Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ 15ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1922 
MEΡΟΣ 16ο

- Από την απολογίαν του Στρατηγού  Χατζανέστη σημειώνουμε τα εξής:
«…Ο δε συνταγματάρχης Νικόλαος Πλαστήρας εμφανίζεται σήμερον ως ο ύστατος υπερασπιστής του μικρασιατικού εδάφους, ενώ αποδεδειγμένως είναι ούτος ο πρώτος υποχωρήσας εκ της γραμμής του πυρός. Ο Πλαστήρας κατ’ επανάληψιν εγκατάλειψε την θέσιν του ενώπιον του εχθρού. Δια τούτο επιβάλλεται η διενέργεια ευρυτάτων ανακρίσεων, δια να αποκαλυφθώσιν οι ανώτεροι εκείνοι αξιωματικοί, οίτινες καταληφθέντες υπό αδικαιολογήτου δέους, έφθασαν ασθμαίνοντες μέχρι της παραλίας δια να σωθώσι, λησμονήσαντες τι επέβαλλεν εις αυτούς η στρατιωτική τιμή…».
Ο Πλαστήρας λοιπόν έφθασε ασθμαίνων στην Χίον όπου την Κυριακήν 11 Σεπτεμβρίου, έλαβε και επισήμως την μυστικήν διαταγήν για κήρυξη πραξικοπήματος την ώραν Η=2, με σύνθημα «Ελλάς-Σωτηρία». Μαζί με την διαταγή για την ώρα εκρήξεως του κινήματος εξεδόθη και η διαταγή περί του σχεδίου ενεργείας



γ. Ο Νικόλαος Πλαστήρας, εισαχθείς το 1910 στην σχολή υπαξιωματικών άνευ εξετάσεων, αποφοιτήσας με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού, λοχαγός το 1916 και συνταγματάρχης το 1919 (!!!), όπως απεδείχθη, είχε λάβει διαφορετικές εντολές, από άλλα κέντρα αποφάσεων.
Ανέμενε σύμφωνα με το σχέδιο της βενιζελικής «Άμυνας», την διάσπαση του Ελληνικού μετώπου από τον εχθρό, για να δώσει το σύνθημα της φυγής, να προλάβει να φθάσει εγκαίρως και ασφαλώς σε ελληνικό έδαφος, προκειμένου να προπαρασκευάσει την «επανάσταση» και την θριαμβευτική επιστροφή του αυτοεξορίστου «εθνάρχη» Βενιζέλου, η οποία μόνο μετά από μία τέτοια εθνική συμφορά θα μπορούσε να εκδηλωθεί!
Το αντεθνικό αυτό σχέδιο έχει τις ρίζες του στην περιβόητη και πολυδιατυμπανισθείσα συνθήκη των Σεβρών [Βλέπε υποσημείωση (1) 18ου μέρους].
Οι ίδιες περίπου συνθήκες εθνικής συμφοράς είχαν «προκατασκευασθεί», μισό αιώνα αργότερα, πριν από την θριαμβευτική επιστροφή του ετέρου «εθνάρχου», μετά την Κυπριακή τραγωδία του 1974!




 


Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου