην Ανατολή..Γράφει σχετικώς: «Κοιτίς των  Αλβανών υπήρξεν το σημερινόν Αρζεμπαϊτζάν».
Παρεπιπτόντος, η ταύτιση των σημερινών «Αλβανών» με τους Αλβανούς του Καυκάσου είναι ιστορικά αλλά και γλωσσολογικά αναπόδεικτη, αφού οι Αλβανοί του Καυκάσου που αναφέρει ο Στράβων στα Γεωγραφικά (ΙΑ΄ ΙV. 1-8), αλλά και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς (Πλούταρχος, Αρριανός, κλπ) ήταν τελείως διαφορετικός λαός, που ποτέ δεν φάνηκε να μεταπήδησε στην Χερσόνησο του Αίμου (Βαλκανική).
Άλλωστε, Αλβανίες καί Αλβανοί, δεν υπήρξαν μόνον στον Καύκασο. Και οι Σκωτσέζοι «Αλβανοί» είναι και η Σκωτία Αλβανία ονομάζεται (Albany). Και πριν εξαγγλιστεί, οι ίδιοι οι Σκωτσέζοι το Γκαιλικό Αλβιών, το εκλατίνισαν σε Αλβανία – Albania, όνομα που χρησιμοποιούσαν οι Σκωτσέζοι μέχρι και τον 19ο αιώνα. Η Άλβανία – Albany της Νέας Υόρκης, κτίστηκε από Σκωτσέζους μετανάστες καί όχι από Αλβανούς – Σκιπτάρους της Χερσονήσου του Αίμου (Βαλκανικής). Yπάρχουν καί στην Σκωτία τοπωνύμια όπως Bràghad Albainn καί Fàilte gu Alba. Καί ο Δούξ της Αλβανίας – the Duke of Albany, παραδοσιακά ο νεαρότερος πρίγκιπας της Βρετανίας, όπως μας διαβεβαιώνει καί ο Σαίξπηρ στο ξεκίνημα του Βασιλιά Λήρ:
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΛΗΡ
ΠΡΑΞΙΣ ΠΡΩΤΗ
ΣΚΗΝΗ ΠΡΩΤΗ
Αίθουσα εν τω ανακτόρω του Ληρ.
(Εισέρχονται ο ΚΕΝΤ, ο ΓΛΟΣΤΕΡ και ο ΕΔΜΟΝΔΟΣ).
ΚΕΝΤ: Ενόμιζα ότι ο βασιλεύς ευνοούσε τον δούκα της Αλβανίας περισσότερον από τον δούκα της Κορνουάλλης.
Από την Σκωτία, την Κελτική Αλβανία, λοιπόν, παίρνει το όνομά του, καί είναι Δούκας στην Σκωτία, όχι στα…Τίρανα.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ὁ Βούλγαρος καθηγητής Rusi Stoikov, την αφετηρία των Αλβανών (Α-Σ), ιχνηλατεί στην Σκωτία, προφανώς λόγω χαρακτηρισμού της Μεγάλης Βρετανίας ως γηραιάς Αλβ-ιώνος!!!8
Η καταγραφή αυτής της απόψεως του Rusi Stoikov, καταδεικνύει την προχειρότητα, την επιπολαιότητα των ερευνητών αλλά και την σκοπιμότητα πολλών εξ αυτών, στην αναζήτηση των αρχαίων ριζών ενός λαού. Η Αλβιών είναι το αρχαιότερο όνομα υπό το οποίον ήτο γνωστή η νήσος της Μεγάλης Βρεταννίας χρησιμοποιηθέν υπό του Αριστοτέλους. Προφανώς, συνέδεσαν, ακρίτως, την ρίζαν Αλμπ-Αλβ, με το όνομα Αλβανία δεδομένου ότι και το όνομα Ιλλυρία, έστω και γεωφραφικώς διετηρείτο στην περιοχή μέχρι το 1849 παρά το γεγονός ότι  μετά το 1849 εξαφανίζεται, οπως προείπαμε, από τον παγκόσμιο γεωγραφικό χάρτη!!9
Ο Ιταλός καθηγητής Carlo Tagliavini, εικάζει την ύπαρξη των Σκιπιτάρων περί τα Σκόπια από την αρχαιότητα.10
Τέλος ο Gostar, θεωρεί τους Σκιπετάρους ως μη βαλκανίους, αλλά εκδακισμένους Κέλτες.11
Ακόμη και δύο ονομαστοί συνήγοροι των Αλβανών, ο γερμανός καθηγητής   Gustav Weigand  και ο μαθητής του Th. Capidan, τους ανεβάζουν στην Bόρεια Βαρβαρική Ιλλυρία, με συνέπεια να τους στερούν την αυτοχθονία στον χώρο που κατέχουν σήμερα.
Έτσι καταντά ακατανόητη η επιμονή των (Α-Σ), για αυτοχθονία και δήθεν καταγωγή τους από τους αρχαίους Ιλλυριούς, αφού οι λέξεις Αλβανία-Αλβανός, είναι ξένες προς την πρωταρχικήν γλώσσα των σημερινών (Α-Σ), οι οποίοι αποκαλούνται Σκιπιτάρ-οι και αποκαλούν την πατρίδα τους Σκιπερία! Αρέσκονται να δηλώνουν  ότι οι λέξεις σημαίνουν «Αετός» και «Χώρα των αετών», ενώ συμβαίνει κάτι τελείως διαφορετικό που αποκαλύπτει και την πραγματική τους ταυτότητα (Βλέπε στο οικείον κεφάλαιον, παρ.«Ετυμολογία των λ. Αλβανός και Σκιπετάρ»).
Αυτές ακριβώς τις σημασίες διαδίδει σήμερα το Σύστημα δι’ όλων των οργάνων και μέσων του, παρασύροντας τους ελάχιστα ή καθόλου ενημερωμένους και επιθυμούντας να ασχοληθούν με το σοβαρόν αυτό θέμα.
Βέβαια οι (Α-Σ), μπορεί να αυτοκολακεύονται παρουσιαζόμενοι ως «αετοί» αλλά δεν γνωρίζουν ή δεν επιθυμούν να πληροφορηθούν ότι δεν είναι αετοί αλλά απόγονοι ληστάρχων των ορέων, αγνώστου προελεύσεως και ταυτότητος, όπως ο νόθος που εμφανίστηκε ξαφνικά στα σκαλοπάτια της εκκλησίας ή μιας οικίας και έκτοτε ουδείς ενδιεφέρθη μέχρι το 1913, να τον αναζητήσει, αλλά ούτε και πληροφορήθηκε ποτέ για τους βιολογικούς προγόνους του.
Μέχρι που ήλθε η ώρα και τον υιοθέτησε το Σύστημα, του έδωσε ψεύτικο εθνικόν όνομα (Αλβανός), το οποίον ο ίδιος δεν δέχθηκε, αφού είχε ήδη το δικό του όνομα (Σκιπετάρος), ενώ το επιβληθέν από τις Μεγάλες δυνάμεις, τον καθιστούσε «νόθον», αγνώστων ή ετεροδόξων γονέων…
β. Πότε και πόθεν ενεφανίσθησαν το πρώτον, ιστορικώς, οι πρόγονοι των «Αλβανών»/Σκιπετάρων (Α-Σ) στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας.
1/. Από την περίοδον του Διοκλητιανού (3ος μ.Χ. αιών), η κεντρική και τμήμα της σημερινής Βόρειας Αλβανίας απεκλήθη Νέα Ήπειρος (Ν.Η.), και ΟΥΔΕΠΟΤΕ Αλβανία, μέχρι το 1913..
Στον χώρο της (Ν.Η.) και ιδιαιτέρως στα παράλια:
-Επικρατούσαν οι Έλληνες και αργότερα οι Ρωμαίοι κατακτητές μέχρι τον 4ον μ.Χ. αιώνα. Από τον 4ον αι. ενισχύεται και πάλιν σταδιακώς η κυριαρχία της Ελληνικής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας.
-Δεν καταγράφεται παρουσία ή έστω ίχνος απογόνων των αρχαίων Ιλλυριών, οι οποίοι έχουν εξαφανισθεί από την Ιστορία από τον 1ον π.Χ. αιώνα, πολύ περισσότερον ΔΕΝ υπάρχει καταγραφή προγόνων (Α-Σ), στην Ελληνική και ξένη γραμματεία. Από τον 7ον-8ον αι. μέχρι και τον 12ον αι. οι περιοχές που φαίνονται στους παρακάτω χάρτες απετέλεσαν το θέμα ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ της Αυτοκρατορίας.12
Στις σελίδες της ιστορίας του θέματος Δυρραχίου, ουδαμού αναφέρονται Αλβανοί με την σημασίαν (Α-Σ), εκτός από τους Έλληνες Αρβανίτες/Αλβανίτες/Αλβανούς!
Τα θέματα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τα δορυφορικά κράτη, κατά το 1025 μ.Χ., έτος θανάτου του Βασιλείου Β' του Βουλγαροκτόνου
Χάρτης της διοικητικής διαιρέσεως της Ρωμανίας (Βυζαντίου) [έτος 1045]

-Τον 11ον αι. αποβιβάστηκαν στο Δυρράχιον οι Νορμανδοί τους οποίους εξεδίωξε ο Αλέξιος Κομνηνός. Τότε καταγράφονται ιστορικώς  για πρώτη φορά (1048) οι Έλληνες Αρβανίτες , αυτόχθονες κάτοικοι των Αρβάνων ορέων, ως σύμμαχοι και ομόθρησκοι (Ορθόδοξοι Χριστιανοί) των λοιπών Ρωμηών/ Ελλήνων (περισσότερα περί Ελλήνων Αρβανιτών στο οικείον κεφάλαιον).
-Αργότερα (12ος αι.) οι Σέρβοι εισέβαλαν στην κοιλάδα του ποτ. Δρίλωνα (στην σημ. Βόρεια Αλβανία) και κυρίευσαν την περιοχήν της Σκόδρας (1180). Όταν οι Σέρβοι εισέβαλαν στην περιοχήν ήλθαν σε πρώτη επαφή με τους ομοδόξους Έλληνες Αρβανίτες που διαβιούσαν στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, τους οποίους ονόμασαν Αρμπάνας (Αρμπαούνας).
Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από την αναφοράν λαού (Αρμπάνας ή Αρμπαούνας) της περιοχής Αρβανιτίας (Arbania), σε δωρητήριο έγγραφο του Στεφάνου Νεμάγια προς την μονή Χιλιανταρίου. Μέχρι τότε δεν έχουμε καταγραφή «Αλβανών» (Α-Σ).




Αναγιγνώσκοντες τα παραπάνω έγγραφα και συγκρίνοντάς τα με σχετικούς χάρτες της περιόδου εκείνης, παρατηρούμε τα εξής:
α/. Ενώ στο Σερβικό έγγραφο η περιοχή που δωρίζεται στην μονή Χιλανδαρίου αναφέρεται ως Arbanija  στην λατινική μετάφραση των παπικών αναγράφεται ως Albania, όταν στα σερβικά η Αλβανία προφέρεται και γράφεται Αlbanija.
Πηγή: Λεξικό ΕΛΛΗΝΟ-ΣΕΡΒΟΚΡΟΑΤΙΚΟ, Α. Μιχ. Κολτσίδα, Θεσσαλονικη, 1988, σ. 21

β/. Το έτος υπογραφής της μεταφράσεως του εγγράφου του Στ. Νεμάγια (Acta diplomata, 1913, Vol.I, No 113), είναι το έτος κατασκευής του κράτους της Αλβανίας. Eίναι φανερή λοιπόν η σκόπιμη λαθροχειρία στην μετάφραση, αφού η ίδια περιοχή, το 1250 σε έγγραφο του πάπα Ιννοκεντίου, αναφέρεται στα λατινικά ως επαρχία Arbania και όχι Albania (Προφανώς αφορά στην περιοχή της Ελληνικής Αρβανιτίας των Αρβάνων και όχι της ανύπαρκτης μέχρι τότε, Αλβανίας).
γ/. Οι Σέρβοι το 1198 είχαν καταλάβει ελληνικές περιοχές της Ηπείρου μεταξύ των οποίων και η τοιαύτη των Αρβάνων, ενώ το 1204, τα εδάφη επανήλθαν υπό την Ελληνικήν κυριαρχίαν, με την ίδρυση του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Αργότερα ο Σέρβος ηγεμών Μιλούτιν το 1284, κέρδισε τον έλεγχο της σημερινής Βόρειας Αλβανίας και την πόλη του Δυρραχίου. Για τα επόμενα 15 χρόνια, δεν υπήρξαν αλλαγές στον πόλεμο. Το 1299 έγινε ειρήνη, όπου ο Μιλούτιν κράτησε τα κατακτημένα εδάφη ως προίκα στην Σιμωνίδα, κόρη του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ που έγινε η 4η σύζυγός του.13
δ/. Οι χάρτες της εποχής εκείνης, αναφέρουν την συγκεκριμένη περιοχήν ως Arbania/Apbanija, τουτέστιν γη των Αρβάνων (των Αρβανιτών/Αρβανιτία). Όσοι μιλούν για την Ήπειρον, όταν αναφέρονται στην συγκεκριμένη περιοχήν, την αποκαλούν Αρβανιτία (Arbania/Apbanija), (όπως στον παρακάτω Σερβικό χάρτη, η περί το Δυρράχιον περιοχή). Αργότερα, και από το πουθενά, πολλοί μεταγενέστεροι και ιδιαίτερα σημερινοί «ιστορικοί» και «επιστήμονες», μετονόμασαν αυθαιρέτως και οι περισσότεροι σκοπίμως, τα πάντα, σε Albania.
Σερβικός χάρτης του 1350

-Από το 1204,  έχουμε την ίδρυση του Ελληνικού Δεσποτάτου της Ηπείρου[14] από την δυναστεία των Κομνηνών Αγγέλων, με σαφή βόρεια σύνορα. Πουθενά και ουδέποτε αναφέρεται παρουσία και δράση «Αλβανών»/Σκιπετάρων (Α-Σ) στην περιοχή του Δεσποτάτου, κατά την διάρκεια της δεσποτείας των Κομνηνών. Εάν έχουν εμφανισθεί, τότε, πρόγονοι των (Α-Σ), και δεν έχουν καταγραφεί ακόμη, αυτοί θα πρέπει να ανιχνευτούν σε περιοχές εκτός της επικρατείας του Δεσποτάτου, δηλαδή, σε εδάφη της σημερινής Βόρειας Αλβανίας.


Το Δεσποτάτο της Ηπείρου από το 1230 έως το 1251
   

Δεσποτάτον της Ηπείρου (Περίοδος Λατινοκρατίας)
  
Το Δεσποτάτο της Ηπείρου από το 1252 έως το 1315


2/. ΠΟΤΕ καταγράφεται ιστορικώς, για πρώτη φορά, η εμφάνιση των (Α-Σ), στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας;
Το 1288 πληροφορούμεθα ότι οι Σέρβοι εκχριστιανίζουν τους Αλβανούς της περιοχής τους. Η μαρτυρία εκχριστιανισμού Αλβανών το 1288, ενώ οι Έλληνες Αρβανίτες είναι ήδη καταγεγραμμένοι ιστορικώς, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί από το 1048, μας οδηγεί στο αρχικό συμπέρασμα ότι εκείνοι οι «Αλβανοί», ΟΥΔΕΜΙΑΝ σχέση είχαν με τους Έλληνες Αρβανίτες και πιθανώτατα ήσαν οι αργότερον αποκληθέντες «Αλβανοί»/Σκιπετάροι, τουτέστιν οι πρόγονοι των σημερινών (Α-Σ).
«…Μέσοι χρόνοι, Οι Σέρβοι εισέβαλον εις Βόρειον Αλβανίαν μετά των οποίων οι Αλβανοί ησπάσθησαν βραδύτερον (1288) τον Χριστιανισμόν…».15
Προφανώς εκείνοι οι «Αλβανοί» που εκχριστιανίστηκαν από τους Σέρβους το 1288, ΟΥΔΕΜΙΑΝ σχέση είχαν με τους Αλβανούς που καταγράφει ο Μιχαήλ Ατταλειάτης στο έργο του «Ιστορία» (εκδ. Βόννης), οι οποίοι επολέμησαν ως ομόδοξοι σύμμαχοι του Ορθόδοξου Έλληνα στρατηγού Γ. Μανιάκη που είχε αποσταλεί το 1038, από τον αυτοκράτορα στην Σικελία να εκδιώξει τους Άραβες, αφού:
α/ Αναφέρονται ως «ομόθρησκοι Αλβανοί» (9,11 και 18,19), δηλαδή Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά και  ισότιμοι πολίτες της Αυτοκρατορίας (..ου μην δε αλλά και οί ποτέ σύμμαχοι και της ισοπολιτείας ημίν συμμετέχοντες, ως και της αυτής θρησκείας, Αλβανοί και Λατίνοι…).
β/. Σε άλλο χωρίον του ιδίου έργου του (297,21), οι παραπάνω Αλβανοί, αποκαλούνται Αρβανίται..
Οι Σέρβοι είχαν ιδρύσει εν τη (σημερινή) Βορείω Αλβανία ιδικόν τους κράτος, εγκαταστεθέντες  εκεί από του 1180, εκυβερνώντο δε οι επαρχίες της Σκόδρας και της Πρισρένης, υπό των βασιλέων εκ του οίκου των Νεμανίων μέχρι το 1360
Συνεπώς η ιστορική παρουσία των προγόνων των σημερινών (Α-Σ), καταγράφεται για πρώτη φορά στην διεθνή γραμματεία, σε περιοχή της σημερινής βόρειας Αλβανίας, υπό τους ευνοϊκώτερους όρους, τελευτούντος του 13ου αιώνος.
Και λέμε με τους ευνοϊκώτερους για τους σημερινούς Σκιπετάρους όρους , διότι σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες:
1ον/. Προ του 13ου αιώνος, οι Αλβανοί ήσαν άγνωστοι στην Ελληνική Ήπειρο. Οι Λατίνοι ιστορικοί της εποχής ομιλούν περί Βαγενετών, Αθιγγάνων κ.α. όχι όμως και περί Αλβανών. …Ο Στέφανος Δουσάν (1334-1355), το 1347 ανεκήρυξε τον εαυτόν του στα Σκόπια ως βασιλιά των Σέρβων, Ελλήνων και Αλβανών και ωργάνωσε την αυλήν του κατά το πρότυπο της Βυζαντινής.16
2ον/.  Οι «Αλβανοί»[Σκιπετάροι/ (Α-Σ)], αναφαίνονται ζώντες βίον νομαδικόν εις τα όρη και τις πεδιάδες μόλις κατά τον 14ον αιώνα. « Νομαδικόν γαρ το γένος και λυπρόβιον, ου φρουρίοις, ου κώμαις, ουκ αγροίς, ουκ αμελώσιν, άλλ’όρεσι χαίρον και πεδιάσι…»,, όπως αναφέρει ανώνυμος ιστορικός του αυτού αιώνος.17
Ο Στέφανος Ούρος Β΄ Μιλούτιν (1253 - 29 Οκτωβρίου 1321) ήταν βασιλιάς της Σερβίας μεταξύ 1282-1321, μέλος της δυναστείας Νεμάνια. Αμέσως μετά την ανάρρησή του στο θρόνο επιτέθηκε στα Ελληνικά (Βυζαντινά) εδάφη στην Μακεδονία. Το 1282, κατέκτησε τα βόρεια τμήματα της Μακεδονίας και την πόλη των Σκοπίων, η οποία έγινε πρωτεύουσα του. Ο Έλλην αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄, άρχισε τις προετοιμασίες για τον πόλεμο, αλλά πέθανε πριν από την ολοκλήρωσή τους. Το επόμενο έτος ο Μιλούτιν προχώρησε ποιο βαθιά στο Ρωμαίϊκο (Βυζαντινό) έδαφος κατακτώντας νέα εδάφη.18  
 
Kingdom of Serbia, at the end of the XIII century and early fourteenth: 1 Stefan Uros II Milutin territory; 2nd Stefan Dragutin states; 3rd Milutin climb to the 1299th year; 4th Temporary loss of land in the Hum, at the beginning of the fourteenth century. (Source: Editorial Board for the History of Montenegro - History of Montenegro, Book II-2, Titograd, 1970.)

3/. ΠΟΘΕΝ εισήλθον οι (Α-Σ) στην περιοχήν της σημερινής Αλβανίας;
       Πιθανός άξονας εισόδου των Σκιπετάρικων φατριών, τον 13ον αι. σε περιοχές της σημ. ΒΑ Αλβανίας

4/. Οι σύγχρονοι πλαστογράφοι της Ιστορίας.
Παρά τα όσα σαφή και ιστορικώς καταγεγραμμένα παραθέσαμε, μεταγενέστεροι συστημικοί ιστορικοί και χαρτογράφοι και πλειάδα συγχρόνων, σε χάρτες που παρουσίαζαν την θέση του Δεσποτάτου της Ηπείρου, με την φρ. «Δεσποτάτον της Ηπείρου», της αρχαίας Eλλάδος, αλλά και χάρτες επί Οθωμανικής κυριαρχίας, προσέθεταν αυθαιρέτως την λ. ΑΛΒΑΝΙΑ (Albania) [Παραθέτομεν ενδεικτικώς, μερικούς από αυτούς].


Τμήμα του χάρτη "Η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1801".
Από το William Miller, "The Ottoman Empire, 1801-1913", Cambridge University Press, 1913

Άθλιοι παραχαράκτες και ψευδοεπιστήμονες, πάσης εθνικότητος και κατηγορίας:
.Που βρήκατε γραμμένη περιοχή εντός του Ελληνικού Δεσποτάτου της Ηπείρου, της Ηπείρου του του 17ου αιώνα, του 1801 (Όταν όλη η κεντρική περιοχή της Χερσονήσου του Αίμου, χαρακτηρίζεται από ξένους ως ΡΩΜΥΛΙΑ, δηλαδή Γη των Ρωμηών/Ελλήνων), να ονομάζεται ΑΛΒΑΝΙΑ και να υπονοείται προφανώς ότι οι κάτοικοί της είναι οι Αλβανοί, πρόγονοι των σημερινών (Α-Σ);
.Δεν γνωρίζετε ότι ΟΥΔΕΜΙΑ διοικητική διαίρεση της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, ούτε καζάς, ούτε βιλαέτι, ούτε σαντζάκιον, επί Οθωμανικής κυριαρχίας έφερε όνομα Αλβανικόν, Σκιπετάρικον, Αλβανίας ή Σκιπερίας, σε αντίθεση με το σύνολον σχεδόν των ονομάτων που ανεφέροντο σε αρχαιόθεν ελληνικές περιοχές, πόλεις και τοπωνύμια;
Ανοίξτε λοιπόν, τα μάτια σας και διαβάσατε την διοικητικήν διαίρεση του βιλαετίου της Ηπείρου το 1895(σε παρένθεση οι έδρες των καζάδων και των ναχιγιέδων):19
Α. Σαντζάκι Ιωαννίνων
1. Καζάς Ιωαννίνων (Γιάννινα)
α. Ναχιγιες Ζαγορίου (Τσεπέλοβο)
β. Ναχιγιες Κουρεντων (Ζίτσα)
2. Καζάς Παραμυθιάς (Παραμυθιά)
3. Καζάς Φιλιατών (Φιλιάτες)
4. Καζάς Κόνιτσας (Κόνιτσα)
5. Καζάς Λεσκοβικιου (Λεσκοβίκι)
6. Καζάς Μετσόβου (Μέτσοβο)
Β. Σαντζάκι Αργυροκάστρου
1. Καζάς Αργυροκάστρου (Αργυρόκαστρο)
2. Καζάς Πωγωνιού (Βοστίνα)
3. Καζάς Πρεμετής (Πρεμετή)
α. Ναχιγιές Φράσαρης (Φράσαρη)
4. Καζάς Τεπελενίου (Τεπελένι)
5. Καζάς Δελβίνου (Δέλβινο)
α. Ναχιγιές Αγ. Σαράντα (Αγ. Σαράντα)
6. Καζάς Κουρβελεσίου (Προγονάτι)
α. Ναχιγιές Χειμάρας (Χειμάρα)
Γ. Σαντζάκι Μπερατιού
1. Καζάς Μπερατιού (Μπεράτι)
α. Ναχιγιές Μαλακάστρας (;)
2. Καζάς Αυλώνας (Αυλώνα)
3. Καζάς Γκοσνίτσκας (Βλιούσα)
4. Καζάς Λιούσνιας (Λιούσνια)
α. Ναχιγιές Φιεριού (Φιέρι)
Δ. Σαντζάκι Πρέβεζας
1. Καζάς Πρέβεζας (Πρέβεζα)
2. Καζάς Λούρου (Ν. Φιλιππιάδα)
α. Ναχιγιές Τζουμέρκων (Νησίστα)
3. Καζάς Μαργαριτιού (Μαργαρίτι)
α. Ναχιγιές Πάργας (Πάργα)
6. Ναχιγιές Φαναριού (Γορίτσα)

Άθλιοι παραχαράκτες και ψευδοεπιστήμονες, πάσης εθνικότητος και κατηγορίας:
Πείτε μας ένα βιλαέτι, ένα Σαντζάκι, έναν καζά, ένα νιχαγιέ, της Διοικητικής Διαιρέσεως του βιλαετίου της Ηπείρου (1895), που να αναφέρεται σε Σκιπερία ή Αλβανία, Σκιπετάρικη ή Αλβανική ιστορική κυριότητα… [Τα ελάχιστα αναφερόμενα και φερόμενα ως μη Ελληνικά ονόματα (όπως Φιέρι, Πρεμετή, Μπεράτι), είναι τοπωνύμια Λατινογενούς και Λατινόρριζης προελεύσεως].
Εάν δεν έχετε απάντηση στο παραπάνω ερώτημά μας, τότε είσθε ανόητοι, ανιστόρητοι, συστημικοί αλαζόνες, ψεύτες, κατάπτυστοι και ενσυνείδητοι απατεώνες..


Συνεχίζεται







1 Αλάστωρ<άλαστος>-ορος (ο και σπν. η)=Ασεβής, κακούργος, φονεύς και μιαίνων όσους τον πλησιάσουν, αποτρόπαιος (Λεξ. Σκ. Βυζαντίου, σ. 43).
2 Η ετυμολογία της λέξεως Αλβανία προέρχεται από την ρίζα Αλβ-ή Αλπ-. Ονομάζεται  Λευκή Χώρα, με καθαρώς γεωγραφική σημασία, από το χρώμα της χιόνος που μονίμως σχεδόν σκεπάζει τις λίαν ορεινές περιοχές ή το χρώμα του ηλίου που συχνότατα βλέπουν οι κατοικούντες σε λίαν ορεινές περιοχές (Το λευκό είναι το συνηθέστατο ένδυμα και παραδοσιακή στολή των χωρικών της Αλβανίας). Περισσότερα στην ανάλυση του κεφ. Αλβανία και «Αλβανοί» /Σκιπετάροι.
3 Αρπακτός,ή,όν = Ο παρθείς (αποκτηθείς) με αρπαγήν, κλοπιμαίος.
4 Ανήμερος (ο,η)=  Άγριος, απάνθρωπος.
5 Σύμφωνα με τα κατασκευασμένα, καθ’ ημάς, στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής της Αλβανίας INSTAT, προϊόν απογραφής του 2012, που ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Καινοτομίας της Αλβανίας Γκεντς Πόλο, οι κάτοικοι της Αλβανίας είναι 2.821.977.
Το 83,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι αλβανικής υπηκοότητας (ή 2.329.715 άτομα). Σε ό,τι αφορά την εικόνα της ελληνικής μειονότητας, όπως την καταγράφει η απογραφή αυτή, μόνο το 0,87% του πληθυσμού ή άλλως 24.361 άτομα δήλωσαν ότι έχουν ελληνική εθνική καταγωγή!!!
Εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας απηύθυναν έκκληση προς τους Έλληνες της Αλβανίας να μποϊκοτάρουν την απογραφή και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, μόλις το 0,5% της ελληνικής μειονότητας στη χώρα συμμετείχε στη διαδικασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 14,07% ή 393.979 άτομα δεν απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με την εθνικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πόλο, το 99% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η μητρική τους γλώσσα είναι η αλβανική, ενώ σε ό,τι αφορά το θρήσκευμα, το 57% δήλωσαν μουσουλμάνοι, το 10,3% καθολικοί, το 6,75% ορθόδοξοι και το 2,90% μπεκτασήδες.
Η αλβανική κυβέρνηση έχει να πραγματοποιήσει απογραφή για την εθνολογική ανάλυση του πληθυσμού από το 1989, παρόλο που αποτελεί υπόσχεσή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είναι αλβανικής εθνικότητας (82,6% σύμφωνα με το CIA World Factbook, 2015). Υπάρχει επίσης ελληνική μειονότητα στο νότιο τμήμα της χώρας (200.000-300.000 άτομα). [Πηγές:  RFE/RL Research Report: Weekly Analyses from the RFE/RL Research Institute. Radio Free Europe/Radio Liberty, Incorporated. 1993. Ανακτήθηκε στις 22 December 2012. «Albanian officials alleged that the priest was promoting irredentist sentiments among Albania's Greek minority – estimated at between 60,000 and 300,000.»
-Robert Bideleux. Ian Jeffries (15 November 2006). The Balkans: A Post-Communist History. Routledge, σελ. 49, 6 September 2013. «The Albanian government claimed that there were only 60,000, based on the biased 1989 census, whereas the Greek government claimed that there were upwards of 300,000. Most Western estimates were around the 200,000 mark ...»
-Sabrina P. Ramet (1998). Nihil Obstat: Religion, Politics, and Social Change in East-Central Europe and Russia. Duke University Press, σελ. 222, 6 September 2013. «that between 250,000 and 300,000 Orthodox Greeks reside in Albania»
-Ian Jeffries (2002). Eastern Europe at the Turn of the Twenty-first Century: A Guide to the Economies in Transition. Routledge, σελ. 69, 6 September 2013. «It is difficult to know how many ethnic Greeks there are in Albania. The Greek government, it is typically claimed, says that there are around 300,000 ethnic Greeks in Albania, but most Western estimates are around the 200,000 mark.»
-Europa Publications (24 June 2008). The Europa World Year Book 2008. Taylor & Francis, 22 December 2012. «... and Greece formally annulled claims to North Epirus (southern Albania), where there is a sizeable Greek minority. ... strained by concerns relating to the treatment of ethnic Greeks residing in Albania (numbering an estimated 300,000) ...»].
6 Σκοπ-ι-ταρ= Σκυπι-ταρ= Ο προερχόμενος από τα αρχαία Σκόπια (Δαρδανία)
7 Κοστοβώκοι: Βαρβαρικός λαός της Δακίας. Εισβαλόντες στην Ελλάδα τον 2ον μ.Χ. αιώνα, κατέστρεψαν τον ναόν των Ελευσινίων μυστηρίων... Τους Κ. ενίκησε ο Ρωμαίος διοικητής της Δακίας Σέξτος Κορνήλιος. Έκτοτε ο λαός εξηφανίσθη από το ιστορικόν προσκήνιον.
8 Αλβιών ή Αλβίων, αποκαλούνταν κατά την αρχαιότητα η Αγγλία. Η ονομασία αυτή, πιθανώς κέλτικης προελεύσεως (Alb- iu= alb- «ψηλό όρος»), απαντάται από τον 6ον αι. π.Χ. στα κείμενα Ελλήνων και Ρωμαίων ιστορικών. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η ονομασία προέρχεται από την λατινική λέξη albus (λευκός) από το χρώμα των νοτίων ακτών του Ντόβερ, που ήταν λευκές λόγω των ασβεστολιθικών πετρωμάτων.
9 Εδώ επαναλαμβάνεται εκουσίως ή ακουσίως, το ίδιο εγκληματικό ιστορικό λάθος από ανιστόρητους ή εγκαθέτους συστημικούς υπερεθνικιστές, οι οποίοι στηριζόμενοι σε επικρατήσασες ορολογίες ή τοπωνύμια, ανεζήτησαν τις ρίζες λαών και εθνοτήτων, με μόνον επιχείρημα την κατά την γνώμη τους, κοινή ρίζα προελεύσεως!!!
10 Le Parlate albanesi di tipo ghego orientale (Dardania e Macedonia nord-occidentale) Roma,1942, σ. 12 κ.ε.
11 Gostar, N. Ramura Nordica a dacilor-costobocii. Bulletinul Universitatilor V. Bades si Bolyai. Seria stiintelor sociale, 1956, τ.1, σσ.183-199.
12 Στην Ελληνική (Βυζαντινή) Αυτοκρατορία (Ρωμανία), με την ονομασία θέμα αναφέρονται αρχικώς, μεγάλες στρατιωτικές μονάδες του στρατού της Ρωμανίας που δημιουργήθηκαν κατά τον 6ο αιώνα, οι οποίες ελάμβαναν το όνομά τους από την τοποθεσία την οποία συνετίθεντο και οι οποίες εξελίχτηκαν σταδιακά από τον 8ο αιώνα σε διοικητικές περιφέρειες του κράτους, με διοικητικό ρόλο υπό τον εκάστοτε ανώτερο στρατιωτικό αξιωματικό (στρατηγό).
Οι διοικητικές αυτές περιφέρειες της Αυτοκρατορίας οι οποίες δημιουργήθηκαν πιθανώς τον 7ο αιώνα, κατά την βασιλεία του Ηρακλείου, μετά την κατάργηση των επαρχιών που είχαν θεσπίσει παλαιότερα ο Διοκλητιανός και ο Μεγάλος Κωνσταντίνος και αφετέρου οι στρατιωτικές μονάδες που συγκροτούνταν σ' αυτές μετά από επιστράτευση.
13 Πόποβιτς, Μπόγδαν. Σκέρλιτς, Γιοβάν (1932). Srpski književni glasnik, σελ. 388.
14 Δυναστεία Κομνηνών Δουκών Αγγέλων:
· Μιχαήλ Α' Κομνηνός Δούκας (1204-1214)
· Θεόδωρος Κομνηνός Δούκας (1214-1230), αυτοκράτορας από 1227-1230.
· Μιχαήλ Β΄ Κομνηνός Δούκας (1230-1271)
· Νικηφόρος Α΄ Κομνηνός Δούκας (1271-1296)
· Θωμάς Α' Κομνηνός Δούκας (1296-1318)
15 Μεγάλη Αμερικανική Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2ος, σ.123.
16 Σπ. Στούπη, Δουλοπάροικοι Ηπειρώται κατά τον Μεσαίωνα: Βαγενέτοι, Αθίγγανοι, κ.α. Ηπειρωτική εστία ετών 1968 και 1969
17 Ι. Βογιατζίδου: Ηπειρωτικά Χρονικά, 1926, σ.77, Κατά τον Virgilj η καταγωγή των Αλβανών είναι άγνωστη (έν. σ. 82).
18 ShepherdByzempire1265.jpg: William R. Shepherd derivative work: Mladifilozof (talk) ShepherdByzempire,1265.jpg
19 Πηγή: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ ΣΑΛΝΑΜΕ ΤΟΥ 1895.. Μιχάλης Κοκολάκης(amarantos-konitsis.yolasite.com/.../ΤΟΥΡΚΙΚΗ-ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ-ΗΠΕΙΡΟΥ-1895. pdf).
Από τους 19 καζάδες του βιλαετιού, στην Ελλάδα ανήκουν σήμερα ολόκληροι μόνο οι 7 (Ιωαννίνων, Παραμυθιάς, Κόνιτσας, Μετσόβου, Πρέβεζας, Λούρου και Μαργαριτιού). Άλλοι 7 (Πρεμετής, Τεπελενίου, Κουρβελεσίου, Μπερατιού, Αυλώνας, Γκοσνίτσκαςν' και Λιούσνιας) εκτείνονται αποκλειστικά σε Σκιπετάρικα/ «αλβανικά» εδάφη, ενώ οι υπόλοιποι διαμελίστηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες.Έτσι, από τον καζά των Φιλιατών υπάγονται τώρα στην Αλβανία τα ελληνικά χωριά Βέρβα, Γιάνιαρη, Καρόκι, Κονίσπολη, Μαρκάτι, Νινά-
 Ο καζάς της Γκοσνίτσκας ιδρύθηκε γύρω στο 1893 και είναι η σημερινή επαρχία του Σκραπαριου" πήρε προφανώς το όνομα απ' το ομώνυμο χωριό του. Ωστόσο ο τύπος «Γκοσνίτσκα» ή «Γκοσίντσκα» (η γραφή των σαλναμέδων επιτρέπει και τις δύο αναγνώσεις) μοιάζει περισσότερο για κατασκεύασμα της οθωμανικής γραφειοκρατίας, καθώς η σωστή εκφορά του χωριού (όπως την βρήκε ο συγγραφέας της προαναφερομένης μελέτης, σε όποια πηγή και να έψαξε) είναι ασφαλώς «Γκοστεντσκα» ή «Γκοσταντσκα». Στην Στατιστική του 1895 το χωριό είναι γραμμένο, ίσως εξεπίτηδες, με τρόπο ασαφή (λείπουν ολότελα οι "νοκτάδες" του n και του f).

14 σχόλια:

  1. Ξέρουμε ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, δεν έχει σημειωθεί κάποια μεγάλη μετανάστευση προς τον χώρο της σημερινής Αλβανίας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο επιχείρημα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι Αλβανοί είναι απόγονοι των Ιλλυριών. Καταγράφοντας την άποψη του Thunmann, ο Κροάτης ιστορικός-αρχαιολόγος Aleksandar Stipčević (γεννημένος στις 10 Οκτωβρίου 1930), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Zagreb από το 1987 μέχρι τη σύνταξη του το 1997, στο βιβλίο του ‘Iliri: povijest, život, kultura’ (Οι Ιλλύριοι: ιστορία, ζωή, πολιτισμός) που εκδόθηκε το 1974 στα κροατικά και μεταφράστηκε στα αγγλικά από την Stojana Čulić Burton, είπε: «Από την άλλη πλευρά, με το γεγονός ότι κάποιος δεν μπορεί να αποδείξει ότι από την προϊστορία μέχρι σήμερα συνέβη κάποια μετανάστευση προς την περιοχή της σημερινής Αλβανίας (και σίγουρα κάποια τέτοια μετανάστευση θα είχε κάπου καταγραφεί), ο Thunmann έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κατοικούν σ’ αυτά τα μέρη σήμερα, πρέπει εθνικά να είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κατοικούσαν εδώ κατά τους προϊστορικούς χρόνους.» (Aleksandar Stipčević, The Illyrians: history and culture, Park Ridge, New Jersey: Noyes Press (1977), p.73)

    Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος (πέθανε το 160-168 μ.Χ.) αναφέρει μια φυλή στην Ιλλυρία με το όνομα Άλβανες, που ζούσε στο χώρο μεταξύ Δυρραχίου και Δίβρης. Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για συγκεκριμένη φυλή, αλλά για Ρωμαίους στρατιώτες από την Άλμπα της Ιταλίας, οι οποίοι μετά τη συνταξιοδότηση τους πήραν γη στην Ιλλυρία και εγκαταστάθηκαν εκεί, ιδρύοντας την Αλβανόπολις (όπως μας πληροφορεί και ο Αραβαντινός στη Χρονογραφία της Ηπείρου). Ιλλυρικές φυλές ήταν οι Εγχελοί, οι Ταυλάντιοι/Ταουλάντιοι, οι Βυλιόνοι (ή Μπουλιόνοι ή Μπουλιόνες), οι Δασσαρέτες, οι Αρδιαίοι, οι Παρθίνοι, οι Λαβεάτες, οι Γραβαίοι, οι Σκιρτάροι, οι Ατιντάνες, κ.α..

    Ο Νίκος Καράμπελας στο βιβλίο του «Ο Άγγλος θεολόγος Thomas S. Hughes στην Πρέβεζα και στη Νικόπολη» λέει: «Οι βυζαντινοί συγγραφείς φαίνεται να έχουν πάρει το όνομα ‘Αλβανοί’ από τον Πτολεμαίο. Οι βυζαντινοί ιστορικοί αναφέρονται σε αυτούς με τα επίθετα ‘Αλβάνοι’, ‘Αρβάνοι’, ‘Αλβανίτες’, ‘Αρβανίτες’ κ.τ.λ.».

    Ορισμένοι συσχετίζουν το όνομα «Άλβα» ή «Άρβα» με την πόλη «Άρβα» (σημερινό ‘Ραμπ’ της Κροατίας) που κατοικήθηκε από τους ημι-Ιλλιριούς Λιβούρνιους (πρωτοαναφέρονται από το 360 μ.Χ.). Ενδέχεται όμως το «αλβ» («Αλβανία») να έχει κοινή ινδο-ευρωπαϊκή ρίζα με το «αλπ» (Άλπεις κ.τ.λ)’ δηλαδή Αλβανία=ορεινή χώρα, χώρα των βράχων, λευκή χώρα (στα λατινικά albus=λευκός) κ.τ.λ. Άλλοι πάλι λένε ότι το όνομα «Αλβανία» προέρχεται από την ονομασία του χωριού Άρβανο/Arbanë, δηλαδή Άρβανο/Αρβανία/Αλβανία/Αρβανιτιά κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αλβανία λέγεται και «Αρμπερία» (Arbëria). Είναι μηδενικής σημασίας η διαφορά ανάμεσα στο «λ» και στο «ρ» (π.χ. Αλβανοί/Αρβανίτες, Άρβανο/Arbanë κ.α.). Ακόμα, και άλλες περιοχές της Αλβανίας (και όχι μόνο) αποκαλούνται συνήθως με ονόματα προερχόμενα από τις Αλβανικές φυλές/φάρες που τις κατοικούν, π.χ. Λιάπηδες~Λαμπερία (Labë~Labëria), Τσάμηδες~Τσαμερία (Çamë~Çamëria), Τόσκοι~Τοσκαρία (Toskë-Toskëria) κ.α. Στο λεξικό Στέφανου Βυζαντίου διαβάζουμε: «Άρβων ή Αρβών ην Ιλλυρίας πόλις, ης κάτοικος Αρβωνίτης. Το εθνικόν Αρβώνιος και Αρβωνίτης.». Ότι υπήρχε τέτοιο τοπωνύμιο στην αρχαιότητα αποδεικνύεται από τον Πολύβιο, ο οποίος γράφει: «Οι δ’ άλλοι πάντες έφυγον εις τον Άρβωνα σκεδασθέντες.». Όμως η πόλη αυτή βρισκόταν κάπου στις βορειοανατολικές ακτές της Αδριατικής (κάπου στη σημερινή Κροατία) και όχι στη νότια Ιλλυρία.

      Από όλα αυτά γίνεται πρόδηλο ότι όλα αυτά τα ονόματα και τοπωνύμια (Αλβανοί, Άλβανα, Αρβανίτες, Άρβανον, Αρβωνίτες, Άρβων) έχουν κοινή ρίζα. Το ότι αυτοί οι Αρβανίτες/Αλβανίτες σχετίζονταν με τους Ιλλυριούς φαίνεται και από τους βυζαντινούς συγγραφείς. Ο Φραντζής γράφει: «Τω αυτώ δε φθινοπώρω του s&ηβ έτους (6962 ήτοι 1454 μ.Χ.) δηλονότι επανεστάτησαν οι της Πελοποννήσου Αλβανίται κατά των Δεσποτών και των Αυθεντών αυτών.». Ο Κριτόβουλος γράφει: «Οι γαρ της Πελοποννήσου Δεσπόται, της Βυζαντίδος αλούσης, ευθύς νεωτερισάντων των εν Πελοποννήσω Ιλλυριών και επαναστάντων αυτοίς…» (Κριτοβούλου, Ιστορία των πράξεων του Μωάμεθ, Β’-Γ’, 1)

      Διαγραφή
  2. Τί έχουν γράψει οι Βυζαντινοί συγγραφείς;

    Ας δούμε εδώ ένα σημαντικό ιστορικό κείμενο, το Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae (αναφέρεται και ως CSHB ή Bonn Corpus). Είναι μία σειρά κειμένων προερχόμενων από πρωταρχικές πηγές (από Βυζαντινούς και όχι μόνο συγγραφείς), και αφορά την ιστορία του Βυζαντίου από το 330 μέχρι το 1453 μ.Χ. Το Corpus αυτό αποτελείται από 50 τόμους. Εκδόθηκε στη Βόννη το 1828 με 1897 μ.Χ. Κάθε τόμος περιέχει από ένα ιστορικό κείμενο γραμμένο στα ελληνικά, ακολουθούμενο από μία λατινική μετάφραση. Μεταφράστηκε στα λατινικά από τον Καρδινάλιο Angelo Mai (7 Μαρτίου 1782 - 8 Σεπτεμβρίου 1854).

    Το έργο αυτό το επιμελήθηκε ο ιστορικός Barthold Georg Niebuhr (27 Αυγούστου 1776 - 2 Ιανουαρίου 1831). Το έργο ήταν μία επέκταση/αναθεώρηση του Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae (από μερικούς ονομαζόταν ως Byzantine du Louvre), που εκδόθηκε στο Παρίσι ανάμεσα στο 1648 και 1711 υπό την επιμέλεια του Ιησουίτη λόγιου Philippe Labbe. Αρχικά η επιμέλεια του έργου έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης αλλά μετά τον θάνατο του Niebuhr το 1831, η επιμέλεια πέρασε στον συνεργάτη του Immanuel Bekker στην Πρωσσική Ακαδημία Επιστημών στο Βερολίνο.

    Ορισμένα κείμενα του συνολικού έργου αναθεωρήθηκαν ύστερα από απόφαση του 13ου Διεθνούς Συμποσίου Βυζαντινών Σπουδών (International Congress of Byzantine Studies) στην Οξφόρδη το 1966 από τον Διεθνή Σύνδεσμο Βυζαντινών Σπουδών (International Association of Byzantine Studies).

    Στον 21ο τόμο (εκδόθηκε στη Βόννη το 1840 υπό την επιμέλεια του Immanuel Bekker) βρίσκονται κείμενα του Εφραίμ του χρονογράφου (τέλη 13ου - πρώτο μισό 14ου αιώνα). Αναφερόμενος ο Εφραίμ στην Ιλλυρία στον στίχο 7674 χαρακτηρίζει τους κατοίκους της Ιλλυρίας ως Αλβανούς: «Ιλλυρίδα γην, Αλβανούς οριτρόφους».

    Οι στίχοι 7671-7674 στα ελληνικά είναι:

    ……χρατεΐ Θεσσαλίας τε συν Αχαΐα
    Μακεδονίας χαι μέρους τίνος θράχης
    αίρει Λαλματίαν τι συν Έπιδάμνω
    Ιλλυρίδα γην, Αλβανούς οριτρόφονς

    και στα λατινικά:

    ……THESSALIAM OCCUPAVIT CUM ACHAIA,
    ET MACEDONIAM CUM THRACIAE PARTICULA ;
    DALMATIAM ACQUISIVIT CUM EPIDAURO,
    ILLYRI TRACTOS MONTICOLAS ALBANOS

    Σε νεότερη ελληνική μετάφραση το κείμενο είναι:

    ……κατέκτησε τη Θεσσαλία και την Αχαΐα
    τη Μακεδονία και μέρος της Θράκης,
    προσάρτησε τη Δαλματία με την Επίδαμνο
    ιλλυρική γη των ορεινών Αλβανών

    Στον στίχο 9149 χαρακτηρίζει την Αχρίδα ως τόπο των Αλβανών: «δε’ Αχρίδος πέφθακεν Αλβάνου τόπον».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Μιχαήλ Κριτοβούλος (1410-1470), γνωστός και ως Κριτόβουλος ο Ιμβριώτης, ήταν ιστορικός, λόγιος και αξιωματούχος κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο. Στο τρίτο του βιβλίο «Ιστορία του Μωάμεθ του Πορθητή», όταν αναφέρεται στις οθωμανικές εκστρατείες στην Πελοπόννησο και την Ιλλυρία/Αλβανία, χαρακτηρίζει την αλβανική αντίσταση εναντίον των Οθωμανών ως ιλλυρική αντίσταση και αναφέρεται στους Αλβανούς ως Ιλλυριούς… Περιγράφοντας την καταστροφή που επέφεραν στην περιοχή τα οθωμανικά στρατεύματα λέει: «…και οι Ιλλυριοί πήραν τα παιδιά τους, τις συζύγους τους, τα ζώα τους και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να μεταφερθεί, στα ψηλά και μη προσβάσιμα ορεινά καταφύγια» και σε άλλο σημείο λέει: «…τότε, με μία ισχυρή φωνή, το ελαφρά οπλισμένο πεζικό, το βαριά οπλισμένο πεζικό και οι τουφεκιοφόροι επέδραμαν εναντίον των Ιλλυριών και κάνοντας τους να προσπαθούν να ξεφύγουν, τους κυνήγησαν με όλη τους τη δύναμη και τους ξεπέρασαν και τους σκότωσαν. Και κάποιους τους έπιασαν ζωντανούς. Αλλά κάποιοι από αυτούς, πιεζόμενοι από το βαριά οπλισμένο πεζικό, έριξαν τους εαυτούς τους από τα βάραθρα και τους γκρεμούς και σκοτώθηκαν…Ένας μεγάλος αριθμός Ιλλυριών έχασαν τη ζωή τους, άλλοι στη μάχη και άλλοι εκτελέστηκαν…»

      Διαγραφή
    2. Ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης (Αθήνα 1430-Ιταλία 1490), βυζαντινός Έλληνας ιστορικός και μέλος της ομώνυμης αρχοντικής οικογένειας της Αθήνας, η οποία ανέδειξε αρκετούς λογίους κατά τον 15ο αιώνα, γράφει: «Ουδόλως φρονώ ότι οί Αλβανοί ύπάρχουσιν Ίλλυρικόν γένος ώς τίνες λέγουσιν …», δηλαδή «καθόλου δεν συμφωνώ ότι οι Αλβανοί είναι ιλλυρικός λαός όπως λένε κάποιοι…» (Αποδείξεις Ιστοριών, βιβλίο Α, Λαόνικος Χαλκοκονδύλης)

      Οι Έλληνες και οι Σέρβοι εθνικιστές, χρησιμοποιούν το παραπάνω απόσπασμα από την ιστορία του Χαλκοκονδύλη, ώστε να το παρουσιάσουν ως απόδειξη για την μη ιλλυρική καταγωγή των Αλβανών. Εδώ ο Χαλκοκονδύλης λοιπόν κατά πολλούς αρνείται στους Αλβανούς την ιλλυρική τους καταγωγή. Ωστόσο, κατά τον Χαλκοκονδύλη οι Αλβανοί είτε είναι άποικοι από την Ιαπυγία της Ιταλίας, είτε ιθαγενές στοιχείο από την περιοχή της Επιδάμνου (σημερινό Δυρράχιο): «…είτε μεν από την Ιαπυγία, όπως κάποιοι λένε, πέρασαν στην Επίδαμνο…είτε είναι από την περιοχή της Επιδάμνου, όπου ως όμοροι των Ιλλυριών, κατείχαν τη γύρω περιοχή» όπως χαρακτηριστικά λέει.

      Όποιος έχει μελετήσει τα γραπτά του Χαλκοκονδύλη, θα πρέπει να ξέρει ότι ο Χαλκοκονδύλης χρησιμοποιεί παλαιά ονόματα για να χαρακτηρίσει τους διάφορους λαούς. Για παράδειγμα τους Σέρβους τους ονομάζει ‘Τριβαλλούς’, τους Βούλγαρους τους ονομάζει ‘Μυσούς’, τους Τούρκους τους θεωρεί ‘Σκύθες’ κ.α. Ο Χαλκοκονδύλης βλέπει μια ευρύτερη ιλλυρική ομογλωσσία που έχει διασπαρθεί σε όλη την Ευρώπη και εκτείνεται από τον Ταΰγετο μέχρι την ψυχρή Ρωσία. Αντιλαμβανόμαστε εδώ πως λέγοντας ο Χαλκοκονδύλης ‘Ιλλυριούς’, εννοεί τους Σλάβους. Αυτό φαίνεται και από την αναφορά του στον Ταΰγετο, όπου είχαν εγκατασταθεί οι σλαβικές φυλές των Μηλιγγών και των Εζεριτών.

      Όταν ο Χαλκοκονδύλης αναφέρεται στους Σέρβους (τους οποίους ονομάζει ‘Τριβαλλούς’), τους περιγράφει σαν γένος «Ἱλλυρικόν». Γίνεται κατανοητό ότι εφόσον με τον όρο ‘Ιλλυριούς’ ο Χαλκοκονδύλης εννοεί τους Σλάβους, άρα λοιπόν όταν αρνείται την ιλλυρικότητα των Αλβανών, εννοεί ότι οι Αλβανοί δεν είναι Σλάβοι. Τους θεωρεί είτε αυτόχθονες της βαλκανικής χερσονήσου (και συγκεκριμένα της περιοχής γύρω από το σημερινό Δυρράχιο) είτε αποίκους από την Ιαπυγία της νότιας Ιταλίας.

      Διαγραφή
    3. Ας δούμε κάτι. Οι Ιάπυγες, οι Μεσάπιοι και άλλα φύλα που κατοικούσαν στην περιοχή, έχουν άμεση σχέση με τους Ιλλυριούς αφού από την Ιλλυρία πέρασαν στην Ιταλία περίπου τον 11ο αιώνα π.Χ. Γιατί όμως ο Χαλκοκονδύλης αναφέρει ότι ενδέχεται οι σημερινοί Αλβανοί να προέρχονται από τη νότια Ιταλία; Προφανώς μπερδεύεται εδώ και θα εξηγήσω τι εννοώ. Ο βυζαντινός ιστορικός Μιχαήλ Ατταλειάτης στην «Ιστορία» του αναφέρεται στους Αλβανούς και σε μία σε εξέγερση εναντίον της Κωνσταντινούπολης το 1043 μ.Χ. Εάν εξετάσουμε προσεκτικά το κείμενο, ο Ατταλειάτης αναφέρεται στους Νορμανδούς οι οποίοι προέρχονταν από την «πέραν των Άλπεων Γαλατία» (όπως λέει και ο Κεδρηνός ο οποίος τους ονομάζει «Φράγγους») και έφτασαν μέχρι τη νότια Ιταλία, όπου ίδρυσαν το Βασίλειο των δύο Σικελιών. Επιτέθηκαν στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, καταλαμβάνοντας την Κέρκυρα, την Αλβανία, την Ήπειρο κι έφτασαν ως τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να καταφέρουν τίποτα περισσότερο. Μάλιστα η Άννα η Κομνηνή στο βιβλίο της ‘Αλεξιάδα’ περιγράφει τις ταραχές που προκάλεσαν οι Νορμανδοί στρατιώτες στην περιοχή του Αρβάνου (Ιλλυρίας) κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατέρα της, Αυτοκράτορα Αλέξιου Α' Κομνηνού (1081-1118).

      Γιατί όμως ο Ατταλειάτης αναφέρει αυτούς τους Νορμανδούς ως ‘Αλβανούς’; Στη μεσαιωνική λατινική γλώσσα της εποχής του, η λέξη ‘albani’ σήμαινε ‘εισβολείς’, ‘επήλυδες’. Στο λεξικό της μεσαιωνικής λατινικής του J.F.Niermeyer η λέξη ‘albanus’ μεταφράζεται στα γαλλικά ως ‘etranger’ και στα αγγλικά ως ‘alien’. Η λέξη αυτή συνδέεται με τη φράγγικη λέξη ‘aliban’ (από το λατινικό alibi) η οποία πέρασε στα λατινικά του Μεσαίωνα ως ‘alibanus’, ‘albanus’, ‘aubanus’ κ.τλ. Ακόμα και σήμερα για παράδειγμα στα γαλλικά υπάρχει η λέξη ‘aubaine’ (συνόνυμη της μεσαιωνικής λατινικής albanagium) που μεταφράζεται στα ελληνικά ως ‘ευκαιρία’, ‘κοψοχρονιά’, ‘κελεπούρι’, ‘λαχείο’, ‘ευλογία’, ‘μάννα’ κ.α. Με λίγα λόγια το γαλλικό aubaine σημαίνει κάτι που ήρθε, κάτι που δόθηκε, κάτι αρχικά ξένο κ.τλ.

      Οι Νορμανδοί λοιπόν εμφανίστηκαν στη νότια Ιταλία το 1017 μ.Χ. και την περίοδο 1038-1043 στην οποία αναφέρεται ο Ατταλειάτης, θεωρούνταν albani (στα γαλλικά aubain) δηλαδή επήλυδες και ξένοι σε σχέση με τους ντόπιους Ιταλούς. Για τον λόγο αυτόν, οι πληθυσμοί αυτοί αποκαλούνταν ως ‘Αλβανοί’. Η ονομασία ‘Νορμανδοί’ επικράτησε πολύ αργότερα.

      «Θεωρήθηκε ότι αυτοί οι Αλβανοί του 1042 ήταν Νορμανδοί από τη Σικελία, αποκαλούμενοι έτσι από ένα αρχαϊκό όνομα (οι Αλβανοί ήταν μια ανεξάρτητη φυλή από τη νότια Ιταλία). Η αυτή περίπτωση είναι αδιαμφισβήτητη. Προέρχεται από τον ίδιο τον Ατταλιάτη, που έγραψε ότι οι Αλβανοί (Αρβανίτες) σχετίζονταν με την εξέγερση του 1078…» (Alexandru Madgearu, "The wars of the Balkan Peninsula: their medieval origins", Lanham: Scarecrow Press, 2008, p. 25;)

      Βυζαντινοί ιστορικοί αποκαλούν αυτούς τους νορμανδικούς πληθυσμούς με διάφορα ονόματα. Ο Ατταλειάτης τους αποκαλεί ‘Αλβανούς’. Ο Σκυλίτζης-Κεδρηνός και ο Βρυέννιος τους αποκαλούν ‘Φράγγους’. Ως ‘Νορμάνους’ τους αποκαλεί όπως είδαμε αργότερα η Άννα η Κομνηνή στην Αλεξιάδα. Αργότερα Νορμανδοί στρατιώτες από τη νότια Ιταλία οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον της βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τελικά προσεχώρησαν στις αυτοκρατορικές στρατιωτικές δυνάμεις, ονομάστηκαν ‘Μανιακάτοι’ από το όνομα του βυζαντινού πρώην αρχηγού τους Γεωργίου Μανιάκη, ο οποίος είχε στασιάσει κατά της Αυτοκρατορίας και σκοτώθηκε κοντά στην Θεσσαλονίκη. (Διονύσιος Ζακυθηνός, Βυζαντινή Ιστορια 324-1071, σελ. 399)

      Διαγραφή
    4. Αξίζει να αναφέρουμε κάτι ακόμα από την ‘Ιστορία’ του Μιχαήλ Ατταλειάτη. Ο Ατταλειάτης λοιπόν αναφέρει ότι ο δούκας του Δυρραχίου Νικηφόρος ο Βασιλάκης στα 1078-1079 στασίασε εναντίον της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ετοίμασε στρατό για να βαδίσει εναντίον της. Ο στρατός του αυτός αποτελούνταν από Ρωμαίους, Αρβανίτες, Βούλγαρους κ.α. Εδώ ο Ατταλειάτης αναφέρεται σε Αρβανίτες και όχι σε Αλβανούς. Οι Έλληνες εθνικιστές χρησιμοποιούν αυτή την αναφορά του Ατταλειάτη για να διαχωρίσουν τους Αρβανίτες από τους Αλβανούς και λένε για παράδειγμα ότι «σε άλλο σημείο ο Ατταλειάτης αναφέρεται σε Αλβανούς και σε άλλο σημείο σε Αρβανίτες…άρα άλλο οι Αλβανοί και άλλο οι Αρβανίτες» όμως όπως δείξαμε, ο Ατταλειάτης με την ονομασία ‘Αλβανούς’ αναφέρεται στους Νορμανδούς της νότιας Ιταλίας που ήταν αλβανοί (ξένοι) στον τόπο εκείνον και όχι στους Αλβανούς της σημερινής Αλβανίας.

      Ας δούμε το συμπέρασμα από το απόσπασμα του Χαλκοκονδύλη. Αποδείξαμε ότι λέγοντας ο Χαλκοκονδύλης ‘Ιλλυριούς’ εννοούσε τους Σλάβους και ότι αρνήθηκε ότι οι Αλβανοί είχαν σλαβική καταγωγή. Επειδή υπάρχει μία σύγχιση στις ιστορικές πηγές, γι’ αυτό προφανώς μπερδεύτηκε και ο Χαλκοκονδύλης. Παλαιότερα υπήρχε κοντά στη Ρώμη περιοχή με την ονομασία ‘Alba Longa’ και βουνό με το όνομα ‘mons Albanus’. Οι κάτοικοι της Άλμπα Λόγγα ονομάζονταν Αλβανοί. Χώρα με το όνομα ‘Αλβανία’ υπήρχε και στον Καύκασο. ‘Αλβανία’ ονομαζόταν και η Σκοτία παλαιότερα. Albany υπάρχει στις Η.Π.Α και στην Αυστραλία. Πρόκειται ασφαλώς για συνωνυμίες. Χρειάζεται επομένως μία προσεκτική μελέτη των πηγών, ώστε να μην πέφτουμε σε σφάλματα και να καταλάβουμε το τι πραγματικά εννοεί και θέλει να πει ο κάθε συγγραφέας.

      Ας δούμε κάτι ακόμα για τον Χαλκοκονδύλη. Τι είπε ο Χαλκοκονδύλης; «Καθόλου δεν συμφωνώ ότι οι Αλβανοί είναι ιλλυρικός λαός όπως λένε κάποιοι», εννοώντας όπως εξήγησα ότι δεν θα έπρεπε να θεωρηθούν οι Αλβανοί ως σλαβικό έθνος, αφού τους Σλάβους στην ουσία τους ονόμαζε Ιλλυριούς και όχι τους Αλβανούς. Τι είπε σε άλλο σημείο όμως; «Θα έπρεπε να θεωρήσουμε τους Αλβανούς ως ανήκοντες στους Μακεδόνες, παρά σε οποιοδήποτε άλλο από τα έθνη της οικουμένης.» (Αποδείξεις Ιστοριών, Λαόνικος Χαλκοκονδύλης, Βιβλίο Β)

      Είναι γνωστό ότι στη δυτική Μακεδονία αρχικά κατοικούσαν Ιλλυριοί, Βοτιαίοι και διάφορα άλλα ηπειρωτικά φύλα (ενώ στα ανατολικά Θράκες, Φρύγες και άλλοι). Θεωρούσε λοιπόν ο Χαλκοκονδύλης τους Αλβανούς ως απογόνους εκείνων των φυλών που κατοικούσαν παλαιότερα τις δυτικές περιοχές της Μακεδονίας, δηλαδή των Ιλλυριών!!!

      Διαγραφή
    5. Αξίζει εδώ να πω ότι Έλληνες και Αλβανοί είναι οι παλαιότεροι κάτοικοι της βαλκανικής χερσονήσου. Οι Σέρβοι - και γενικότερα οι Σλάβοι - είναι επήλυδες. Οι Σέρβοι σχετίζονται με ένα σλαβικό/αλανικό φύλο από την περιοχή στα βόρεια του Καύκασου, τους Σέρβους, που ένας κλάδος τους έφτασαν στα Βαλκάνια και ένας κλάδος τους στην κεντρική Ευρώπη, οι Σλάβοι των Σκοπίων είναι απόγονοι των Δρογουβιτών/Δρουγουβιτών (Ντρεγόβιτσι) που ήρθαν στην περιοχή από τις περιοχές της Λευκορωσίας, κ.α.

      Διαγραφή
    6. Ο Κροάτης ιστορικός και πολιτικός Milan von Šufflay (1879-1931), όπως και ο Σέρβος εθνολόγος Jovan Erdeljanović - θεωρούσε τους Αλβανούς ως γηγενής στην Αλβανία και απόγονους των Ιλλυριών, ενώ ο γνωστός Τσέχος σλαβολόγος Konstantin Jireček που προαναφέραμε, αν και μεροληπτούσε υπέρ των Σλάβων, θεωρούσε τους Αλβανούς ως απόγονους των Ιλλυριών μεν, αλλά θεωρούσε ότι είχαν έρθει από βορειότερα, από τις ιλλυρικές φυλές που κατοικούσαν στην Δαλματία. Ανάμεσα στα γραπτά του Šufflay τα σχετικά με τους Αλβανούς, είναι τα “Povijest severnih Arbanasa” (Η ιστορία των βόρειων Αλβανών), που εκδόθηκε στο Βελιγράδι το 1924, το “Städte und Burgen Albaniens hauptsächlich während des Mittelalters” (Οι Πόλεις και τα Φρούρια της Αλβανίας, Πρωταρχικά κατά τη διάρκεια των Μεσαιωνικών Χρόνων), που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1924, και το “Srbi i Arbanasi: njihova simbioza u srednjem vjeku” (Σέρβοι και Αλβανοί: Η συμβίωση τους κατά τα Μεσαιωνικά Χρόνια), που εκδόθηκε στο Βελιγράδι το 1925, καθώς και μία μεγάλη σειρά άρθρων. Μαζί με τους Ludwig von Thallóczy και Konstantin Jireček, εξέδοσε τη σημαντική δίτομη συλλογή αλβανικών ιστορικών κειμένων με τίτλο ‘Acta et diplomata res Albaniae mediae aetatis illustrantia’ (Πράξεις και Διπλωματικές Υποθέσεις που εξιστορούν τα μεσαιωνικά χρόνια στην Αλβανία), που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1913 και το 1918 ο δεύτερος τόμος, καλύπτοντας τα χρόνια από το 344 έως το 1406 μ.Χ.

      Ας δούμε τώρα ένα μικρό κομμάτι ενός άρθρου που έγραψε ο Šufflay σε μία Βιεννέζικη εφημερίδα τον Νοέμβριο του 1912, όταν οι σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν κατακτήσει το Κόσοβο και ένα μεγάλο μέρος της σημερινής Αλβανίας:

      «Οι Σέρβοι πολιτικοί θα ήταν καλύτερο να μην αναφέρουν ιστορικές απαιτήσεις στο κυριότερο αλβανικό λιμάνι, αυτό του Δυρραχίου (Durrës), που προτίθενται να το κατακτήσουν… Σε ιστορικά γραπτά, η ‘Αλβανία’ έγινε τότε ένας συμβατικός όρος, αναφερόμενη στην ορθογώνια ορεινή περιοχή ανάμεσα στο Τίβαρ, Πρίζρεν, Οχρίδα και Βαλόνα (Αυλώνα). Αυτή είναι η περιοχή στην οποία οι αυτόχθονες λαοί (Ιλλυριοί, Θράκες) βρέθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά υπό την εξουσία νέων (κρατικών) σχηματισμών από Έλληνες, Ρωμαίους και Σλάβους, όπως ο κισσός εξαπλώνεται πάνω στα γρανιτένια μνημεία ενός πρώην μεγάλου έθνους, οι Ιλλυριοί. Η λέξη ‘Αλβανία’ έχει χρησιμοποιηθεί ώστε να περιγράψει το μέσο αυτής της ορθογώνιας περιοχής από τα παλιά ιλλυρικά χρόνια…Αυτή η περιοχή ήταν πάντα μία παραμεθόρια περιοχή στην ουσία, ένα όριο ανάμεσα σε γλώσσες, θρησκείες και πολιτικές δυνάμεις. Ήταν ένα προϊόν ανατολής και δύσης, μία συγχώνευση των λιμανιών των Λατίνων και των Ελλήνων, ή ένα αμάγαλμα του Ρωμαϊκού και του Βυζαντινού κόσμου, που ήταν σε ευθεία επαφή με τους βάρβαρους - οι αυτόχθονες Αλβανοί και οι κατακτητές Σλάβοι…» (Das mittelalterliche Albanien, Neue Freie Presse, Vienna, 28 November 1912, p. 26 & reprinted in Illyrisch-Albanische Forschungen, edited by Ludwig von Thallóczy, Volume 1 (München & Leipzig: Düncker & Humblot, 1916), p. 282-287)

      Διαγραφή
  3. Η προσπάθεια των Ελλήνων και των Σέρβων εθνικιστών να αποδείξουν ότι οι Αλβανοί δεν είναι απόγονοι των Ιλλυριών και αυτόχθονες στα Βαλκάνια, πέφτει στο κενό. Οι Αλβανοί όμως είναι απόγονοι των Ιλλυριών.

    Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Παλαιολόγος, στον επιτάφιο προς τον αυτάδελφό του Θεόδωρο Παλαιολόγο, μας δίνει αξιοπρόσεκτες πληροφορίες για την μετοίκηση χιλιάδων Αλβανών στην Πελοπόννησο, τους οποίους αποκαλεί ‘Ιλλυριούς’, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους και τα ζώα τους όπως χαρακτηρηστικά λέει: «Αλλά και Ιλλυριοί, περίπου μία μυριάδα, αθρόοι μετοίκησαν με τα παιδιά και τις γυναίκες και τα ζώα τους…» (Λάμπρου: «Παλαιολόγεια και Πελοποννησιακά», τ. Β, σ. 41–42)

    Στον σατυρικό διάλογο ‘Ταξίδι στον Άδη’ (Επιδημία Μάζαρι εν Άδου) του βυζαντινού Μάξιμου Μάζαρι, ο συγγραφέας περιγράφει τις επτά γλωσσικές–πολιτισμικές κοινότητες που κατοικούν από κοινού (οικεί αναμίξ γένη) το 1415 στην Πελοπόννησο: Λακεδαίμονες (Μανιάτες), Ιταλοί, Πελοποννήσιοι (Μοραΐτες), Σθλαβίνοι, (Σλάβοι) Ιλλυριοί (Αρβανίτες), Αιγύπτιοι (Τσιγγάνοι) και Ιουδαίοι (Εβραίοι). (D. Α. Zakythinos, Le Despotat grec de Morée, II Athènes 1953, σελ. 1.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες στα δυτικά Βαλκάνια, και είναι απόγονοι των Ιλλυριών, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε τις κατά καιρούς διάφορες επιμιξίες τους με Δάκες (Δάκες, Γέτες, Μοισούς), Βρύγες (Φρύγες, Παίονες, Τριβαλλούς), Θράκες (Βέσσους κ.α.), Κέλτες (Σκορδίσκους), Γότθους, Ρωμαίους (Λατίνους) κ.α., ο βασικός όμως κορμός/πυρήνας των προγόνων των Αλβανών ήταν αναμιφισβήτητα οι Ιλλυριοί.

      «Αλβανία. Πολλές φυλές έχουν εμφανιστεί και έχουν έρθει στην Ευρώπη. Αρκετές φορές ορδές από την ανατολή την έχουν σαρώσει σε διάφορες στιγμές και εξαφανίστηκαν στο διάβα της ιστορίας. Αλλά από τους λίγους αυθεντικούς κατοίκους της Ευρώπης, τους πραγματικούς Ευρωπαίους, ακόμα παραμένουν οι Αλβανοί, οι οποίοι κατοικούν σε ένα ορεινό τμήμα της βαλκανικής χερσονήσου. Οι Αλβανοί είναι οι απευθείας απόγονοι των Ιλλυριών οι οποίοι ζούσαν στα νότια της Ευρώπης από την απαρχή της ιστορίας.» (The Resurrected Nations: Short Histories of the Peoples Freed by The Great War and Statements of Their National Claims, By Isaac Don Levine States, Small –1919, page 66)

      «…η άποψη της πλειοψηφίας των επιστημόνων είναι ότι οι Αλβανοί - και η αλβανική γλώσσα – είναι οι πλησιέστεροι σήμερα απόγονοι των Ιλλυριών, των Πελασγών…Αυτό μας κάνει περισσότερο σαφές το γιατί αυτός ο αρχαίος λαός έχει προσκολληθεί τόσο επίμονα στην αρχαία του γλώσσα και κουλτούρα…παρόλο που η γη τους κατακτήθηκε επανηλειμμένα από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους και τους Σλάβους και τους Τούρκους και παρόλο που επανηλειμμένα χρησιμοποίησαν αυτές τις επιβεβλημένες από τις καταστάσεις γλώσσες, οι άνθρωποι που είναι γνωστοί ως Αλβανοί, έχουν επίμονα και θριαμβευτικά διατηρήσει τη μητρική τους γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, και την αρχαία ιλλυρική και πελασγική τους ταυτότητα.» (The Albanians, an Ethnic History from Prehistoric Times to the Present – Edwin E. JACQUES, McFarland 2010)

      Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος στο Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας του, στο οποίο λέει: «Τα Ιλλυρικά έθνη, προϊόντος του χρόνου, εν μέρει μεν ηφανίσθησαν μετά εθνών ετέρας καταγωγής, Μόνοι δε οι Αλβανοί θεωρούνται υπό των πλείστων νεωτέρων ερευνητών γνήσιον της φυλής εκείνης λείψανον, ως εκ της παραθέσεως της γλώσσης αυτών μετά των περισωθεισών από της αρχαίας Ιλλυρικής λέξεων.» (τομ. Α, σελ. 96)

      «Ο εθνικά αλβανικός πληθυσμός έλκει τις ρίζες του στις προελληνικές ιλλυρικές φυλές, των οποίων το παρόν έχει καταγραφεί στα Βαλκάνια τουλάχιστον από τη 2η χιλιετία π.Χ.» (Eastern Europe: an introduction to the people, lands, and culture, Richard C.Frucht, 2005, page 698)

      Διαγραφή
  4. Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι μία μεγάλη σειρά επιστημόνων - ορισμένοι από τους οποίους είναι Αλβανοί αλλά οι περισσότεροι τους ξένοι - που υποστηρίζουν την ιλλυρική καταγωγή της αλβανικής γλώσσας, μαζί με τα έργα τους και τη χρονολογία εκδόσεως των, είναι οι εξής:

    • 1705: Leibniz, Gottfried Wilhelm. Albaner – Brife. Hanover.
    • 1774: Thunmann, Johann. Untersuchungen über die Geschichte der östlichen europäischen Völker. Laipzig.
    • 1829: Kopitar, B. J. Albanische, walachische und bulgarische Sprache. Wien.
    • 1853: Hahn, Georg von. Albanesische Studien. Wien.
    • 1855: Bopp, Franz. Über das Albanesische in seinen verwandtschaftlichen Beziehungen. Berlin.
    • 1864: Camarda, Demetrio. Saggio di grammatologia comparata sulla lingua albanese. Livorno.
    • 1866: Camarda, Demetrio. Appendice al Saggio di grammatologia sulla lingua albanese. Prato.
    • 1870: Miklosich, Franz. Albanische Forschungen. I: Die slavischen Elemente im Albanischen; Albanische Forschugen, II: Die romanischen Elemente im Albanischen. Wien.
    • 1883-1892: Meyer, Gustav. Albanesische Studien. Wien.
    • 1894: Pedersen, Holger. Bidrag til den albanesiske sproghistorie. (Festskrift til Vilhelm Thomsen). Kobenhavn.
    • 1896: Kretschmer, Paul. Einleitung in die Geschichte der griechischen Sprache (Hyrje në historinë e gjuhës greke). Göttingen.
    • 1905: Pedersen, Holger. "Albanesisch", Rom. Jb., 9.
    • 1926: Thumb, Albert. "Altgriechische Elemente des Albanesischen". Indogerm. Forschungen, 26.
    • 1930: Sandfeld, Kristian. Linguistique balkanique, problemes et resultats. Paris.
    • 1935: Kretschmer, Paul. Sprachliche Vorgeschichte des Balkans (Parahistoria gjuhësore e Ballkanit). Revue Internationale des e'tudes balkaniquee, Volume II.
    • 1950: Cimochowski, Waclaw. "Recherches sur l'histoire du sandhi dans la langue albanaise". Lingua Posnaniensis, 2, pp. 220-255.
    • 1950: Pisani, Vittore. "L'albanais et les autres langues indoeuropéennes",Annuaire de l'Institut de philologie et d'histoire orientales et slaves, 10.
    • 1954: Çabej, Eqrem. "Rreth disa Çështjeve të historisë së gjuhës shqipe".BUSHT, SSHSH, 3.
    • 1954: Lambertz, Maximilian. Lehrgang des Albanischen – Teil I: Albanisch-Deutsches Wörterbuch. Berlin.
    • 1955: Lambertz, Maximilian. Lehrgang des Albanischen – Teil II: Albanische Chrestomathie. Berlin.
    • 1956: Lambertz, Maximilian. Lehrgang des Albanischen – Teil III: Grammatik der albanischen Sprache. Saale.
    • 1959: Mayer, Antun. Die Sprache der alten Illyrier. Wien.
    • 1960: Cimochowski, Waclaw. "Des recherches sur la toponomastique de l'Albanie". Lingua Posnaniensis, 8, pp. 133-145.
    • 1962: Çabej, Eqrem. "Disa probleme themelore të historisë së vjetër të gjuhës shqipe". BUSHT, SSHSH, 4.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. • 1964: Pisani, Vittore. "Les origines de la langue albanaise". Stud. alban., 1.
      • 1965: Tagliavini, Carlo. La stratificazione del lessico albanese. Elementi indoeuropei. Bologna.
      • 1966: Mihaescu, Haralambie. "Les elements latins de la langue albanaise".Revue des études sud-est européennes, 4.
      • 1968: Desnickaja, A. V. Albanskij jazyk i ego dialekty. Leningrad.
      • 1968: Ajeti, Idriz. "La presence de l'albanais dans les parlers des populations slaves de la Peninsule Balkanique а la lumiere de la langue et de la toponymie". Stud. alban., 2.
      • 1968: Gjinari, Jorgji. "Për historinë e dialekteve të gjuhës shqipe". Studime filologjike, 4.
      • 1969: Gjinari, Jorgji. "Mbi vazhdimësinë e ilirishtes në gjuhën shqipe". Studime filologjike, 3.
      • 1970: Çabej, Eqrem. "Mbi disa rregulla të fonetikës historike të shqipes".Studime filologjike, 1970, 2.
      • 1972: Ajeti, Idriz. "Për historinë e marrëdhënieve të hershme gjuhësore shqiptare-sllave". Studime filologjike, 4.
      • 1972: Çabej, Eqrem. "L'ancien nom national des albanais". Stud. alban., 9(1), pp. 31-40.
      • 1972: Çabej, Eqrem. "Problemi i vendit të formimit të gjuhës shqipe". Studime filologjike, 4, pp. 5-23.
      • 1972: Ölberg, Hermann. "Einige Uberlegungen zur Autochtonie der Albaner auf der Balkanhalbinsel". Akten Innsbruck.
      • 1972: Pisani, Vittore. "Sulla genesi dell'albanese". Akten Innsbruck.
      • 1973: Cimochowski, Waclaw. "Pozicioni gjuhësor i ilirishtes ballkanike në rrethin e gjuhëve indoevropiane". Studime filologjike, 2.
      • 1973: Desnickaja, A. V. "Language Interferences and Historical Dialectology Linguistics", Linguistics, 113, pp. 41-52.
      • 1974: Çabej, Eqrem. "Karakteristikat e huazimeve latine të gjuhës shqipe". Studime filologjike.
      • 1976: Çabej, Eqrem. Studime etimologjike në fushë të shqipes. Tiranë.
      • 1974: Domi, Mahir. "Prapashtesa ilire dhe shqipe, përkime dhe paralelizma". Studime filologjike, 4.
      • 1975: Domi, Mahir. "Considerations sur les traits communs ou paralleles de l'albanais avec les autres langues balkaniques et sur leur etude". Stud. alban.,1.
      • 1976: Gjinari, Jorgji. "Struktura dialektore e shqipes e parë në lidhje me historinë e popullit". Studime filologjike, 3.
      • 1976: Katičić, Radoslav. Ancient Languages of the Balkans (Trends in Linguistics). The Hague and Paris: Mouton.
      • 1977: Mann, Stuart E. An Albanian Historical Grammar. Hamburg: Helmut Buske Verlag.
      • 1978: Mihaescu, Haralambie. La langue latine dans le sud-est de l’Europe. Bucuresti-Paris: Editura Academiei-Les Belles Lettres.
      • 1979: Riza, Selman. Studime albanistike. Pristina.
      • 1980: Pellegrini, Giovan Battista. "Rapporti linguistici interadriatici e l’elemento latino dell’albanese", Abruzzo, 19.

      Διαγραφή
    2. • 1980: Reiter, M. "Leibnizen's Albanel – Briefe". Zeitschrift fur Balkanologie, 16.
      • 1981: Hamp, Eric P. "On Leibniz's Third Albanian Letter". Zeitschrift fur Balkanologie, 16.
      • 1982: Çabej, Eqrem. Studime etimologjike në fushë të shqipes. Tiranë.
      • 1982: Gjinari, Jorgji. "Dëshmi të historisë së gjuhës shqipe për kohën dhe vendin e formimit të popullit shqiptar". Studime filologjike, 3.
      • 1982: Ölberg, Hermann. "Kontributi i gjuhësisë për çështjen e atdheut ballkanik të shqiptarëve". Studime filologjike, 3.
      • 1982: Pellegrini, Giovan Battista. "Disa vëzhgime mbi elementin latin të shqipes", Studime filologjike, 3.
      • 1984: Huld, Martin E. Basic Albanian Etymologies. Columbus, OH: Slavica Publishers.
      • 1985: Banfi, Emanuele. Linguistica Balcanica. Bologna.
      • 1986: De Simone, Carlo. "Gli illiri del Sud. Tentativo di una definizione". Iliria(Tiranë), 1.
      • 1987: Buchholz, Oda; Fiedler, Wilfried. Albanische Grammatik, Leipzig: VEB Verlag Enzyklopädie.
      • 1990: Desnickaja, A. V. Osnovy balkanskogo jazykoznanija, Cast 1. Leningrad: Nauka Press.
      • 1991: Banfi, Emanuele. Storia linguistica del sud-est europeo. Milano.
      • 1996: Demiraj, Shaban. Fonologjia historike e gjuhës shqipe. Akademia e Shkencave e Shqiperise. Instituti i Gjuhesise dhe i Letersise. Tirane: TOENA.
      • 1997: Pellegrini, Giovan Battista. Avviamento alla linguistica albanese.
      • 1998: Demiraj, Shaban. Gjuha shqipe dhe historia e saj. Tirane: Shtëpia botuese e librit universitar.
      • 1999: Demiraj, Shaban. Prejardhja e shqiptarëve në dritën e dëshmive të gjuhës shqipe. Tirane: Shkenca.
      • 2002: Demiraj, Shaban. Gramatikë historike e gjuhës shqipe. Akademia e Shkencave e Shqiperise. Instituti i Gjuhesise dhe i Letersise.
      • 2004: Demiraj, Shaban. Gjuhësi Ballkanike. Akademia e Shkencave e Shqipërisë. Instituti i Gjuhësisë dhe i Letërsisë.

      Διαγραφή